Akumulator. Co wybrać?
Akumulator. Co wybrać?
Mój akumulator wyzionął najprawdopodobniej ducha. 2 dni temu sprawdziłem go sobie miernikiem i okazało się że pokazuje ok 6,2V. podłączony prostownik wykrywał go jako 6V i po kilku sekundach ładowania sygnalizował jego naładowanie. Podłączyłem inną ładowarkę i doładowałem go do 11V po czym przełączyłem ładowanie na prostownik który tym razem wykrył go prawidłowo jako 12V i rozpoczął ładowanie. Po kilku godzinach niby był naładowany. Mirnik w łapę i test wykazał ok. 12,4V. Po kilku godzinach wartość ta spadła do 12,3V. Zobaczę co będzie pokazywał po nocy. Ale tak teraz zastanawiam się czy nie lepiej zamiast bawić się w jego reanimację (i w sumie nie być do końca pewnym jego działania, szczególnie na jakiś wyjazdach) nie zainwestować w jakiś nowy. Dodatkowo nie licząc ostatnich 1,5 roku to nie znam jego historii (ile ma lat, jak był użytkowany, itp).
Tylko pytanie co kupić? Co możecie doradzić? Czy klasyczny kwasowo-ołowiowy, czy jakiś żelowy czy może taki w którym zastosowano technologię AGM? Wiadomo, kwestia kasy. Ale czasem można kupić taniej i lepiej. Stąd pytanie.
Tylko pytanie co kupić? Co możecie doradzić? Czy klasyczny kwasowo-ołowiowy, czy jakiś żelowy czy może taki w którym zastosowano technologię AGM? Wiadomo, kwestia kasy. Ale czasem można kupić taniej i lepiej. Stąd pytanie.
Re: Akumulator. Co wybrać?
Po mojemu to jazda ze starym aku poza ryzykiem że moto nie zapali na wyjeździe zabija regulator i alternator . kwasowo ołowiowy , taki suchoładowany rozwiązuje sprawe nie rujnując budżetu i wystarcza na wiele lat ...
650XT 6o65o8325
Dodatkowo taki stary pada stopniowo. Żelowy ma to do siebie że jak zdechnie to bez żadnych wcześniejszych oznak
DL650 K5 Blue
Przeglądnąłem temat (również na innym forum) i najprawdopodobniej dołożę do nowego kupując YUASE YTX12-BS, która ponoć sama w sobie jest klasą
Póki co dzięki za te podpowiedzi utwierdzające mnie że jednak nie ma co reanimować starego i ryzykować z jazdą na nim.

U mnie też padł akumuator. Zapomniałem go odłączyć i alarm go załatwił
Stwierdziłem, że wymienie bo był już 2x razy rozładowany do cna więc nie warto ryzykować, Jak wstawiałem moto na serwis to chłopak z MOTA-SERWIS powiedział, że polecają klientom akumulatory EXIDE z tego, co zerkałem na necie ceny nie zabijają...

Yuasy oryginalnie miałem 2 . W Dragu wytrzymała 9 lat ta w Dl ma 7 i pali od strzała .
Do samochodu kilka lat temu włożyłem też Yase i na razie bez problemu .
Do samochodu kilka lat temu włożyłem też Yase i na razie bez problemu .
W poprzednim moto też bujałem się z akumulatorami dopóki nie zakupiłem Yuasy...
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->>Suzuki V-Strom 650 XT -->> Suzuki V-Strom 1000 -->> BMW R1250GS Adventure
Ride Through Life
Ride Through Life
w razie jakby co to mam YTX12-BS Yuasy. za 190zl z wysylka oddam
tel 785 577 955
motocykle@autokras.suzuki.pl
nie ma na to reguły... jak dbasz tak maszSeba pisze:ile lat wytrzymuje aku, bo teraz będzie leciał 6 rok

kiedys słyszałem ze w skuterze wodnym trzeba zmieniać aku co sezon... dziwnym trafem siedzi u mnie 4 sezon i działą

tel 785 577 955
Dzięki za propozycję, ale aku już zakupione (w podobnej cenie) i do mnie jedziemotokras pisze:w razie jakby co to mam YTX12-BS Yuasy. za 190zl z wysylka oddam

Dodam od siebie, że warto być z Vartą
Mam ich aku w aucie kilka lat i w jednym moto. Cena atrakcyjna (zdecydowanie niższa niż Yuasa), produkowane w Germanii jakościowo jest bardzo dobrze.

Zdrówko シモン 
Mniejszość Pomarańczowo Japońska

Mniejszość Pomarańczowo Japońska

Nikt tu dawno nic nie pisał, ale właśnie akumulator odmówił mi posłuszeństwa więc jutro wymieniam. Ten w motorze - Yuasa jest prawdopodobnie od nowości - moto z 03.2006r. (model AK7) - na akumulatorze wybita data produkcji 2005...
Witam wszystkich. chciałbym odswieżyć troche temat. sobota super pogoda się zapowiadała więc w planach miałem uruchomic wkoncu po zimowaniu motocykl. aku całą zime lezakował w cieplutkiej kotłowni ale niestety nie przetrwał proby czasu . siadł na maksa , nie przyjmuje wogole prądu . a wiec czeka mnie zakup nowego, zatem panowie podpowiedzcie co tam macie zainstalowane w swoich maszynach. moze jakies cenne rade?:)
osobiscie w autach mam aku YUAS-y wiec i nad takim tez rozwiązaniem się zastanawiam. podziękował i miłego popołudnia
osobiscie w autach mam aku YUAS-y wiec i nad takim tez rozwiązaniem się zastanawiam. podziękował i miłego popołudnia
Yuasa skończyła się kilka lat temu. Te montowane w fabrykach (pierwszy montaż) są super jakości, potem lepiej kupić najtańszego chińczyka AGM.