Co dziś zrobiłem dla swojego motocykla

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Re: Co dziś zrobiłem dla swojego motocykla

Post autor: Iżu »

Dziś zrobiłem zdjęcia pękniętych mocowań szyby Givi Ait-Flow zakupionej pod koniec stycznia, będę ją reklamować:
Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (1).JPG
Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (2).JPG
Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (3).JPG
Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (4).JPG
Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (5).JPG
Czy ktoś się orientuje na temat dodatkowego stelaża który ponoć montuje się przy dolnej części tej szyby, dzięki temu wzrasta limit prędkości ze 130 na 160 km/godz. ?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2019, 05:28 przez Iżu, łącznie zmieniany 1 raz.

Iżu

Tags:

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

rcs1 pisze:Ponoć wazeliną techniczną dobrze jest zapaćkać.
są lepsze smary dedykowane do ochrony przed wodą, używane np. w "wodniactwie"
kiedyś tego używałem, moim zdaniem bardzo dobry smar :
https://allegro.pl/oferta/carlube-smar- ... &bi_m=reco&

Awatar użytkownika
Dziadek3H3M
A+B+C

Post autor: Dziadek3H3M »

rcs1 pisze:
Panowie, sprawę potraktowałem poważnie. Pojechałem na myjnię, zlałem motocykl od góry do dołu, zrobiłem nawet mały sabotaż, bo na rzeczone pudełko też poszło trochę wody. Następnie rozkręciłem pudełko, i co co się okazało? W środku sucho. Ani kropli. No i myślę: wiercić te otwory czy nie? Wywiercę - owszem woda wyleci, ale skąd ma się tam wziąć, skoro zlałem to porządnie i nic się do środka nie dostało? Wszak wszystko jest na ciasno i pudełko jest w zasadzie hermetyczne. A jak wywiercę, to zaraz się zaczną jesienne wilgocie i wilgotne powietrze będzie przedostawać się przez te otwory.
A jak z kolei nie wywiercę, to po prostu będzie w środku sucho.
Tak więc nie wywierciłem, tylko jeszcze bardziej uszczelniłem wszystko taśmą izolacyjną, zmontowałem i szafa gra :D
Po teście wynika że odpływ nie jest konieczny, jednak nie ma pewności że uchronisz się przed wilgocią wewnątrz. Jesienne powietrze i zmiany temperatur zrobią swoje, więc nic nie zaszkodzi umieścić w środku saszetkę z absorberem wilgoci, a złącza potraktować środkiem w sprayu do styków elektrycznych (czyści, wypiera wilgoć i zapobiega utlenianiu).

LWG

DL 650 XT AL5, CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

@Iżu - nie przesadzasz czasem z dociskaniem szyby tymi klipsami blokującymi? Ja to zaciskam zawsze lekko, może to ma znaczenie. Jeżdżę z tym czwarty sezon, wprawdzie zdarzało się max 150 ale wiatr też szarpał i nic się nie dzieje.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Graffy
A2

Post autor: Graffy »

DziadekH pisze:
rcs1 pisze:
Panowie, sprawę potraktowałem poważnie. Pojechałem na myjnię, zlałem motocykl od góry do dołu, zrobiłem nawet mały sabotaż, bo na rzeczone pudełko też poszło trochę wody. Następnie rozkręciłem pudełko, i co co się okazało? W środku sucho. Ani kropli. No i myślę: wiercić te otwory czy nie? Wywiercę - owszem woda wyleci, ale skąd ma się tam wziąć, skoro zlałem to porządnie i nic się do środka nie dostało? Wszak wszystko jest na ciasno i pudełko jest w zasadzie hermetyczne. A jak wywiercę, to zaraz się zaczną jesienne wilgocie i wilgotne powietrze będzie przedostawać się przez te otwory.
A jak z kolei nie wywiercę, to po prostu będzie w środku sucho.
Tak więc nie wywierciłem, tylko jeszcze bardziej uszczelniłem wszystko taśmą izolacyjną, zmontowałem i szafa gra :D
Po teście wynika że odpływ nie jest konieczny, jednak nie ma pewności że uchronisz się przed wilgocią wewnątrz. Jesienne powietrze i zmiany temperatur zrobią swoje, więc nic nie zaszkodzi umieścić w środku saszetkę z absorberem wilgoci, a złącza potraktować środkiem w sprayu do styków elektrycznych (czyści, wypiera wilgoć i zapobiega utlenianiu).
Smar silikonowy nie przewodzi prądu i odpycha wodę :idea:

Co do testu na myjni, moim zdaniem nijak ma się do warunków na drodze.
Uwierz mi, w czasie jazdy woda potrafi znaleźć inną drogę niż na postoju.
Przerabiałem to przy samochodzie, szukałem którędy woda wpływa.
Laliśmy ze szlaucha z 20 minut i było sucho a po deszczu w kole zapasowym bajorko :D

DL650 AK7

Awatar użytkownika
Sefer
A1

Post autor: Sefer »

Iżu pisze:Dziś zrobiłem zdjęcia pękniętych mocowań szyby Givi Ait-Flow zakupionej pod koniec stycznia, będę ją reklamować:

Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (1).JPG

Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (2).JPG

Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (3).JPG

Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (4).JPG

Pęknięcia szyby Givi Air-Flow (5).JPG

Czy ktoś się orientuje na temat dodatkowego stelaża który ponoć montuje się przy dolnej części tej szyby, dzięki temu wzrasta limit prędkości ze 130 na 160 km/godz. ?

A już miałem dziś kupić Givi AirFlow ale wszedłem na forum i co ja pacze :shock:

Na jakiej wysokości miałeś zamontowana jedną i drugą część szyby? Bo może za wysoko była i napór powietrza był za duży dlatego popękała?

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

recenzje na temat szyby Givi Air Flow są bardzo pozytywne, same ochy i achy :)
i teraz pierwsza negatywna jaką znam
ktoś miał tak jeszcze ?

i tak się zastanawiam czy przypadkiem uchwyt pod nawigację nie jest powodem ?
bo jak pamiętam szyba była dociskana w przód ;)
Iżu pisze: Niestety w tym położeniu regulacyjne zaciski szyby Air Flow nieco ocierają się o okrągłą poprzeczkę, można je delikatnie podpiłować lub wygiąć uchwyt ale uznałem iż to mija się z celem, gdyż wystarczy nieco docisnąć w przód szybę by zaciski przechodziły bezkolizyjnie obok porzeczki.
post35037.html?hilit=cosmo#p35037
Ostatnio zmieniony 26 sie 2019, 20:41 przez Old Donkey, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sefer
A1

Post autor: Sefer »

Jeżeli chodzi o negatywne opinie na temat Givi AirFlow to tu znalazłem jedna odpowiedż niejakiego MikeGee:

https://www.twistedthrottle.ca/givi-af3 ... l650-12-14

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Akurat materiał, z którego jest zrobiona, jest szajsowaty, bo się rysuje od samego patrzenia. To jest powszechnie wiadome, ale i tak to chyba najlepsze rozwiązanie do DL’a, chociaż każdy musi pod siebie coś dobrać. Pękanie raczej nie jest zbyt częste, bo by się ten problem pojawiał na forach, dużo ludzi z tym jeździ.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Ale skoro tam coś wspominają o granicznej prędkości, to może Iżu jednak szybciej poganiał i to ( jeszcze w połączeniu z tą poprzeczką pod navi ) zrobiło swoje.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

pyra
A+B

Post autor: pyra »

Normalnie lecę do garażu,, ostatnio 170km/h było na budziku

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Old Donkey pisze: tak się zastanawiam czy przypadkiem uchwyt pod nawigację nie jest powodem ?
bo jak pamiętam szyba była dociskana w przód ;)
Cześć, zgadza się kilka razy zmieniałem jej pozycję, może ze cztery razy poprzez delikatne dogięcie całości w przód o ok. 2-3 mm, nie sądzę by to miało wpływ na jej uszkodzenie, bo w takim przypadku nastąpiło by to dwa miesiące wcześniej, od tamtej pory nie dotykałem tych zaczepów

Iżu

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

staszek_s pisze:@Iżu - nie przesadzasz czasem z dociskaniem szyby tymi klipsami blokującymi? Ja to zaciskam zawsze lekko, może to ma znaczenie. Jeżdżę z tym czwarty sezon, wprawdzie zdarzało się max 150 ale wiatr też szarpał i nic się nie dzieje.
Stasiu w instrukcji pokazano by je zaciskać do końca i tak robiłem

Iżu

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Sefer pisze:A już miałem dziś kupić Givi AirFlow ale wszedłem na forum i co ja pacze :shock:
Na jakiej wysokości miałeś zamontowana jedną i drugą część szyby? Bo może za wysoko była i napór powietrza był za duży dlatego popękała?
Cześć, wysokość na jakiej miałem ustawioną szybę prezentuje to zdjęcie:
Szyba Givi Air-Flow - wycieczka na Słowację 18.08.2019.jpg
Jak widzisz nie było zbyt wysoko bo wcale wyższa pozycja nie poprawia ochrony, szyba Air-Flow bardzo skutecznie redukuje szumy w kasku, ale do prędkości ok. 100 km/godz. powyżej robi się głośno, przy 120 i wyższej hałas jest podobny jak w fabrycznej, u mnie jeszcze powoduje bardzo uciążliwe wibracje kasku przy prędkościach autostradowych.
W instrukcji faktycznie jest napisane o limicie prędkości - 130 km/godz. ale ten argument mnie nie przekonuje, gdyż wystarczy jechać pod silny wiatr np. te 130 a opór na szybie będzie taki sam jak byśmy jechali 160 km/godz.

Szyba Givi Air-Flow ma kilka wad:

* Jest brzydka :lol:
* Skutecznie obniża prędkość maksymalną (u mnie o ok. 8 km/godz.) i nieco zwiększa zużycie paliwa
* Jest podatna na zarysowania i matowienie
* Łatwo ukraść zewnętrzny deflektor
* Jak widać nie wytrzymuje długotrwałej jazdy po "niemieckiej autostradzie" :mrgreen:

Czy bym ją znowu kupił - NIE
Co zrobię jak mi przyznają nową po reklamacji - SPRZEDAM

Piona 8-)

Iżu

pyra
A+B

Post autor: pyra »

Że się rysuje, to prawda
Że 2x bym nie kupił, też prawda.
Że odbija światło w najnowszym DL650, prawda.
Że pęka przy większych prędkościach , nieprawda.
Że daje dobrą osłonę, prawda.
Że można liczyć na reklamację u producenta, nieprawda.
PS
Moim zdaniem za mocno skręciłeś uchwyty blokujące.

Szerszeń DL 650A L7 - to już historia

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

pyra pisze: Że pęka przy większych prędkościach , nieprawda.
Że można liczyć na reklamację u producenta, nieprawda.
PS
Moim zdaniem za mocno skręciłeś uchwyty blokujące.
Pobierz sobie instrukcję obsługi tej szyby np. z tej strony:

https://defender.net.pl/product-pol-285 ... 11-16.html

i zobacz że przy zablokowaniu jej zaczepy powinny być ustawione do końca w dół, od nowości może ze cztery - pięć razy je przestawiałem, nie dokręcałem ich w ogóle, to że pęka przy dużych prędkościach widać po moim przypadku.
Jeśli dystrybutor odmówi reklamacji to sprzedam górną połowę szyby, tak czy siak na moim kanale będzie o tym materiał by przestrzec potencjalnych chętnych.. w sumie prawie pięć stów to nie mało i człowiek oczekuje jakiejś lepszej jakości wykonania :shock:

Iżu

Awatar użytkownika
Dziadek3H3M
A+B+C

Post autor: Dziadek3H3M »

Iżu, pomijając sprawę szyby to czyż na zdjęciu "morda" Twojej Suki nie prezentuje się bardzo ładnie ;)

LWG

DL 650 XT AL5, CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

DziadekH pisze:Iżu, pomijając sprawę szyby to czyż na zdjęciu "morda" Twojej Suki nie prezentuje się bardzo ładnie ;)
Potwierdzam ma Suka styl :D

Pozdrówko

Iżu

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Iżu pisze:Pobierz sobie instrukcję obsługi tej szyby np. z tej strony:
Ja nie zawsze czytam instrukcje, niektóre rzeczy robię na oko, czasem się opłaca czasem nie ;)

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Post autor: Maarcel »

Iżu pisze:tak czy siak na moim kanale będzie o tym materiał by przestrzec potencjalnych chętnych.. w sumie prawie pięć stów to nie mało i człowiek oczekuje jakiejś lepszej jakości wykonania :shock:
I tak szyba Givi zakończyła swój rynkowy sukces :lol:
M.

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”