czemu niektóre motocykle się nudzą?

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Awatar użytkownika
motif
A+B+C

czemu niektóre motocykle się nudzą?

Post autor: motif »

Powiem szczerze że nie sądziłem że już po niespełna roku posiadania v-stroma 650xt zacznę myśleć o zmianie :oops:
Jak niektóre motocykle jest mi ciężko sprzedać np moją małą 5-letnią tenerkę czy nc750x, którą z bólem sprzedałem
to tak z v-stromem coś czuję się rozstanę bez sentymentów. Pewnie zależy od dopasowania do osobistych potrzeb
jak i do stylu jazdy, geometrii czy ergonomii i pewne maszyny nam lepiej "stykną" niż inne...
Czy ktoś tu również stosunkowo szybko wymienił v-stroma na cos innego? bo ciekawi mnie dlaczego, przecież w sumie to super motorek 8-)

Awatar użytkownika
KSD
A2
Kontakt:

Re: czemu niektóre motocykle się nudzą?

Post autor: KSD »

motif pisze:ciekawi mnie dlaczego
dlatego, ze ...
motif pisze:zależy od dopasowania do osobistych potrzeb jak i do stylu jazdy, geometrii czy ergonomii i pewne maszyny nam lepiej "stykną" niż inne...
Ot i cała tajemnica :)

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

Post autor: Oskar »

Motif ja myślę że v stromie brakuje niektórym tylko tej mocy że można przycisnac 190 powyprzedzac co się da i wrucic do140 przlotowki a tak to za ta kasę naprawdę fajny motocykl
Właśnie mam to w teresce lecę na Rosję jadą Niemcy na africach GS dogoniłem popatrzyłem obejrzałem i poszedł dalej niebedzie mi tu Niemiec drogi zajeżdżał .
A jak jedziesz obładowany te parę koników się przydaje ot cała filozofia i niewiem sam czy na emeryturę niekupie v stroma 650 widziałem w Norwegii podjechał tak na oko około 70 lat emeryt Norweski na takim nówka wiśniowym v stronie 650 bardzo ładnie ubranym pogadaliśmy i powiedział że dla niego to jest najfajniejszy sprzęt

A tak na marginesie jak rasa twego wilka bo to nie jest szaroazjatycki że skłonnościami terytorialnymi wygląda mi na rumuńskiego mój to tutejszy trochę chudy. Voyager ma w domu chyba wilka z Syberii bo jakiś szary a motif umyj mu pyska
Ocena: 5.88235%

Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Kolega @morhot bardzo szybko się z DL-em rozstał

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Moja miłość do DLa też się skończyła jakoś po roku. Wtedy właśnie zaczęło brakować tych 20 koników żeby sprawnie wyprzedzać czy komfortowo lecieć 150 po autostradzie. Do tego doszły kiepskie hamulce, wrażliwość na boczne podmuchy wiatru, kaczy wygląd i rok później jeździłem już KTMem i Tigerem.

null

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Nie jestem pewny że to tylko o moc chodzi, jak wspomniałem jeździłem dłużej słabszymi motkami a np małą, 48 konną tererke nie myśle sprzedawać
W dl'u na pewno trochę o wygląd chodzi, głownie przednia lampa mnie irytuje zarówno słabym świeceniem jak i estetyka. Po za tym kupiłem go do jazdy codziennej po mieście i na wycieczki z pasażerka i tu mam zastrzeżenia, raz ergonomia (siedzenie za niskie) dwa niezbyt stabilna jazda z pasażerem,
szczególnie w czasie "slalomu" miedzy autami.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

motif pisze:niezbyt stabilna jazda z pasażerem,
szczególnie w czasie "slalomu" miedzy autami.
Tzn ? co tam za niestabilności masz ?

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

No ja swojego DL'a 650 miałem 3 lata. Wymieniłem na dużą tenere.
Wygląd DL'a był OK. Ale brakowało mi trochę mocy i momentu. Szczególnie na przelotach. Oprócz tego porównując do ST to on faktycznie jest ciut gorzej wyważony. Jest bardziej wywrotny, co mnie zdziwiło własnie w porównaiu do ST. Choć cięższa to jednak dużo łatwiej mi się nią manewruje. Dlatego po jazdach próbnych zapadła decyzja, że choć Vstrom jest bardzo fajnym motocyklem i dość uniwersalnym to jednak lepiej czuję się na Tenerce. Wygodniejsza, zapas mocy i momentu jest w sam raz. A moto tak samo uniwersalne jak DL.

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Struna na autostradzie przy bocznym wietrze na DLu potrafiło mnie przestawić z jednego końca pasa na drugi. Na KTMie dla odmiany motocykl jechał cały czas swoim torem i prędzej mnie by z motocykla zrzuciło niż przestawiło motocykl o metr.

null

Awatar użytkownika
Dziadek3H3M
A+B+C

Post autor: Dziadek3H3M »

Myślę że, wszyscy jeżdżący na moto kochają drogę i lubią zmiany, więc zmieniamy maszyny i dalej gonimy "króliczka" ;)

Oskar, mój jest bieszczadzki.

LWG

DL 650 XT AL5, CRF 1100 ATAS

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

@prebenny
@motif pisał coś o lawirowaniu między autami na autobanie, o to pytam - co tam wtedy ma za niestabilności, bo wiatr boczny coś tam faktycznie mota.

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Struna pisze:@prebenny
@motif pisał coś o lawirowaniu między autami na autobanie, o to pytam - co tam wtedy ma za niestabilności, bo wiatr boczny coś tam faktycznie mota.
tak, odczuwam tkzw "wężykowanie" tyłu jak mi się pasażer odchyli za bardzo do tyłu przy niskich prędkościach, w żadnym innym moto do tej pory tego nie miałem. Próbowałem dobić tylnie koło mocniej jak zresztą w instrukcji ale niewiele pomaga. Coś musi być ze środkiem ciężkości i tym że v-strom jest trochę długi. Dodam też że moja pasażerka waży 60 kg a ja 108 kg na waleta :mrgreen: Ten rybi ogon najbardziej mi przeszkadza chyba w tym motorku.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Hmm, dziwne nieco - może opony jakieś takie...
A napięciem wstępnym i/lub dobiciem próbowałeś coś regulować ?
Ja to bardziej odczuwałem "giętkość" przednich lag przy szybkim przerzucaniu motka z jednej w drugą, albo przy szybkim pochylaniu - tu sporo zmieniły kajdanki na lagi ( fork brace )

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

Motif daj coś zjeść swojej pasażerce i będzie stabilniej bo waga nierówno rozłożona

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Struna pisze:Hmm, dziwne nieco - może opony jakieś takie...
A napięciem wstępnym i/lub dobiciem próbowałeś coś regulować ?
Ja to bardziej odczuwałem "giętkość" przednich lag przy szybkim przerzucaniu motka z jednej w drugą, albo przy szybkim pochylaniu - tu sporo zmieniły kajdanki na lagi ( fork brace )
nope, opony wciąż jak nowe, moto ma niecałe 8k km. Tylni amor mam ustawiony na najtwardszy. To żę v-strom jest tkzw butt-heavy to wiedziałem,
jest to dość popularny "zarzut" na forach zagranicznych. efektem czego jest lekki przód co sprzyja rybkowaniu. Sam jak jeżdżę to jest w miarę OK.

p.s.
Oskar, to nie mój wilk niestety. Raz mnie gonił w lesie więc mu zrobiłem zdjęcie i uciekłem.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Jak nowe, ale te fabryczne?

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Struna pisze:Jak nowe, ale te fabryczne?
tak, fabryczne i oceniam je dość dobrze jak do tej pory. Trzymają wystarczająco.

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

motif pisze:
Struna pisze:@prebenny
tak, odczuwam tkzw "wężykowanie" tyłu jak mi się pasażer odchyli za bardzo do tyłu przy niskich prędkościach, w żadnym innym moto do tej pory tego nie miałem. Próbowałem dobić tylnie koło mocniej jak zresztą w instrukcji ale niewiele pomaga. Coś musi być ze środkiem ciężkości i tym że v-strom jest trochę długi. Dodam też że moja pasażerka waży 60 kg a ja 108 kg na waleta :mrgreen: Ten rybi ogon najbardziej mi przeszkadza chyba w tym motorku.
Motif nikt nie napisał to ja Ci powiem oco kaman z tym wezykowaniem miałem to samo posłuchaj wieśniaka z Podlasia
A mianowicie masz dwie opcje.
Po pierwsze primo wyjmujesz, amorek tylny dzwonisz do Gdańska firma Nagengast znajdziesz .
kurierem wysyłasz i prosisz o podłożenie pierścienia pod sprężynę około 1 cm i jak chcesz sprężynę Ci pomalują na jaki chcesz kolorem ja pomalowałem na czerwony
Dalej jak jeździsz z swoim plecaczkiem często zmieniasz kości fakt plecaczek lekki można powiedzieć cienia niezuca
na dłuższe dłuższe chyba że się mylę już niepamietam zmieniałem z 6 lat temu masz wyzej
przez pierścień amorek mocniej dociska jeszcze koło i jest git tak Panowie i się skończy że wam motorynka tańczy jak żyd po pustym sklepie przy lekkim dmuchnięciu wiatru wam poprostu tylne koło nietrzyma dobrze podłoża drogi co za 33tysia amorek jak w KTM Yamasze lub tigera chcieliście mieć
Po drugie primo napisze potem muszę z córką pojeździć prawko zdaje po jutrrze

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Ale caly czas mówicie o 650?

Nikt nie marudzi na litra...

Awatar użytkownika
motif
A+B+C

Smerfciamajda pisze:Ale caly czas mówicie o 650?

Nikt nie marudzi na litra...
Obrazek
tak 650, litr to jest dobry ale na stole, okowity :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”