UWAGA UWAGA UWAGA

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Jak ustawić przednie światła?

Instrukcje i serwisówki
shadowrider
A1

Jak ustawić przednie światła?

Post autor: shadowrider »

Czy macie jakiś patent jak domowym sposobem ustawić wysokość świateł mijania?
Np coś w stylu: w odległości 5m od ściany górna krawędź plamy świetlnej powinna być na Xcm.
Światła mijania chyba są jeszcze u mnie ok ale długie świecą po drzewach a nie na drogę...
W ASO w Warszawie nie mają przyrządu do ustawiania tego więc się nie dotykają...

Awatar użytkownika
novy
A+B

Re: Jak ustawić przednie światła?

Post autor: novy »

jak nie maja ? każda stacja diagnostyczna jest zobowiązana za free ustawić ci prawidłowo światła

DL650 K5 Blue

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Czy za friko to nie wiem ale fakt, że w każdej stacji diagnostycznej jak nie za free to za kilka złotych to zrobią. I zrobią to dobre, tak abyś nie raził ludzi z przeciwka.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Seba
A

Post autor: Seba »

No cóż niestety nie wszystkie stacje potrafią to wykonać, nie mówiąc, że posiadając reflektory symetryczne, a takie właśnie stosowane są w 650 może skutkować z nieprzejściem przeglądu, co wynika z braku kompetencji stacji diagnostycznej.

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Kiedyś nie do końca .. sprawny umysłowo wieczorem zabrałem się za regulację świateł.
Kręciłem a lewo a tamtym w prawo i potem znowu tym w lewo - próbując odgadnąć które pokrętło do czego służy...
I tak se ustawiłem że "chyba będzie dobrze" .
Pierwszy raz jak wracałem po tym w nocy do domu , żałowałem że nie mam latarki czołowej - więcej bym widział... za to kierowcy mnie mijający pozdrawiali mnie za każdym razem, tak się skubańcy cieszyli na mój widok.
Pojechałem na stację diagnostyczną, diagnosta spojrzał - taaa, jest dobrze...
Więc jeszcze przed garaż- raz tym razem z jasnym umysłem.. :)

Prosty asfalt na końcu ściana ( przed garażem taką mam - w garażu niestety spad)
Stawiam motocykl ok. 5 m od ściany, mierze na jakiej wysokości od ziemi jest mniej więcej środek żarówki, i tak przyklejam karton do ściany (na którym mam już narysowaną krechę ) by kreska na kartonie była z 5-7 cm. poniżej żarówki. To próg cienia światła.
Zasłaniam jeden reflektor ( na obu na raz źle mi się to robiło..) - najpierw regulacja w poziomie ( jak potrzebna - górną nakrętką) by załamanie światła było dokładnie przed motocyklem ( czyli skręcenie reflektora lewo - prawo), następnie pionowo - ( góra - dół dolną nakrętką) by snop światła ustawić na właściwym poziomie by linia cienia pokrywała się z linią na kartonie. A potem drugie światełko.
I obowiązkowa kontrola siedząc na motocyklu..
Pamiętajcie że trochę niżej trzeba ustawić światła jak się czasami jeździ z pasażerem - by potem nie świecić po szczytach drzew. Lub trzeba przestawiać. Ja mam plecaczka wagi lekko - śmiesznej, więc jest położenie świateł przy którymi i samemu i z plecaczkiem można spoko jeździć.
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
novy
A+B

Post autor: novy »

Mnie zawsze bez problemu ustawiali za free w stacjach diagnostycznych. Samemu ustawiamy tak:
1.dojeżdżamy do ściany i zaznaczamy gdzie znajdują się żarówki - rysujemy między nimi linie.
2.Ustawiamy motocykl ok. 5m od ściany.
3. punkt świateł powinien znajdować się pośrodku ok 5cm poniżej narysowanej linii.

Oczywiście światła ustawiamy z obciążonym motocyklem.

DL650 K5 Blue

shadowrider
A1

Post autor: shadowrider »

Dzięki.
PS. Pisałem o ASO nie o stacji diagnostycznej.

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

Dołączę tu to, co znalazłem w wątku @egojack1:
post24482.html#p24482

oraz to, co znalazłem buszując w sieci:
https://zssplus.pl/prasa/39.htm

Artykuł z sieci ładnie tłumaczy co i jak i dlaczego dla świateł mijania, drogowych i przeciwmgielnych :)

Poniżej krótki cytat, który w obrazowy sposób pokazuje, dlaczego warto mieć dobrze ustawione światła mijania w pojeździe.
W mojej opinii reflektor światła mijania powinien być regulowany tak, by uzyskać nominalne ustawienie i tak też powinny czynić stacje kontroli pojazdów, jeśli regulacji się podejmują. Jeśli strumień światła mijania ma być obniżony w płaszczyźnie pionowej o wartość 10 cm, a jest obniżony przykładowo o:

■ 11 cm, to zasięg światła mijania (rys. 1) jest krótszy o ok. 5,5 m;

■ 12 cm, to zasięg światła mijania jest krótszy o ok. 10 m;

■ 15 cm, czyli o dopuszczoną przez zakres tolerancji wartość, to zasięg światła mijania jest krótszy o ok. 20 m.
oraz świetny fragment na samym końcu :)

Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy :)

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Pawian pisze: oraz świetny fragment na samym końcu :)
Znaczy się - PF 125P miał grubo lepsze światła niż prosiak :)

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Iżu
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Iżu »

Ja tam ustawiałem u siebie światła podobnie jak Antyks korzystając z jasnej ściany sklepu na dużym placu, zamiast rysować linię niszcząc elewację budynku po prostu przykleiłem dłuższy kawałek taśmy do paczek, którą potem łatwo można zdjąć.
W celu ustawienia świateł dobrze jest zasłonić jedną z lamp, niestety nigdy nie będzie idealnie czyli po przełączeniu na drogowe zawsze pozostanie niedoświetlona przestrzeń przed samym motocyklem, dlatego według mnie jedynym sensownym rozwiązaniem jest obniżenie lewego reflektora, gdyż prawy musi być nieco wyżej by doświetlać pobocze i idących nocą pieszych.
Po regulacji robiłem test drogowy, niestety okazało się iż obniżyłem światła za bardzo, dlatego właśnie podniosłem snop prawego reflektora przy nieco obniżonym lewym, teraz jest chyba dobrze że już mnie nie "pozdrawiają" jadący z naprzeciw puszkarze :lol:
Co do diagnostów to w Krakowie nie regulują świateł w motocyklach, przynajmniej tam gdzie pytałem..

Piona 8-)

Iżu

Suszny
A

Post autor: Suszny »

Wystarczy wiedzieć którymi śrubami co regulujemy i wówczas podjechać na diagnostykę.
Miałem ten sam problem, diagnosta powiedział że nie ustawi ale może sprawdzić. Więc kręciłem sam a on mówił czy dobrze czy źle.

V-strom 650 K5

Fryderyk
A1

Post autor: Fryderyk »

Wiem, że temat trochę stary, ale na moto z ustawieniem świateł jest większy problem, niż w puszce. Motocykl jest znacznie bardziej czuły na załadowanie (kufry są mocno z tyłu, pasażer podobnie), a nawet na obciążenie silnika. Popatrzcie sobie na snop waszych świateł podczas dodawania i ujmowania gazu. Nawet podczas jazdy ze stałą, ale dość dużą prędkością, światła świecą wyraźnie wyżej, niż na postoju.

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Post autor: Lord »

No to nie GS z aktywnym ustawieniem wysokości swiateł :), Ale tak jak pisał Suszny ja podjechałem na diagnostyke, powiedziałem ze sam rozbiore plastyki zdejme zegary potrzebuje tylko przyżądu do weryfikacji wysokości i kąta. Ja kręciłem Pan weryfikował i jakoś poszło. Fakt że te fabryczne ustawienie u mnie dawało za wysoko.

DL650A L8

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

Fryderyk pisze: Nawet podczas jazdy ze stałą, ale dość dużą prędkością, światła świecą wyraźnie wyżej, niż na postoju.
Na postoju moto ma wolne obroty, więc i doładowanie aku jest słabsze z alternatora :)
To jest jeden z testów na to czy alternator żyje :)

Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy :)

Awatar użytkownika
prz3kus
A2

Post autor: prz3kus »

Lord pisze:No to nie GS z aktywnym ustawieniem wysokości swiateł :), Ale tak jak pisał Suszny ja podjechałem na diagnostyke, powiedziałem ze sam rozbiore plastyki zdejme zegary potrzebuje tylko przyżądu do weryfikacji wysokości i kąta. Ja kręciłem Pan weryfikował i jakoś poszło. Fakt że te fabryczne ustawienie u mnie dawało za wysoko.
Lord sporo odkręcania, podręczny zestaw wystarczy? Muszę podjechać w tym tygodniu bo mnie irytują tym mruganiem :lol:

DL 650 (2018) / DL 1050XT (2021)

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

Post autor: Pyxis »

A co zrobic, jak zabraklo regulacji a linie swiatlocienia mam nadal 5-6m przed motocyklem? :-)

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.
Bialy dziobaty DL 650 AL2

Awatar użytkownika
prz3kus
A2

Post autor: prz3kus »

Pyxis pisze:A co zrobic, jak zabraklo regulacji a linie swiatlocienia mam nadal 5-6m przed motocyklem? :-)
Wsadzić ponownie wszystkie oryginalne części do moto :lol:

DL 650 (2018) / DL 1050XT (2021)

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Pyxis pisze:A co zrobic, jak zabraklo regulacji a linie swiatlocienia mam nadal 5-6m przed motocyklem? :-)
Może by trzeba jakieś podkładki pod mocowanie lamp dorzucić

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

No wlasnie. Bede w warsztacie, to sie maja zajac tym tematem, bo wracajac po zmierzchu pierwszy raz w tym sezonie zdziwilem sie moco.

( . Y . )
Parafrazujac: Trafiaja sie szaleni motocyklisci, ale nie ma starych szalonych motocyklistow.

Awatar użytkownika
Pyxis
A+B+C+D
Kontakt:

prz3kus pisze: Wsadzić ponownie wszystkie oryginalne części do moto :lol:
Szkoda poswiecac ten fun :-)

( . Y . )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instrukcje i serwisówki”