Ogłoszenie duszpasterskie
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
akumulator
akumulator
Witam szykuje mi się wymiana akumulatora na nowy jaki polecacie dl 1000 z 2004 roku
Suzuki DL 1000 K4
Re: akumulator
mój się skończył i na ten sezon kupiłem Yuasa
DL 650 AK7 moja Piękna Suzi
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)
pomoc w okolicach 75-506 (Koszalin)
Re: RE: akumulator
Jeżeli jesteś gotowy wydać trochę więcej grosza to polecam żelowe np. EXIDE Bike. Nie ma praktycznie efektu samorozładowania nawet jak go totalnie rozladujesz to się nie zasisrczy (da sie go odratować). Nie wyleje się przy przewrotce i nie odparuje elektrolit w upalach. Jest totalnie bezobslugowy. Jak śmigasz po wertepach to tez lepiej znoszą wstrząsy. Moim zdaniem w turystycznym moto warto mieć żelusiaKIERAS pisze:Witam szykuje mi się wymiana akumulatora na nowy jaki polecacie dl 1000 z 2004 roku
Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony.Zdrówko シモン 
Mniejszość Pomarańczowa
Mniejszość Pomarańczowa
Dobrze SimOn! napisał .... ale pamiętajcie !!! Do Żelowych są inne ładowarki !!! Nie wolno ładować zwykłym prostownikiem ! Tylko mikroprocesorowe z funkcją Gel/AGM.
Kawasaki KLV1000. Po to właśnie moto. 
W moim DL-u właśnie akku kona i muszę coś zanabyć w najbliższych dniach. W związku z tym, że im bardziej zaawansowana technologia, tym krótszy żywot, poszukam czegoś najprostszego i najtańszego zarazem.
Nie znam się na tym za bardzo, ale jak się mają te wymagania odnośnie ładowania do napięcia i prądu dostarczanego przez regulator napięcia w moto? Będzie dobrze? A jeżeli tak, to dlaczego w moto ok, a z prostownika już nie?Pepo pisze:[..]Do Żelowych są inne ładowarki !!! Nie wolno ładować zwykłym prostownikiem ! Tylko mikroprocesorowe z funkcją Gel/AGM.
Jakie powinien miec parametry akumulator? Czy 650 ma taki sam co 1000?
Suzuki DL 1000 K4
Re: RE: Re: akumulator
Oryginalnie był Yuasa YTX12-BS. Każdy 12V, 10Ah będzie OK.KIERAS pisze:Jakie powinien miec parametry akumulator? Czy 650 ma taki sam co 1000?
Zdrówko シモン 
Mniejszość Pomarańczowa
Mniejszość Pomarańczowa
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Należy dodać że przy zakupie akumulatora ważne są poza pojemnością - biegunowość ( plus lewy czy prawy..) oraz wymiary.
Akumulatory motocyklowe powinny mieć takie samo przyłącze i wymiar przy takiej samej pojemności. Ale jak ktoś kupi w swej rozpaczy akumulator do centrali alarmowej..
Więc nie każdy.. I nim wpadnie się na pomysł zakupu akumulatora o większej pojemności - dobrze jest sprawdzić czy jego wymiary nie spowodują że trzeba go będzie wozić w kufrze
Bo skrzynka na acu jest dość dobrze spasowana pod konkretny model
Yuasa to dość drogi ale pewny akumulator.
Na rynku jest trochę różnych wynalazków tańszych ale.. Co kto tam lubi. Exite, Fiamm, Varta, Moretti,JMT, WM, Unibat, LP( Landport), Talvico, CSSB, i w cholerę innych. Najbardziej lubię opisy sprzedawców typu - Uwaga, promocja, oryginalny akumulator WM ....
chacha..
Każdy z nich ( poza akumulatorami głębokiego rozładowania i ponoć żelowymi ) będzie na pół roku i szlak go trafi jak na zimę go zostawimy w moto i rozładuje nam go alarm do "0".
Mam kumpla prowadzącego sklep motoryzacyjny - i w tym roku zadzwoniłem do niego , patrząc na ceny poprosiłem o ściągnięcie Varty. Powiedział żebym sobie darował - i wziął akumulator Yuasa - który sprzeda mi w tej samej cenie, bo szkoda mu czasu zajmować się reklamacjami..
Akumulatory motocyklowe powinny mieć takie samo przyłącze i wymiar przy takiej samej pojemności. Ale jak ktoś kupi w swej rozpaczy akumulator do centrali alarmowej..
Więc nie każdy.. I nim wpadnie się na pomysł zakupu akumulatora o większej pojemności - dobrze jest sprawdzić czy jego wymiary nie spowodują że trzeba go będzie wozić w kufrze
Yuasa to dość drogi ale pewny akumulator.
Na rynku jest trochę różnych wynalazków tańszych ale.. Co kto tam lubi. Exite, Fiamm, Varta, Moretti,JMT, WM, Unibat, LP( Landport), Talvico, CSSB, i w cholerę innych. Najbardziej lubię opisy sprzedawców typu - Uwaga, promocja, oryginalny akumulator WM ....
Każdy z nich ( poza akumulatorami głębokiego rozładowania i ponoć żelowymi ) będzie na pół roku i szlak go trafi jak na zimę go zostawimy w moto i rozładuje nam go alarm do "0".
Mam kumpla prowadzącego sklep motoryzacyjny - i w tym roku zadzwoniłem do niego , patrząc na ceny poprosiłem o ściągnięcie Varty. Powiedział żebym sobie darował - i wziął akumulator Yuasa - który sprzeda mi w tej samej cenie, bo szkoda mu czasu zajmować się reklamacjami..
Jak już jesteśmy przy parametrach innych niż pojemność - rodzaj terminali ma znaczenie, a jest ich kilka do wyboru.
Ja bym dodał ważny parametr - maksymalny prąd rozruchu, nie wiem jak w moto ale w aucie wolę dopłacić do akumulatora z większym prądem i rozrusznik wtedy kręci a nie rzęzi. Do tego dobry akumulator powinien swoje ważyć, jak są dwa do wyboru to czuć w rękach, który ma więcej ołowiu 
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Ja pierdzielę - człowiek chciał żeby mu polecić aku a wy mu doktorat piszecie 
DL650 K5 Blue
Miałem yuasę , przez 5 lat nie wyjmowany z pod siodła, na zimę na stałe podpięty prostownik na podtrzymaniu, co prawda inne Moto, ale wierzę w markę yuasa
Szerszeń DL 650A L7 - to już historia
Orientujecie się może czy rozmiary akumulatorów dla DL 650 (2004-2011) oraz (2012-2016) są identyczne ?. Mój model jest z 2012.
Pytałem sprzedawcę o akumulator YUASA i dostałem wiadomość
"Katalogi podają YTX12-BS o wymiarach 150/87/130 z L+ o prądzie rozruchowym 180A".
Możecie potwierdzić, że taki będzie ok ?
Pytałem sprzedawcę o akumulator YUASA i dostałem wiadomość
"Katalogi podają YTX12-BS o wymiarach 150/87/130 z L+ o prądzie rozruchowym 180A".
Możecie potwierdzić, że taki będzie ok ?
Czy YUASA przychodzi już napełniony, czy z zestawem do samodzielnego napełnienia tak jak inne ?
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Yuasa to firma, produkuje różne akumulatory. Jak chodzi ci np. o YTX12-BS to przychodzi suchy, i zalewa się go ze specjalnych pojemniczków. To prosta i bezpieczna czynność.
Dokładnie - proces wygląda tak jak Antyks opisał. Trzeba zalać i odczekać 30-60 min. Potem doładować i zamknąć korki jak akumulator trochę "odpocznie".
Mogę też potwierdzić - ten akumulator (YTX12-BS) pasuje do DL 650 z 2012r
Mogę też potwierdzić - ten akumulator (YTX12-BS) pasuje do DL 650 z 2012r