UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
jaki olej do silnika?
jaki olej do silnika?
Pany jaki olej lejecie do waszych motorów. patrzyłem na allegro i MOTULI 10W40 jest kilka rodzajów. jaki polecili byście do mojego 1000 ca z 2004 roku?
Suzuki DL 1000 K4
Tags:
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Re: jaki olej do silnika?
Motul 5100 10W40 - półsyntetyk - chyba on był fabrycznie lany do tego motocykla.
Ten sam mam zalany. Ten poradzili mi w serwisie Suzuki i nim zalali. Generalnie nie narzekam (jak na razie) więc będę go lał dalej. 

Z ciekawości zapytałem w zeszłym roku w dziale serwisowym SMP, jaki olej fabrycznie lany jest do małego DL-a. Dowiedziałem się, że Shell Advance 4T Ultra 10W-40. To tak, jakby ktoś był zainteresowany.
I jeszcze jedna kwestia, bo znowu pojawia się temat półsyntetyków, pełnych syntetyków itd. Nomenklatura z tym związana jest wbrew pozorom mocno płynna. Zacytuję to, co napisałem jakiś czas tamu na "starym" forum:
"Shell Advance Ultra u nas sprzedawany jako syntetyk w Niemczech już nie jest tak określany. Zgodnie z ichnim podejściem olejem syntetycznym może być wyłącznie taki, którego bazę stanowią poli-alfa olefiny (POA) lub estry. Tymczasem obecnie Shell Advance Ultra produkowany jest na bazie pochodzącej z procesów hydrocrackingu, o ile mi wiadomo. Fakt, że początkowo był to olej syntetyczny (baza POA, o ile pamiętam), niemniej w późniejszym okresie w wyniku udoskonalenia technologii hydrocrackingu Shell zaczął ją stosować w tych olejach, bo jest tańsza".
I jeszcze jedna kwestia, bo znowu pojawia się temat półsyntetyków, pełnych syntetyków itd. Nomenklatura z tym związana jest wbrew pozorom mocno płynna. Zacytuję to, co napisałem jakiś czas tamu na "starym" forum:
"Shell Advance Ultra u nas sprzedawany jako syntetyk w Niemczech już nie jest tak określany. Zgodnie z ichnim podejściem olejem syntetycznym może być wyłącznie taki, którego bazę stanowią poli-alfa olefiny (POA) lub estry. Tymczasem obecnie Shell Advance Ultra produkowany jest na bazie pochodzącej z procesów hydrocrackingu, o ile mi wiadomo. Fakt, że początkowo był to olej syntetyczny (baza POA, o ile pamiętam), niemniej w późniejszym okresie w wyniku udoskonalenia technologii hydrocrackingu Shell zaczął ją stosować w tych olejach, bo jest tańsza".
Który notabene jest dwa razy droższy od estrowego Motula heheFryderyk pisze:Z ciekawości zapytałem w zeszłym roku w dziale serwisowym SMP, jaki olej fabrycznie lany jest do małego DL-a. Dowiedziałem się, że Shell Advance 4T Ultra 10W-40. To tak, jakby ktoś był zainteresowany.

Zdrówko シモン 
Mniejszość Pomarańczowo Japońska

Ja do swojego małego myślałem żeby zalać Fuchsa Silkolene pro 4 10w40 http://olejefuchs.pl/fuchs-silkolene-pr ... -1ltr.html
albo Valvoline Synpower http://zmienolej.pl/pl/oleje-motocyklow ... t-10w40-1l
Motul 7100 nie wygląda źle ale ma niską lepkość w 100st (13.5) w porównaniu do valvo (14.5) i fuchsa (15.3).
Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji więc zostaje shell :/
Chociaż w sumie mógłbym do producenta napisać zapytanie ale wątpię żeby coś to zmieniło.
Motul 7100 nie wygląda źle ale ma niską lepkość w 100st (13.5) w porównaniu do valvo (14.5) i fuchsa (15.3).
Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji więc zostaje shell :/
Chociaż w sumie mógłbym do producenta napisać zapytanie ale wątpię żeby coś to zmieniło.
null
Ale przez co? Przez zastosowanie innego oleju niż Shell? Przecież w instrukcji masz wyraźnie podane wymagania dotyczące oleju silnikowego do motocykla i nigdzie nie jest napisane, że ma to być olej marki Shell. Masz wymagania dotyczące klas lepkości i jakości stosowanego oleju i tyle. Nie rozumiem, dlaczego ktokolwiek miałby odmówić Ci naprawy gwarancyjnej z powodu oleju marki innej niż stosowana przez producenta w fabryce. Na tej samej zasadzie mogliby nie uznać Ci gwarancji, bo zamontowałeś żarówki Boscha a nie Osrama czy odwrotnie...prebenny pisze:Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji
Jak będą mieli "zły humor" to i tak odmówią uznania gwarancji i usłyszysz "jak Pan się nie zgadza to pozostaje droga sądowa"prebenny pisze:Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji więc zostaje shell :/

Nie ma co kombinować, lej co serwis daje i już, no chyba że moto chcesz trzymać przez 30 lat albo z przebiegiem idziesz na rekord

Zdrówko シモン 

Zasadniczo V-strom pewnie zostanie na dłużej więc mimo wszystko wolałbym zalać coś sensownego a nie shella.
Ale jak ma to 'podnieść ryzyko' zlania mnie na gwarancji to ja takiego ryzyka nie podejmuję
Ale jak ma to 'podnieść ryzyko' zlania mnie na gwarancji to ja takiego ryzyka nie podejmuję

null
tu nie chodzi o markę a o źródło pochodzenia wlewanego oleju... poczytaj o najczęściej podrabianych olejach... ja mam czyste sumienie wlewając olej bo mam fakturę zakupu jak nie od SMP to od importera na Polskę... a wybór należy do właściciela / użytkownia moto...Fryderyk pisze:Ale przez co? Przez zastosowanie innego oleju niż Shell? Przecież w instrukcji masz wyraźnie podane wymagania dotyczące oleju silnikowego do motocykla i nigdzie nie jest napisane, że ma to być olej marki Shell. Masz wymagania dotyczące klas lepkości i jakości stosowanego oleju i tyle. Nie rozumiem, dlaczego ktokolwiek miałby odmówić Ci naprawy gwarancyjnej z powodu oleju marki innej niż stosowana przez producenta w fabryce. Na tej samej zasadzie mogliby nie uznać Ci gwarancji, bo zamontowałeś żarówki Boscha a nie Osrama czy odwrotnie...prebenny pisze:Niestety w serwisie powiedzieli wprost, że w przypadku problemów z silnikiem mogą nie uznać przez to gwarancji
tel 785 577 955
motocykle@autokras.suzuki.pl
motocykle@autokras.suzuki.pl
Co do podrabianych olejów - absolutnie zgadzam się, że jest to problem.
Z drugiej strony mi nie chodzi o zakup 'byle taniej' tylko 'byle lepiej' i jak kupuje olej to raczej od 'autoryzowanych' dystrybutorów, których można zawsze znaleźc na strone producenta - choćby Valvoline
Z drugiej strony mi nie chodzi o zakup 'byle taniej' tylko 'byle lepiej' i jak kupuje olej to raczej od 'autoryzowanych' dystrybutorów, których można zawsze znaleźc na strone producenta - choćby Valvoline

null
I dla jasności odpowiedź Pana z Suzuki Motor Polska:
).
Podpytałem jeszcze dla 100% pewności czy te 2 oleje co sobie wcześniej 'wytypowałem' są 'prawidłowe' (ale to raczej z kategorii tzw. 'dupochronu' - tego nigdy za małoZastosowanie oleju innego producenta nie niesie żadnych reperkusji
istotna jest klasa jakościowa i lepkościowa oleju
Z poważaniem

null
Taka aktualizacja - Pan z Suzuki Polska potwierdził, że i Fuchs i Valvo spełniają normy dla DL650 więc w razie co mam podkładkę 

null
-
- A+B
Silkolene zalewam od kilku sezonów w żony motocyklu Honda CBR600 i jest ok , teraz zaleje do swojego -przebieg 5500 km . DO DL 1000 lałem Agipa 10W50prebenny pisze:Ja do swojego małego myślałem żeby zalać Fuchsa Silkolene pro 4 10w40 http://olejefuchs.pl/fuchs-silkolene-pr ... -1ltr.html
Ja w mojej 650 zostanę przy 10w40 przynajmniej na początku. Nie planuję wycieczki po Afryce żeby jeździć w temperaturach +40 a Fuchs i tak ma wysoką lepkość w 100st - 15.3. Dla porównania Motul 7100 ma ledwo 13.5.
Co ciekawe (choć nie jestem do końca pewien) ale Motul jest raczej na granicy 'energooszczędności'. Producent nie podaje HTHS ('lepkość wysokotemperaturowa' w 150st) ale porównując do olejów samochodowych to olej, który aktualnie mam w samochodzie 0w40 ma lepkosć w 100st też 13.5 i HTHS 3.5 czyli dosłownie na granicy (HTHS ponizej 3.5 jest energooszczędny a powyżej 'zwykły'). Oczywiście zastosowałem tu bardzo duże uproszczenie porównując olej samochodowy z motocyklowym, bo jednak jest spora różnica w indeksie lepkości (samochodowy 180 - motul 154) więc motul będzie się zachowywał 'mniej stabilnie' (w sensie lepkości).
Jakby kogoś interesowało:
http://www.specol.com.pl/main/produkt/689.html
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/motu ... 1490017582
Co ciekawe (choć nie jestem do końca pewien) ale Motul jest raczej na granicy 'energooszczędności'. Producent nie podaje HTHS ('lepkość wysokotemperaturowa' w 150st) ale porównując do olejów samochodowych to olej, który aktualnie mam w samochodzie 0w40 ma lepkosć w 100st też 13.5 i HTHS 3.5 czyli dosłownie na granicy (HTHS ponizej 3.5 jest energooszczędny a powyżej 'zwykły'). Oczywiście zastosowałem tu bardzo duże uproszczenie porównując olej samochodowy z motocyklowym, bo jednak jest spora różnica w indeksie lepkości (samochodowy 180 - motul 154) więc motul będzie się zachowywał 'mniej stabilnie' (w sensie lepkości).
Jakby kogoś interesowało:
http://www.specol.com.pl/main/produkt/689.html
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/motu ... 1490017582
null
Zastanawiam się tylko po co w50 skoro producent podaje w40? W Polsce nie masz takich upałów jak w Hiszpanii 

null
Cena praktycznie ta sama, (Shell Advance 4T Ultra 15W50 i Shell Advance 4T Ultra 10W40)
A jak może być lepszy, i ot jest pytanie czy będzie lepszy?
Re: RE: Re: jaki olej do silnika?
Lepszy jest taki jak zaleca producent. To nie działa tak, że jak wlejesz 10Wpincet to będzie najlepszy.SebaR pisze:Cena praktycznie ta sama, (Shell Advance 4T Ultra 15W50 i Shell Advance 4T Ultra 10W40)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Zdrówko シモン