Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Pamiętajcie proszę o wzięciu ze sobą dowodów osobistych, dowodów rejestracyjnych oraz ubezpieczenia OC motocykla.
......0
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Pamiętajcie proszę o wzięciu ze sobą dowodów osobistych, dowodów rejestracyjnych oraz ubezpieczenia OC motocykla.
......0
Kontrola i wymiana oleju na przykładzie Suzuki V-strom DL 650 AK9
Re: Kontrola i wymiana oleju na przykładzie Suzuki V-strom DL 650 AK9
Powiadam wam zatem, płaska miedziana będzie odpowiedzią na wasze wszytki bolączki wszak DR Vistrom stosuje miedziane , czy on może się mylić ?
Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition
Tags:
raczej miedzianą lub alu niż mosięzną.Antyks pisze:bez problemu kupi się np. mosiężną w najbliższym sklepie z częściami samochodowymi
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Ma ktoś może zapisaną średnicę tej podkładki, żeby takie pasujące zamienniki kupić?
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition
Najważniejszy wymiar to będzie 12.1 ( średnica śruby ), reszta jak będzie nieco odbiegać nie powinno stanowić problemu.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2020, 11:19 przez staszek_s, łącznie zmieniany 1 raz.
- Old Donkey
- A+B+C
staszek_s ma 1000 mogę sie mylić ale chyba tam jest inna średnica korka oleju, pewien nie jestem
#24 i 23 jeżeli dobrze czytam schemat
uszczelka 13.8 x 18.8 x 4.8
korek M14 a nie 12
https://www.bike-parts-suz.com/suzuki-m ... 4/131/4483
#24 i 23 jeżeli dobrze czytam schemat
korek M14 a nie 12
https://www.bike-parts-suz.com/suzuki-m ... 4/131/4483
- Ocena: 5.88235%
-
kaloryferarz
- A+B+C
A korzystacie ze śrub spustowych z magnesem do wyłapywania drobinek opiłków metalu? Nie wiem jaki jest oryginalny bo zerowy przegląd robiłem w ASO, ale następny będę robił już samodzielnie po 6 tys km i zastanawiam się czy nie wymienić na ten z magnesem.
Komar 2350 -> Shadow 500 -> Yamaha XJ6 Diversion -> DL 650 AL9 -> Burgman 400 -> Kymco AK550 Premium
Tak z tego wygląda, że to 14'ka. Porównam przy następnej wymianie.Old Donkey pisze: #24 i 23 jeżeli dobrze czytam schemat
korek M14 a nie 12
- Old Donkey
- A+B+C
w dużym i małym korki inne ale i uszczelki też mają inny kształt jeżeli wierzyć internetom (650 z 2018 a 1000 z 2019)
Na foto @Old Donkey widać, że jest magnesik w korkach.kaloryferarz pisze:A korzystacie ze śrub spustowych z magnesem do wyłapywania drobinek opiłków metalu? Nie wiem jaki jest oryginalny bo zerowy przegląd robiłem w ASO, ale następny będę robił już samodzielnie po 6 tys km i zastanawiam się czy nie wymienić na ten z magnesem.
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
W samochodach nie każdy ma, może i w moto też...
- Old Donkey
- A+B+C
Serwisówka zaleca by filtr oleju dokręcić z momentem 20 Nm lub dwa obroty od zetknięcia. Dwa razy wymieniałem filtr OEM Suzuki. Dokręcałem ręcznie i nie udało mi się zrobić dwóch pełnych obrotów raczej jeden i trzy czwarte obrotu i było OK. zero przecieków, filtr nie odpadł
Kupiłem tym razem oszczędnościowo Hiflo Filtro 138. Na kartonowym opakowaniu napisane jest by przy montażu stosować się do instrukcji producenta.
Z drugiej strony na samym filtrze napisane jest by dokręcić z momentem z przedziału 8-12 Nm
I tu mam zagwozdkę czego się trzymać instrukcji Suzuki i 20 njutów czy tego co stoi na filtrze.
Dokręcać będę i tak łapami ale się zastanawiam czy mogę użyć tą samą moc
jaką mam w rękach i jakiej używałem przy filtrze OEM czy jednak Hiflo wymaga delikatniejszego dokręcenia ?
Jak dokręcaliście u siebie HF 138 ?
Kupiłem tym razem oszczędnościowo Hiflo Filtro 138. Na kartonowym opakowaniu napisane jest by przy montażu stosować się do instrukcji producenta.
Z drugiej strony na samym filtrze napisane jest by dokręcić z momentem z przedziału 8-12 Nm
I tu mam zagwozdkę czego się trzymać instrukcji Suzuki i 20 njutów czy tego co stoi na filtrze.
Dokręcać będę i tak łapami ale się zastanawiam czy mogę użyć tą samą moc
Jak dokręcaliście u siebie HF 138 ?
@Old Donkey - dokręcaj na czuja. Jeszcze nigdy nic nie zrobiłem złego dokręcając filtr łapkami. Problemem co najwyżej jest to, że mam za duże łapki i później ten filtr jest mi ciężko odkręcić 
- Old Donkey
- A+B+C
@Centrino
Dzięki, uważam jak Ty że łapkami nie uszkodzę.
Ale zastanawiam się co by było gdybym użył klucza dynamometrycznego, czy stosując te 20 niutów do HF 138 mogę go uszkodzić ?
Ponoć to z jakim momentem można dokręcić filtr oleju zależy od uszczelki, jej kształtu i rodzaju gumy.
Amerykański guru z forum V Stroma pisał, że te 2 pełne obroty to tylko do oryginalnego filtra Suzuki który ma taka a nie inną uszczelkę. Dla innych amerykanckich filtrów z płaską uszczelką ponoć tylko trzy czwarte do jednego obrotu, ale nie wiem.
HF 138 to ponoć pełny zamiennik OEM, porównam uszczelki jak już odkręcę.
PS. Ja mam raczej słabe łapki ale też nie jestem w stanie bez klucza odkręcić przykręconego przez siebie filtra, czy to się jakoś zapieka ?
Dzięki, uważam jak Ty że łapkami nie uszkodzę.
Ale zastanawiam się co by było gdybym użył klucza dynamometrycznego, czy stosując te 20 niutów do HF 138 mogę go uszkodzić ?
Ponoć to z jakim momentem można dokręcić filtr oleju zależy od uszczelki, jej kształtu i rodzaju gumy.
Amerykański guru z forum V Stroma pisał, że te 2 pełne obroty to tylko do oryginalnego filtra Suzuki który ma taka a nie inną uszczelkę. Dla innych amerykanckich filtrów z płaską uszczelką ponoć tylko trzy czwarte do jednego obrotu, ale nie wiem.
HF 138 to ponoć pełny zamiennik OEM, porównam uszczelki jak już odkręcę.
PS. Ja mam raczej słabe łapki ale też nie jestem w stanie bez klucza odkręcić przykręconego przez siebie filtra, czy to się jakoś zapieka ?
Założyłem kilka razy HF138 (Hiflo) i nic się nie wydarzyło, nasze motocykle rzadko kiedy są kręcone mega wysoko, ale kilku mechaników odradzało mi ich używanie, że potrafią się rozerwać. Przy różnicy w cenie z oryginałem 30 / 56, może faktycznie nie warto robić tych pseudo oszczędności.
Z filtrów nieoryginalnych warto zerknąć na Vesrah. (Made in Japan) Pasujący dla nas symbol to SF-3009.
Pzdr
Z filtrów nieoryginalnych warto zerknąć na Vesrah. (Made in Japan) Pasujący dla nas symbol to SF-3009.
Pzdr
Suzuki DL 650 V-Strom 2012
Zawsze łapą dokręcam i zawsze jest ok. Nigdy nie przekręcisz gwintu a i łatwiej potem go odkręcić,oczywiście tez ręką. Tylko raz śrubokrętem odkręcałem i to było po pierwszym przeglądzie w ASO. Już następne wymiany nie były kłopotem ,bo zawsze odkręcam i dokręcam ręką. Filtry wymieniam przy każdej wymianie oleju(więc częściej niż to serwisówka przewiduje) więc kupuję filtry hurtem,na aledrogo ostatnio kupiłem 3 sztuki "138" i wyszły po 13,50 pln
żeby filtr się nie zapiekł trzeba tylko tę uszczelkę świeżym olejem przetrzeć,ale to chyba wszyscy wiedzą 
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2020, 19:45 przez JARON, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogar205>CZ175>MZ250 z koszem>JunakM10>ETZ250>IntruderVL800>IntruderC1500>Vstrom1000 2016>CRS250> IMPERIALE400+RE HIMALAYAN 452
Wszyscy mamy dwa życia. To drugie zaczyna się w chwili,gdy zdamy sobie sprawę,że mamy tylko jedno.
Wszyscy mamy dwa życia. To drugie zaczyna się w chwili,gdy zdamy sobie sprawę,że mamy tylko jedno.
do odkręcania dobre są pogumowane rękawiczki ogrodnicze
te najtańsze szmaty, ale z gumą na wnętrzu dłoni 
Suzuki DL 650 V-Strom 2012
Jak by ktoś potrzebował taniej filtry kupić https://allegro.pl/oferta/filtr-oleju-h ... Mzc2YmM%3D
Ogar205>CZ175>MZ250 z koszem>JunakM10>ETZ250>IntruderVL800>IntruderC1500>Vstrom1000 2016>CRS250> IMPERIALE400+RE HIMALAYAN 452