Ostatni tydzień zapisów na III Zlot Forumowy w Wiśle :)
Zapisy trwają do 19.08.2018
Prosimy także by do tego terminu dokonać reszty wpłat.
Zapraszamy :)
https://forum.vstromclub.pl/iii-z-ot-forumowy-wis-a-2018-09-14-16-t1474.html#p21632

Kaukaz, Gruzja

Co jak gdzie i za ile w dalekich stronach
Awatar użytkownika
Mati!
A2
Posty: 224
Rejestracja: 02 paź 2016, 15:39
Lokalizacja: Olkusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Kaukaz, Gruzja

Postautor: Mati! » 20 lis 2016, 10:25

Witam. Chcialbym zebrac tutaj wszystkie informacje na temat tego kieunku. O jaka wize (gdzie najlepiej) na Rosje sie starac jadac do Gruzji. Zaznaczam, ze Chcialbym w Rosji spedzic okolo tygodnia przed wjazdem do Gruzji(Czeczenia , Dagestan moze Inguszetia). Slyszalem o obowiazku meldunkowym , ale tez slyszalem ze do jednego tygodnia nie jest wymagany. Jak sie to ma do rzeczywistosci? Z powrotem tez trasa przez Rosje, Ukraine, ale juz typowym tranzytem. Poszukuje tez jakichs konkretnych przewodnikow. Niby sa blogi, relacje ale zadnych map. Na Balkanach jakos latwiej mi bylo wszystko odnaleźć :-)
Pomozecie? :-D
DL650K7 -> Hayabusa K6 :o

luti
A1
Posty: 25
Rejestracja: 27 wrz 2016, 09:10
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: luti » 07 gru 2016, 01:04

Hejka. Wiza w zależności, jak to czasowo chcesz rozegrać. Jak będziesz zblokowany urlopem 3-4 tygodnie to możesz wyrobić dwukrotną miesięczną, jak masz zaś możliwość dłużej po Kaukazie pojeżdzić to jedynie wielokrotna roczna wiza biznesowa, która bezproblemowo jest wykorzystywana i w turystycznych celach. Przez pośredników jest to wszystko do przeskoczenia, tylko, że to trochę kosztuje. Jak masz możliwość zdobycia zaproszenia biznesowego we własnym zakresie to sensowniej cenowo to zrobisz.
Meldunkiem się nie martw. Jest to bicz na gastarbeiterów i nawet chyba zgodnie z rosyjskim prawodawstwem dot. osób przebywających w jednym miejscu. Do turystów Rosjanie mają zdrowe podejście.
Kaukaz mapa 1:650 000 Reise Know-How + jakieś oprogramowanie nawigacyjne do potwierdzenia lokalizacji. Np darmowy FREE NAVIGATOR oparty na mapach OSM
Tu masz po rosyjsku dobrze rozpisany PN Kaukaz,
http://africatwin.ru/forum/index.php?topic=9762.90

Awatar użytkownika
Mati!
A2
Posty: 224
Rejestracja: 02 paź 2016, 15:39
Lokalizacja: Olkusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Mati! » 09 gru 2016, 18:01

Fajnie :) Luti jeszcze jak sprawa się ma z przekroczeniem granicy. Gdzie najlepiej przekraczać UA - RUS (bezproblemowo). Dodam, ze mój rosyjski jest w zasadzie żaden i ogranicza się raczej do czytania bez zrozumienia, ale zawsze wychodzę z zalozenia, ze człowiek z człowiekiem zawsze się dogada JAK CHCE:).

Jeszcze odnosnie wizy, jeśli mialbym wyjezdzac na 3 tyg do miesiąca i zahaczyć o Gruzję, to potrzebuje dwukrotnej wizy tranzytowej?
DL650K7 -> Hayabusa K6 :o

luti
A1
Posty: 25
Rejestracja: 27 wrz 2016, 09:10
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: luti » 09 gru 2016, 22:16

Co do RuS/UKR granicy. To wszystko w zależności czy podchodzisz do Ukrainy maksymalnie tranzytowo, czy chciałbyś o coś przy okazji zahaczyć.
Jak tranzytowo to polecam trasę Dorohusk via Kijów-Połtawa-Charków do rosyjskiego Biełgorodu. Plusy to fajna obsada po naszej stronie na wyjeżdzie w Dorohusku tolerująca objazd kolejki przez motocyklistów, jak i na rosyjsko/ukraińskim przejściu. Poza Kijowem (brak obwodnicy) można pocisnąć, bo na Ukrainie drogówka dość wycofana jest.
Za Kijowem masz opcję bezpośredniej "dzidy" na Sumy i dalej rosyjskiego Kurska. Nie wiem jak nawierzchniowo (to na Ukrainie ważna kwestia jest) bo nią nie jechałem. Słyszałem, tylko, ze obsada na tym przejściu do Rosji czasami bywa spięta, zwłaszcza po ukraińskiej stronie, ale jak wiadomo na wyjeżdzie to można olać, przykrzej jaka na powrocie/wjeżdzie na Ukrainie jej doświadczysz. Przelicz kilometry/czas i sobie zadecyduj czy przez Sumy, czy Charków wyjeżdżać.
Wizy:
Masz opcję wizy turystycznej miesięcznej jedno i dwukrotnej, która dla twoich celów zdaje się wystarczyć.
Przekalkuluj jeszcze z wizą wielokrotną roczną, którą przykładowo mógłbyś wykorzystać rok po roku.
Niestety Rosja i w tej kwestii zaczyna się ogarniać. Do niedawna istniała fajna bramka w Bartoszycach. U przygranicznego pośrednika można było wyrwać nawet wizę dwuletnią. Niestety nieaktualne.
Trochę obskoczyłem motocyklowo Kaukaz ostatnimi czasy, więc jak masz chęć to możemy pociągnąć wątek. Tylko z mojej strony prośba. Bardziej konkretyzuj.

Awatar użytkownika
Mati!
A2
Posty: 224
Rejestracja: 02 paź 2016, 15:39
Lokalizacja: Olkusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Mati! » 09 gru 2016, 22:56

W strone Gruzji chciałem to maksymalnie szybko zrobić, jak najszybciej dostać się do Rosji. Na powrocie ewentualnie jakby czasu wystarczylo moglbym cos ogarnąć na Ukrainie.

W relacji pisales, ze na granicy z Rosja wypelnia się jakies papiery. Co to za papierologia i w jakich jezykach można to wypelniac?
Czy na granicy z Gruzja i powrocie tez wypelnia się jakies papiery?
DL650K7 -> Hayabusa K6 :o

luti
A1
Posty: 25
Rejestracja: 27 wrz 2016, 09:10
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: luti » 09 gru 2016, 23:15

Na wjeżdzie do Rosji wypełniasz dwa formularze. Odprawy paszportowej (imigration cards) jest to formularz dwujęzyczny (rus/ en), dość prosty w wypełnieniu.
Drugi masz na odprawie celnej. Często rosyjscy celnicy mają formularze i w języku angielskim, jak nie, to będziesz musiał rosyjski uzupełnić, ale spokojnie. nie musisz tego robić cyrylicą. Z reguły na rosyjskich przejściach jest wzór jak to zrobić, bo w zasadzie on dotyczy środka transportu którym wjeżdżasz. Jest to tj. odprawa czasowa. Jak będziesz się gubił to rosyjski funkcjonariusz służby celnej:
1)Z reguły pogoni ciebie do tablicy, gdzie będziesz miał wzór jak wypełnić. Jak nie jesteś upośledzony umysłowo :) to na jej podstawie dasz radę.
2)Jak będzie wporzo, lub na przejściu nie będzie tablicy to wypełni za ciebie.

Awatar użytkownika
Mati!
A2
Posty: 224
Rejestracja: 02 paź 2016, 15:39
Lokalizacja: Olkusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Mati! » 10 gru 2016, 09:54

No i gitara. O takie info mi chodzilo :-D
jak cos sobie jeszcze przypomne, bede pytal:)
DL650K7 -> Hayabusa K6 :o

Awatar użytkownika
Mati!
A2
Posty: 224
Rejestracja: 02 paź 2016, 15:39
Lokalizacja: Olkusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Mati! » 31 gru 2016, 09:37

Jeszcze pytanko o walute. Wszedzie czytam, ze najlepiej brac dolara. Mam kilka setek euro, ktore tez bym wzial. Nie ma problemu z wymiana, lub duzo gorzej wychodzi to finansowo?
Czytalem tez, ze najlepiej wymieniac w wiekszych miastach w kantorach gdyz na granicy maja mniej korzystne kursy lub prowizje. Mozesz potwierdzic to info?
Rozkminialem temat vizy. Wychodzi mi, ze tranzytowa dwukrotna wyjdzie najkorzystniej w moim przypadku. Voucher nie jest potrzebny i 10 dni na ogarniecie Rosji w jedna strone i to samo z powrotem. Na granicy podobno podaje sie tylko miejsca w ktorych po drodze sie zatrzymamy .
DL650K7 -> Hayabusa K6 :o

Awatar użytkownika
QraC
A+B
Posty: 783
Rejestracja: 29 wrz 2016, 19:50
Lokalizacja: Rzeszów
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: QraC » 31 gru 2016, 09:56

Na granicach ZAWSZE są gorsze kursy, podobnie na lotniskach...
Kawasaki ER5 -->> Suzuki GSF 600 Bandit -->> Suzuki V-Strom 650 XT

Ride Through Life

Awatar użytkownika
biblo
A2
Posty: 160
Rejestracja: 27 wrz 2016, 22:50
Lokalizacja: W-wa
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: biblo » 31 gru 2016, 10:20

Z tranzytem sprawa jest bardzo śliska! I to nie Ty decydujesz ile czasu możesz spędzić w Rosji. Wg rosyjskich "norm" przyjmują oni na tranzyt przebiegi na poziomie 500 km dziennie najkrótszą drogą, czyli w zależności od trasy możesz dostać 2 lub 3, a przy przejeździe przez Białoruś może 4 dni. I tyle... W tym czasie musisz wyjechać z Rosji. Tak więc nie masz swobody, luzu i zapasu czasu na nieprzewidziane sytuacje. Do tego musisz przygotować bardzo dokładny opis trasy, który składasz razem z wnioskiem wizowym. I albo będą Cię dodatkowo ciągać po jakieś uzupełniające wiadomości, albo nie. Myśmy we trzech składali identyczne marszruty i do każdego z nas czepili się o coś innego. Mieliśmy do przejechania niecałe 1000 km przez Rosję (od granicy z Ukrainą do Władykaukazu) i w efekcie końcowym koledzy dostali 3 dni na przejazd, a ja tylko dwa... Na granicy nic nie trzeba podawać. Ale licz się, że spędzisz tam kilka godzin... a angielskojęzyczne formularze wwozu motocykla są baaardzo rzadko dostępne - mnie na 4 wjazdy trafił się tylko raz...

Jeśli chcesz zobaczyć trochę Rosji - a moim zdaniem warto! - to wysupłaj te 3-4 stówy (bo taka będzie różnica w kosztach wizy) i załatwiaj wizę turystyczną dwukrotną.

Co do kasy, to będziesz mógł ją wymienić w zasadzie tylko w miastach i chyba tylko w bankach. W takim wypadku lepsze są euro, bo z dolarami potrafią być dyskusje, że za stare. Ode mnie nie chcieli przyjąć w banku w Kazaniu banknotów z 2006 roku. A potem w Moskwie w kantorze nie było z tym problemu... Pamiętaj też, że większość rosyjskich miast ma obwodnice, a same miasta są bardzo często strasznie zakorkowane, mają fatalną nawierzchnię, itd. Wjeżdżając do miasta, aby wymienić kasę stracisz z reguły sporo czasu. Na Twoim miejscu ja chyba wymieniłbym euro na ruble już w Polsce... Prowizje, dodatkowe koszty będą pewnie pomijalne w całości kosztów, a będziesz miał święty spokój. Biorąc pod uwagę koszty noclegów, jedzenia i paliwa możesz założyć, że na każdy dzień potrzebujesz w rublach równowartość 100 zł. No chyba, że będziesz spał w miastach w hotelach po 200 zł za dobę :) Do tego rezerwowe euro w kieszeni na ewentualną dodatkową wymianę lub karta płatnicza lub bankomatowa.

Jak chcesz nocować w miastach, w których chcesz coś zwiedzić lub obejrzeć, to szukaj noclegów przez booking.com.

Poza tym, w ciągu ostatnich 2-3 lat w Rosji przybyło mnóstwo porządnych, sieciowych stacji benzynowych (Gazprom, Łukoil, Rosnieft), gdzie bez problemu przyjmują płatność kartą - czasem nawet PO zatankowaniu! A dodatkowo mają tam dobrą kawę, świetne lody Magnat oraz normalne i czyste toalety :)

W Gruzji też kasę wymienisz tylko w dużych miastach, ale jest tam też dużo bankomatów...
Pozdrawiam,
Jacek

___________________________________
|Sportster IRON 883™|DL650AK8|Triumph Tiger Explorer XC|

Forum powinno być jak Media Markt...

Awatar użytkownika
biblo
A2
Posty: 160
Rejestracja: 27 wrz 2016, 22:50
Lokalizacja: W-wa
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: biblo » 31 gru 2016, 10:23

QraC pisze:Na granicach ZAWSZE są gorsze kursy, podobnie na lotniskach...


Owszem, ale z mojego doświadczenia wynika, że lepiej ponieść jakieś dodatkowe koszty i wymienić na granicy choć trochę pieniędzy, żeby mieć na dojechanie do najbliższego dużego miasta. Żeby mieć za co zatankować, coś zjeść, itd. To nie jest UE, gdzie wszędzie zapłacisz kartą lub euro...
A odległości pomiędzy miastami potrafią być duże, droga omija wszelkie pasiołki i jedzie się głównie wzdłuż pól i lasów...
Pozdrawiam,
Jacek

___________________________________
|Sportster IRON 883™|DL650AK8|Triumph Tiger Explorer XC|

Forum powinno być jak Media Markt...

Awatar użytkownika
Mati!
A2
Posty: 224
Rejestracja: 02 paź 2016, 15:39
Lokalizacja: Olkusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Mati! » 31 gru 2016, 11:29

Platnosc karta odpada. Tzn bede mial na nieprzewidziane sytuacje, ale mam jednak nadzieje, ze nie bede musial jej uzywac.
Czyli z tym tranzytem nie jest tak kolorowo. Szkoda. O tych 500km na dzien tez czytalem, ale wlasnie na jakiejs innej stronie pisali o 10 dniach na Rosje i ta wersja bardziej mi spasowala :-D. Nie wiedzialem, ze w wizie jest informacja z iloscia dni na tranzyt. Cenne info. No coz, zostaje turystyczna :-)
DL650K7 -> Hayabusa K6 :o

Awatar użytkownika
biblo
A2
Posty: 160
Rejestracja: 27 wrz 2016, 22:50
Lokalizacja: W-wa
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: biblo » 31 gru 2016, 13:59

Na stronie Konsulatu FR jest informacja:

Wiza tranzytowe wydawana jest osobom przejeżdżającym tranzytem przez Rosję. Może być jedno lub dwukrotna i wystawiana jest na okres do 10 dni w jedną stronę (w zależności od rodzaju transportu).

Ale te 10 dni, to maksymalny czas np. przy przejeździe do Mongolii, Chin, itp. Może też dotyczyć przejazdu Koleją Transsyberyjską.

Niżej też jest informacja:

W celu uzyskania wizy należy przedstawić następujące dokumenty:
- podanie w sprawie wydania wizy tranzytowej ze wskazaniem: (...) dokładnej informacji o trasie podróży (licząc 500 km na dobę)

Tak jak napisałem wcześniej decyzja jest podejmowana przez Konsula na podstawie planu Twojej podróży, w którym musisz dokładnie określić miejsca przekroczenia granicy: wjazd i wyjazd. I nie ma co liczyć, że wezmą pod uwagę Twoją chęć pozwiedzania ich kraju ;) Mógłbyś wprawdzie pokombinować przedstawiając trasę przez Białoruś, a potem pojechać przez Ukrainę, ale zyskasz na tym ze 200-300 km, czyli może jeden dzień dłużej na przejazd przez Rosję... Ale musiałbyś to dokładnie sprawdzić, szczególnie, że między Rosją a Ukrainą sytuacja jest "wojenna", a w chwili obecnej jest dla Polaków tylko jedno przejście między Białorusią i Rosją (na "autostradzie" M1 Mińsk - Moskwa).

Myśmy wnioskowali o 4 dni na te 1000 km właśnie po to, aby coś po drodze zobaczyć, pojechać do Groznego. A wyszło na to, że zatrzymaliśmy się tylko w Biesłanie i dwa dni było na styk... Do Gruzji wjeżdżaliśmy po ciemku drugiego dnia po kilku godzinach stania w kolejce na granicy... A po drodze straciliśmy też kilka godzina i sporo kasy podczas spotkań z rosyjską drogówką, jak kolega dwukrotnie przejechał ciągłą linię... Na takie rzeczy też trzeba mieć rezerwę czasu...
Pozdrawiam,
Jacek

___________________________________
|Sportster IRON 883™|DL650AK8|Triumph Tiger Explorer XC|

Forum powinno być jak Media Markt...

Awatar użytkownika
Mati!
A2
Posty: 224
Rejestracja: 02 paź 2016, 15:39
Lokalizacja: Olkusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Mati! » 31 gru 2016, 14:14

Bat w postaci konczacego sie czasu na wizie i spina zeby zdazyc, malo przyjemne. No i te nieprzewidziane sytuacje, o niektorych nawet boje sie pisac na glos. Dzieki za te informacje
DL650K7 -> Hayabusa K6 :o

luti
A1
Posty: 25
Rejestracja: 27 wrz 2016, 09:10
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: luti » 01 sty 2017, 20:00

Waluty
Nie ma problemu z wymianą gotówki. W każdym mieście rejonowym (powiatowe), jak i w niektórych gminnych masz w centrum oddział Сбербанк России
W powiatach na pewno będzie tam kantor, jak i być może w gminach.
Poza tym w razie jakbyś musiał zapłacić mandat, to w tym banku jest taka możliwość.
Na ich stronie http://www.sberbank.ru/ru/person
masz na dole podane aktualne kursy walut (dolar,euro). Z tego co kiedyś tam sobie porównywałem powinien on być rynkowy i w razie jakbyś dealował z cinkciarzami, czy przypadkowymi osobami to znajdziesz tam na szybko aktualny kurs odniesienia.
Przed samy wyjazdem możesz sobie zestawić i przeliczyć, czy nie będzie się tobie opłacało kupić ruble w Polsce złotówki. Np. Kraków, Częstochowa. Być może lepiej na tym wyjdziesz.
Co do stanu banknotów, to różnie jest. W dużych miastach wszystko pójdzie, czym większa pipidówa tym możliwość jakiś tam fochów. Generalnie dobrze jest jak są dość aktualne nominały (szata graficzna), oraz żeby banknoty nie były ponadrywane, czy popisane.
Wizy
Jak masz na wyjazd 3 tyg. To odpuść Rosję, czy potencjalnie Gruzję. Skup się ew. na jednej stronie Kaukazu+Abchazja.
Wtedy opcja tranzytu nie była by bezsensowna w wypadku Gruzji, zwłaszcza jak masz spięty budżet,
Co do obaw o termin wizy, wpisz na wniosku w planie podróży trasę z Łotwy np via Katyń. Nikt tego na granicy, czy po drodze nie weryfikuje. Nie ma informacji na wizie, tylko daty ważności. No bo jakby ci Konsul policzył trasę przez tereny opanowane przez separatystów (przez które i tak nie przejedziesz) i wbił przykładowo, tak jak Biblo i nie tylko wyłapał, 2 dni. Nie piszę, że się nie da, ale po co?
Dlatego nie deklaruj wyjazdu z Ukrainy we wniosku, a przykładowo z Łotwy via Katyń..
Na tym forum znajdziesz nieco aktualnego info dot. wiz do FR.
http://www.rosjapl.info/forum/viewtopic ... &start=990

Awatar użytkownika
Mati!
A2
Posty: 224
Rejestracja: 02 paź 2016, 15:39
Lokalizacja: Olkusz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Mati! » 01 sty 2017, 21:49

Z ta wiza to chyba nie bede ryzykowal i postaram sie o turystyczna dwukrotna bo jednak presja czasu bedzie, a ja bym chcial tak na spokojnie bez spiny. Na ta chwile skupie sie chyba na rosyjskiej czesci kaukazu i ewentualnie jak czasu wystarczy to zajade do Gruzji. Plan dopiero w glowie sie uklada, a paszport robi :-D. Rubli poszukam u nas jednak bo nie mam zbyt wiele euro, a przy obecnym kursie na podwojnej wymianie na pewno nie zaoszczedze.
DL650K7 -> Hayabusa K6 :o

Awatar użytkownika
Benek
A1
Posty: 60
Rejestracja: 19 paź 2016, 11:46
Lokalizacja: Bydoszcz

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Benek » 01 sty 2017, 21:54

luti pisze: Nikt tego na granicy, czy po drodze nie weryfikuje. Nie ma informacji na wizie, tylko daty ważności.

Czyli mimo, że deklarowałem wjazd z Łotwy będę mógł w jechać z Ukrainy od strony Charkowa?

Awatar użytkownika
biblo
A2
Posty: 160
Rejestracja: 27 wrz 2016, 22:50
Lokalizacja: W-wa
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: biblo » 02 sty 2017, 10:07

Z tym nie powinno być problemu... Na niektórych forach znalazłem nawet info, że ludzie potrafią deklarować przejazd z Finlandii do Mongolii, aby wyrwać jak najwięcej dni na tranzyt. A potem jadą właśnie do Gruzji :)
Pozdrawiam,
Jacek

___________________________________
|Sportster IRON 883™|DL650AK8|Triumph Tiger Explorer XC|

Forum powinno być jak Media Markt...

Awatar użytkownika
Benek
A1
Posty: 60
Rejestracja: 19 paź 2016, 11:46
Lokalizacja: Bydoszcz

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: Benek » 02 sty 2017, 12:32

I to jest pocieszająca informacja.
To mam jeszcze jedno pytanie: czy granicę muszę przekroczyć w pierwszym dniu ważności wizy tranzytowej czy mogę np.na drugi dzień?

Awatar użytkownika
biblo
A2
Posty: 160
Rejestracja: 27 wrz 2016, 22:50
Lokalizacja: W-wa
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Kaukaz, Gruzja

Postautor: biblo » 02 sty 2017, 14:10

Wiza jest ważna przez jakiś czas, np. przez miesiąc - od dnia X do dnia Y. Tranzyt zaczyna się liczyć dopiero od dnia przekroczenia granicy i musisz się tylko zmieścić w czasie przyznanym na tranzyt i okresie ważności wizy.
Pozdrawiam,
Jacek

___________________________________
|Sportster IRON 883™|DL650AK8|Triumph Tiger Explorer XC|

Forum powinno być jak Media Markt...


Wróć do „Informacje dla podróżników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości