UWAGA UWAGA UWAGA

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Czyszczenie łańcucha

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Awatar użytkownika
goral9000
A2

Re: Czyszczenie łańcucha

Post autor: goral9000 »

Nie ma co popadać w skrajność odnośnie myjek ciśnieniowych, ja kilka razy w sezonie jade na myjnie żeby umyć głównie dolną część motocykla i nic się nie dzieje. Oczywiście nie wale prosto z dyszy w łańcuch czy tam kostki elektryczne ale z dalszej odległości można łańcuch spokojnie umyć. Reszta pucowania w garażu.
Co do mycia i smarowania łańcucha to myje go dokładnie 2 razy na sezon (na końcu i w połowie sezonu) takim urządzeniem jak na foto. Świetnie się sprawdza i dokładnie czyści z każdej strony. Z tym że jeżdżę tylko po czarnym. Na zime po umyciu w ten sposób daje grubiej smaru motul C3 i nie ma śladu rdzy do wiosny.
Myślę nad zakupem olejarki od Wilkuj.
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (333.24 KiB) Przejrzano 359 razy

Yamaha XJ600 Diversion --> Suzuki DL 650

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Też tego kettenmaxa używam - fajnie się sprawdza, tyle że więcej niż dwa razy na sezon, bo zdarza mi się niemało w offie pobawić, a tam jednak sporo syfu się również na łańcuch dostaje. Ale po takim ryciu w terenie i tak wcześniej na myjkę żeby większy syf ( również z łańcucha ) zrzucić.
Dopiero później ewentualnie właściwe czyszczenie łańcucha ( o ile sama woda nie wystarczyła ) i jego smarowanie.

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

No i dobrze. Mój zawsze odpoczywa pod pokrowcem w garażu. A co! Kto mi zabroni?

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

AzzogPlugawy
A2

Post autor: AzzogPlugawy »

Kurna.... A mój to od 2 lat to może tylko raz na myjące był :o ... A nie, nie przepraszam ... prawie regularniej myje mu szybkę z owadów i innego gówna przy tankowaniu :lol: :lol: :lol: , a cała reszta myje się sama podczas deszczu na drodze jak mnie złapie. Hehe, Motek nie widział żadnej chemii, toż to przecie chemia jest NIE zdrowa. My jesteśmy EKO, Bio i z zielonym listkiem :mrgreen:

V-STROM 1000 :twisted:

AzzogPlugawy
A2

Post autor: AzzogPlugawy »

A smarowidła na łańcuchu mu nie żałuję, jak się uzbiera za dużo to samo odpadnie i już jest prawie czyste, zresztą dodatkowa warstwa zawsze to dodatkowa warstwa :lol: zarazem ochronna i konserwacyjna

V-STROM 1000 :twisted:

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Zdejmij osłonę zębatki to się zdziwisz

Awatar użytkownika
pbird
A

Post autor: pbird »

Struna pisze:
20 lis 2020, 18:03
Zdejmij osłonę zębatki to się zdziwisz
Na zębatce zdawczej zawsze trochę (albo i więcej) rdzy jest. Wróciłem przed chwilą z garażu, zakładałem gmole do mojej ślicznotki. I na potwierdzenie mojej tezy żeby nie myć chemią z myjki ciśnieniowej powiem Wam, że wszystkie śruby były lekko skorodowane, pokryte białym nalotem. Najwięcej na szpilce będącej w najniższym położeniu pod silnikiem. Wiem, że poprzedni właściciel jeździł na myjnię bezdotykową i nie żałował. W mojej Corsie też miałem taki nalot na jednej śrubie mocującej koło. Ledwo mi się udało udarowym kluczem odkręcić a przecież śruby i gwinty nowiutkie, sam zakręcałem kluczem dynamometrycznym więc pozostaje tylko to, co dostało się tam pod ciśnieniem podczas mycia na myjni. Wniosek - chemia na myjni jest bardzo agresywna. Widać to po tarczach hamulcowych już po kilku minutach działania takiej chemii. A zestaw Kettenmax kupujta w ciemno. Wart każdej złotówki.

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

Tak się zastanawiam nad związkiem przyczynowo skutkowym ;) :D co do mycia a suszenia moto.
Opcja pierwsza, myje moto a potem wsiadam i jadę w trasę. Silnik grzeje, wiatr wieje, woda ma możliwość by odparować.
Opcja druga, wróciłem z trasy, moto uwalone brudem, myję pod domem albo na najbliższej myjni i do garażu na noc albo dłużej.
Jest różnica ?

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Post autor: Lord »

Może być rano łańcuch z nalotem rudej :)
Ocena: 5.88235%

DL650A L8

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

pbird pisze:
20 lis 2020, 19:17

Na zębatce zdawczej zawsze trochę (albo i więcej) rdzy jest.
Ja nie o rdzy, tylko o syfie tam się zbierającym i zalegającym.

Awatar użytkownika
pbird
A

Struna pisze:
20 lis 2020, 22:52
pbird pisze:

A to co innego. Kiedy z początku psikałem smarem grubo, bezpośrednio z puszki to po jakimś czasie ledwo można tam było palec włożyć. Kupa brei z piaskiem i smarem. W sumie niegroźne i nie widać a samo się usunie jakby ktoś zapomniał.

Awatar użytkownika
Mati!
A

Post autor: Mati! »

pbird pisze:
21 lis 2020, 00:15
Struna pisze:
20 lis 2020, 22:52
pbird pisze:

A to co innego. Kiedy z początku psikałem smarem grubo, bezpośrednio z puszki to po jakimś czasie ledwo można tam było palec włożyć. Kupa brei z piaskiem i smarem. W sumie niegroźne i nie widać a samo się usunie jakby ktoś zapomniał.
Ta breja po jakimś czasie sama schodzi pod własnym ciężarem. Lepiej smarować gęstym olejem przekładniowym., Czyszczenie wtedy ogranicza się do zmycia resztek oleju z dekla.

DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2

Awatar użytkownika
Semy
A2
Kontakt:

Post autor: Semy »

To ja dodam swoje 3 grosze w temacie i zwyczajowo czyszczę łańcuch naftą z żelaznego. następnie przecieram szmatką marki stara pościel do sucha i na kniec spryskuje smarem do łańcuchów ale nie za gęsto lecz równomiernie.
Całą operację powtarzam co jakiś czas (zależnie ile jeżdżę) i po każdej dalszej trasie w deszczu (dalszej mam na myśli od 100km wzwyż)

GS500 '98 >> DL650 AL0

Awatar użytkownika
pbird
A

Semy pisze:To ja dodam swoje 3 grosze w temacie i zwyczajowo czyszczę łańcuch naftą z żelaznego. następnie przecieram szmatką marki stara pościel do sucha i na kniec spryskuje smarem do łańcuchów ale nie za gęsto lecz równomiernie.
Całą operację powtarzam co jakiś czas (zależnie ile jeżdżę) i po każdej dalszej trasie w deszczu (dalszej mam na myśli od 100km wzwyż)
Czyli wzorcowo-podręcznikowo.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

rcs1
A2

Post autor: rcs1 »

Robię dokładnie tak samo, tyle że przed nasmarowaniem czekam z godzinkę, żeby resztki nafty odparowały, bo jeśli tego nie zrobię, to po kilkudziesięciu km trzeba znowu smarować. No i po całej operacji przez pół dnia chodzę dumny jak paw, że jednak coś tam przy moto potrafię :lol:
Ocena: 11.76471%

Andrzej
Honda CBF500 > Yamaha XJ6 Diversion F > DL650A C7

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Pędzelek nafta szmata smar 😂

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
pbird
A

lukas76 pisze:
28 lis 2020, 14:07
Pędzelek nafta szmata smar 😂
Kettenmax, nafta, szmatka, smar. ;)
Ocena: 5.88235%

Włodek1972
AM

Post autor: Włodek1972 »

Hej,wiosna za pasem i już dzisiaj naliczyłem sześciu motocyklistów,ale wracając do tematu to podstawą w czyszczeniu łańcucha to piwko, pędzelek,nafta,szmaty i oczywiście smar. https://www.4ride.pl/chemia-motocyklowa ... 22968.html Sprawdzony w każdych warunkach i nie zamienię go na żaden inny.

Awatar użytkownika
Old Donkey
A+B+C

Post autor: Old Donkey »

39 zyla za 100 ml to jest ździerstwo ;)

merc
A

Post autor: merc »

Człowiek to jednak głupi jest .
Czyści , czyści a za chwilę znowu brudno.

DL 650 XT 2016 i honda CB 1300 2013

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”