Moto i dron
Moto i dron
Jako, że ostatnio naszło mnie myślenie w temacie drona, mam pytanie: czy ktoś kiedyś próbował połączyć filmowanie takim ustrojstwem z jazdą na moto?
Oczywiście, pierwsze co przychodzi do głowy, to wynalazki podążające typu Hexo+, Lily, czy inne, podobne - ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi?
A może ktoś ma inne patenty na drona i motocykl?
Oczywiście, pierwsze co przychodzi do głowy, to wynalazki podążające typu Hexo+, Lily, czy inne, podobne - ktoś ma jakieś doświadczenia z nimi?
A może ktoś ma inne patenty na drona i motocykl?
- Grzechu (Kobyłka)
- A+B+C+D
Re: Moto i dron
Masz tu wszystko : moto, na silniku BMW, pewnie boxer z GS'a, no i dron
Kamerę czy aparat to już sobie podwiesisz gdzie chcesz

Kamerę czy aparat to już sobie podwiesisz gdzie chcesz

Honda Transalp 650XL + Suzuki V-Strom DL 1000 ABS 2016
SP6AZE
SP6AZE
Generalnie te drony całe o ile wojskowe nie są to szybko dość motocykl zgubią. Zatrzymają się na drzewach itp. itd.
Myślę, że jak chcesz mieć coś porządnego to predator byłby w sam raz ale ma 3 wady: nie lata sam, musi być operator, druga wada to cena a trzecia to chyba nie sprzedają tego sprzętu cywilom
Z dodatkowych zalet jakie ten dronik posiada to to, że można puścić jakąś rakietke jak ktoś cię zdenerwuje na drodze

Myślę, że jak chcesz mieć coś porządnego to predator byłby w sam raz ale ma 3 wady: nie lata sam, musi być operator, druga wada to cena a trzecia to chyba nie sprzedają tego sprzętu cywilom

Z dodatkowych zalet jakie ten dronik posiada to to, że można puścić jakąś rakietke jak ktoś cię zdenerwuje na drodze

Chodzi Ci o filmowanie siebie w autonomicznych trybach i dokumentowanie wyjazdu czy filmowanie i kierowanie dronem w czasie jazdy ? 

--
Pozdrawiam
Mowso
ER5->DL650->Stelvio->DL650->F800GT->ST1200->AN400->1200GS->empty
Pozdrawiam
Mowso
Robienie zdjęć jest już upierdliwe, nie widzę jazdy z dronem w roli latawca. Bedziesz pilnował drona czy cieszył się z jazdy i koncentrował na niej. Ludzie dronami filmują na postojach, biwakach. Natomiast dynamiczne ujęcia z drona to raczej potrzeba drugiej osoby.
Nie, generalnie jest sens filmowania autonomicznego. Jeżeli jest jakaś super miejscówka, typu górski odcinek drogi gdzie z jednej strony mamy ścianę a z drugiej przepaść. Wówczas jak najbardziej ujęcia wychodzą z czegoś takiego fajne.
Jednak to jest fajnie jak się zrobi kilka ujęć takich, krótkich.
Jednak to jest fajnie jak się zrobi kilka ujęć takich, krótkich.
Ostatnio się bawiłem dji mavic i da się zrobić ujęcie z boku ale do prędkości 20-30km/h i trzeba uważać żeby z boku drogi nie było naprawdę niczego
Latanie na około też się da ale trzeba jechać jeszcze wolniej
Najlepiej jechać w kilka osób, i jedna osoba robi filmiki - tylko żeby nie było, wymaga to zatrzymania się wszystkich, rozpakowanie, kręcenie, powtórka, inne ujęcia, spakowanie i jazda. Nie każdy lubi się zatrzymywać w czasie jazdy, gdzie okazuje się, żeby zrobić kilka fajnych ujęć tracimy godzinkę
Miałem przetestować więcej na majówce we Włoszech, ale niestety awaria zawróciła mnie z drogi

Najlepiej jechać w kilka osób, i jedna osoba robi filmiki - tylko żeby nie było, wymaga to zatrzymania się wszystkich, rozpakowanie, kręcenie, powtórka, inne ujęcia, spakowanie i jazda. Nie każdy lubi się zatrzymywać w czasie jazdy, gdzie okazuje się, żeby zrobić kilka fajnych ujęć tracimy godzinkę

Miałem przetestować więcej na majówce we Włoszech, ale niestety awaria zawróciła mnie z drogi

--
Pozdrawiam
Mowso
Pozdrawiam
Mowso
- Grzechu (Kobyłka)
- A+B+C+D
Tia... chcę polatać na moto (ale do 30 km/h max) albo biorę ekipę filmową -niech mnie łapią ... w kadr 
Frajda z jazdy, albo kręcenie filmów

Frajda z jazdy, albo kręcenie filmów

SP6AZE
SP6AZE
Wiesz, jak się jedzie na tydzień czy więcej w jakieś fajne miejsce to frajdy z jazdy jest do wyrzygania zazwyczaj, a filmik z wyjazdu z fajnymi ujęciami zostaje na zawsze do powspominania 

--
Pozdrawiam
Mowso
Pozdrawiam
Mowso
- Grzechu (Kobyłka)
- A+B+C+D
Odniosłem się tylko do tego co sam napisałeśmowso pisze:Najlepiej jechać w kilka osób, i jedna osoba robi filmiki - tylko żeby nie było, wymaga to zatrzymania się wszystkich, rozpakowanie, kręcenie, powtórka, inne ujęcia, spakowanie i jazda. Nie każdy lubi się zatrzymywać w czasie jazdy, gdzie okazuje się, żeby zrobić kilka fajnych ujęć tracimy godzinkę![]()

Jeśli ekipa chce i ma miejsce na dodatkowe graty (dron, itp.) to nikt nikomu nie broni

SP6AZE
SP6AZE
Ostatnio widzę, że firmy które zajmują się organizacją wyjazdów też oprócz zdjęć mają coraz częściej filmiki z dronów - fajnie to wygląda
A i może jakiś patent mają, jak ci co filmują kolarstwo - jeden prowadzi a drugi siedzi tyłem i steruje dronem 

--
Pozdrawiam
Mowso
Pozdrawiam
Mowso
- Grzechu (Kobyłka)
- A+B+C+D
...ewnetualnie kawę zaleje, kanapkę poda 

SP6AZE
SP6AZE
Dzięki za wypowiedzi, i te heheszkowe i te poważniejsze.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chce się nakręcić coś więcej niż wspomnieniowo, to trzeba czas poświęcić (to tak ad "konieczności zatrzymania się i rozpakowania..."). Co do samego wyglądu i urozmaicania filmu, to wierzcie mi, ujęcie z drona ze 100 m wysokości w Alpach lecącego za moto urywa dupę przy samej szyi.
Problemem dla mnie jest sam dobór sprzętu pod kątem możliwości. kosztów, jakości i przede wszystkim rozmiarów, myślałem, że ktoś już ma doświadczenie tutaj.
Nic, jak zbiorę fundusze, zainwestuję i coś ciekawego nagram, to podzielę się doświadczeniami
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chce się nakręcić coś więcej niż wspomnieniowo, to trzeba czas poświęcić (to tak ad "konieczności zatrzymania się i rozpakowania..."). Co do samego wyglądu i urozmaicania filmu, to wierzcie mi, ujęcie z drona ze 100 m wysokości w Alpach lecącego za moto urywa dupę przy samej szyi.
Problemem dla mnie jest sam dobór sprzętu pod kątem możliwości. kosztów, jakości i przede wszystkim rozmiarów, myślałem, że ktoś już ma doświadczenie tutaj.
Nic, jak zbiorę fundusze, zainwestuję i coś ciekawego nagram, to podzielę się doświadczeniami

- Ocena: 5.88235%
Ja kupiłem Mavica bo złożony zajmuje naprawdę mało miejsca w podróży - myślałem kiedyś o Phantomie ale gabaryty dyskwalifikują go do motocyklowych podróży - chyba że ma się kufer centralny pusty przygotowany na niego 

--
Pozdrawiam
Mowso
Pozdrawiam
Mowso
- Grzechu (Kobyłka)
- A+B+C+D
@dawidek. Myślę, że takie rozwiązanie o którym myślisz, to tylko wersja Professional, i to z wysokiej półki.
Wykorzystanie takiego sprzętu widziałem na filmie podróżnika / testera sprzętu, Francuza, Lolo Cochet z wyprawy po Rosji. Poszperaj na YouTube. Fakt efekt doskonały.
Wykorzystanie takiego sprzętu widziałem na filmie podróżnika / testera sprzętu, Francuza, Lolo Cochet z wyprawy po Rosji. Poszperaj na YouTube. Fakt efekt doskonały.
SP6AZE
SP6AZE
Znajomy kupił, pobawiłem się i stwierdziłem, ze to nowe spojrzenie na robienie zdjęć, sprzedałem sprzęt foto którego używałem coraz rzadziej i kupiłem mavica. Dji konkurencji raczej nie ma niestety, oglądałem dwa dni testy wszelakie sprzętów i oprogramowania i niestety cieżko coś znaleść podobnej jakości ale taniej. Używek jeszcze nie ma a jak są to w cenie podobnej jak nowe 
No i zawsze lubiłem gadgety, a tym można robić naprawdę fajne zdjęcia

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

No i zawsze lubiłem gadgety, a tym można robić naprawdę fajne zdjęcia

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
--
Pozdrawiam
Mowso
Pozdrawiam
Mowso
Według mnie nie ma co się bawić z dronem i motorem w 1 osobę. Jeśli chcesz, żeby film był zrobiony dobrze, i żebyś nie musiał się martwić o uszkodzenie drona / motocykla. Załatw sobie 2gą osobę do sterowania dronem i wszystko będzie lepiej i bezpieczniej.
Może odświeżę trochę ten wątek i kogoś zainteresuje znalazłem dziś ciekawy filmik
Nie potrzeba ekipy filmowej, facet sam się filmuje. Film co prawda po ang ale to chyba nie jest jakiś większy problem
Nie potrzeba ekipy filmowej, facet sam się filmuje. Film co prawda po ang ale to chyba nie jest jakiś większy problem

Tutaj dość znany koleś z YT
https://www.youtube.com/user/chaiku232
Tez ostatnio sporo ujęć robi z drona jadąc na moto
https://www.youtube.com/user/chaiku232
Tez ostatnio sporo ujęć robi z drona jadąc na moto

--
Pozdrawiam
Mowso
Pozdrawiam
Mowso