Luchow pisze:...
Podsumowując - smartfon z TomTomem to dobre rozwiązanie ekonomiczne, ale zakup navi motocyklowej jednak w dalszych planach z pewnością uwzględnię.
I jeszcze parę słów o TomTom Go:
+ Świetny interfejs, bardzo łatwa w opanowaniu dla kogoś kto ma z nią pierwszy raz do czynienia.
+ Wyznaczanie krętej trasy to rewelacyjna opcja na moto, pomaga nawet w najbliższej okolicy znaleźć dróżki w które nigdy byś się normalnie nie zapuścił/a.
+ Przyjemna dla oka, czytelna i płynnie działająca grafika
+ Łatwe dodawanie punktów pośrednich (a to jest bolączka wielu programów).
+ Na bieżąco odbiera informacje o ruchu drogowym i proponuje szybsze trasy, informuje też o długości korka przed nami i czasie jaki prawdopodobnie w nim spędzimy. Na niemieckich autostradach (samochodem) sprawdziło się to rewelacyjnie.
+ Można zaplanować sobie trasę na komputerze i za pośrednictwem konta tomtom od razu wczytać ją w telefonie, ale...
- ...trasa zaplanowana na komputerze jest wczytywana jako ścieżka, a nie wyliczana w telefonie, więc nieraz zdarza się, że w wyniku jakichś niedokładności każe skręcić w boczną uliczkę tylko po to żeby zahaczyć o jakiś wyimaginowany punkt, po czym zaraz każe zawrócić na drogę z której właśnie zjechaliśmy. Po dwóch podejściach doszedłem do wniosku, że jednak lepiej poświęcić dodatkową chwilę na wyznaczenie takiej samej trasy w telefonie zamiast przenoszenia jej;
- Kręta trasa faktycznie potrafi czasem poprowadzić przez czyjeś pole, parę razy musiałem zawrócić bo nie było jak przejechać;
- Pokrycie POI w Polsce jest faktycznie bardzo słabe, łatwo się przejechać na jeździe do stacji której nie ma (i nigdy w tym miejscu nie było!)
- Informacja o dopuszczalnej prędkości to jakieś totalne nieporozumienie, nie ma nic wspólnego z tym co jest na znakach. Potrafi wyświetlać 50km/h przez długie kilometry po wyjechaniu z terenu zabudowanego, jak również 90 czy 100 na ograniczeniach do 40. W zasadzie bardziej irytuje niż jakkolwiek pomaga.
- Drobnostka, ale u mnie z jakiegoś powodu nie uwzględnia ustawienia domyślnego rodzaju trasy, i za każdym razem wyznacza mi najszybszą (choć ustawione mam na krętą).
Mimo to, lepszej nawigacji na Androida (pozwalającej wyznaczyć skomplikowaną trasę przez wiele punktów pośrednich - bo takie zawsze mam pod motocykl) jak dotąd nie znalazłem.
P.S. Ciekawe czy się komuś będzie chciało tyle czytać?