Nawigacja - coś, ktoś ciekawego? W dobrej cenie?
Re: Nawigacja - coś, ktoś ciekawego? W dobrej cenie?
Ja poszedłem w uniwersalność: Ekran z Carplay/AndroidAuto i mam wszystko
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Zobaczysz jak się bedzie spisywać, co do navi to zdania podzielone, ile systemów tyle opinii
Skoro temat odżył, to się podzielę, że w tym roku odkryłem i korzystałem z Organic Maps. Bazuje na Open Street, bezproblemowa, dobrze wytycza i prowadzi, łatwa obsługa. Korzystałem wyłącznie w off line.
Andrzej
Honda CBF500 > Yamaha XJ6 Diversion F > DL650A C7
Honda CBF500 > Yamaha XJ6 Diversion F > DL650A C7
Widzę w nawigacji że mamy garaż na tym samym podwórku. Mój stoi tu. Aż dziwne że się jeszcze nie spotkaliśmy 
Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom DL650 k 5 czarny oraz DL 650 z 2024 roku model 2025 niebieski
To by było fajne, gdyby miało jakąś baterię. Niestety chyba wszystkie na rynku jej nie mają i po każdym wyłączeniu stacyjki system startuje od zera, np na przejeździe kolejowym. Dlatego ja wybrałem jednak telefon.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
A jak jest z obsługą aplikacji? Jakie są obsługiwane? Ogranicza się do map google, Yanosik i waze?
Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka
DL650 AK7
Tam jest normalne android auto, więc każda aplikacja, która to obsługuje może być używana. Nie używam tego ale wiem, że MRA, o której pisałem w osobnym wątku, działa.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Dzisiaj zauważyłem, że nawigacja Google dodała informację o dopuszczalnej prędkości.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa
- Radek_PL_WGM
- AM
- Kontakt:
Szanowni -
pozwolę sobie odgrzać temat jako nowy uczestnik forum.
Niedawno temu stałem się podekscytowanym posiadaczem V-Stroma 1050 (2024) i dokupiłem do niego Carpuride W702 Pro.
Mam małego zgryza dotyczącego baterii, o ktorą się martwię w przypadku podłączenia bezpośrednio do aku, a portu USB w okolicach czaszy nie chciałbym na stałe zajmować z uwagi na zamiłowanie do minimalizmu, ale co ważniejsze z uwagi na możliwość wykorzystania do ładowania telefonu.
Pytania:
Czy ktoś z Was podłączał podobne urządzenie do gniazda zapalniczki zlokalizowanego pod siedzeniem pasażera?
Jeżeli tak, to czy gniazdo daje radę w kontekście zapewnienia dostatecznej ilości mocy?
Jeżeli tak, to jak puściliście kabel USB przez cały motocykl - chodzi mi o to czy będzie konieczne demontować bak oraz owiewki?
Jeżeli nie, to jak ewentualnie podłączyć zasilanie po stacyjce? Jestem zielony w tematach elektryki, a co ważniejsze moto jest nowe i nie chciałbym stracić gwarancji. Chętnie przyjmę namiar na warsztat lub kogoś kto w okolicach Warszawy (mieszkam po płd-zach stronie W-wy w Grodzisku Mazowieckim) potrafi zrobić to, aby działało bez ingerencji w wiązkę elektryczną (o ile się da?).
Ewentualne fotki Waszych maszynek wraz z podobnymi urządzeniami i sposobem montażu będą na wagę złota.
Z gory serdeczne dzięki za podpowiedzi.
Radek_PL_WGM
Niedawno temu stałem się podekscytowanym posiadaczem V-Stroma 1050 (2024) i dokupiłem do niego Carpuride W702 Pro.
Mam małego zgryza dotyczącego baterii, o ktorą się martwię w przypadku podłączenia bezpośrednio do aku, a portu USB w okolicach czaszy nie chciałbym na stałe zajmować z uwagi na zamiłowanie do minimalizmu, ale co ważniejsze z uwagi na możliwość wykorzystania do ładowania telefonu.
Pytania:
Czy ktoś z Was podłączał podobne urządzenie do gniazda zapalniczki zlokalizowanego pod siedzeniem pasażera?
Jeżeli tak, to czy gniazdo daje radę w kontekście zapewnienia dostatecznej ilości mocy?
Jeżeli tak, to jak puściliście kabel USB przez cały motocykl - chodzi mi o to czy będzie konieczne demontować bak oraz owiewki?
Jeżeli nie, to jak ewentualnie podłączyć zasilanie po stacyjce? Jestem zielony w tematach elektryki, a co ważniejsze moto jest nowe i nie chciałbym stracić gwarancji. Chętnie przyjmę namiar na warsztat lub kogoś kto w okolicach Warszawy (mieszkam po płd-zach stronie W-wy w Grodzisku Mazowieckim) potrafi zrobić to, aby działało bez ingerencji w wiązkę elektryczną (o ile się da?).
Ewentualne fotki Waszych maszynek wraz z podobnymi urządzeniami i sposobem montażu będą na wagę złota.
Radek_PL_WGM
Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM
Radek_PL_WGM
Zapomnij o USB (5V będzie na styk, pisałem o tym w wątku n/t chińskiego terminala MTC-10). Podłączasz do 12V po zapłonie (żeby nie wydrenowało baterii). Jestem pewny, że gniazdo zapalniczki w kokpicie da się rozpiąć, do kabla tego terminala Carpuride dorabiasz wtyczki i gotowe. Umów się ze mną i @Bip w sobotę, będziemy u niego podłączać, to pogadamy przez powietrze i wszystko obczaimy (Piaseczno/W-wa Ursynów).
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
@PiotrEm o której się umówiliście? Tak się składa, że powinienem jutro przed południem być w stolicy (niestety puszką). Chętnie bym rzucił okiem w kontekście podpięcia chińskiego monitorka MTC, z którym się ociągam z racji podobnego podejścia do elektryki jak u autora posta 
Suzuki DL 1050 V-STROM XT RCM1 Metallic Steel Grey
Jeszcze o żadnej, ale jak rozszyfrujesz numer telefonu (+ABBBIAABLIE), to zadzwoń. 
- Radek_PL_WGM
- AM
- Kontakt:
Stokrotne dzięki!PiotrEm pisze: ↑23 maja 2025, 10:01Zapomnij o USB (5V będzie na styk, pisałem o tym w wątku n/t chińskiego terminala MTC-10). Podłączasz do 12V po zapłonie (żeby nie wydrenowało baterii). Jestem pewny, że gniazdo zapalniczki w kokpicie da się rozpiąć, do kabla tego terminala Carpuride dorabiasz wtyczki i gotowe. Umów się ze mną i @Bip w sobotę, będziemy u niego podłączać, to pogadamy przez powietrze i wszystko obczaimy (Piaseczno/W-wa Ursynów).
A czy dacie się przekonać w terminie ciut późniejszym gdy już dostanę paczkę? Odwdzięczę się dobrym napitkiem
Radek
Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM
Radek_PL_WGM
Zawsze można się spotkać i coś pomodzić. Daleko do siebie nie mamy. A instalację @Bip to musimy zrobić szybko, bo zanim wyruszy w siną dal musi się z nią polubić.
-
Janek-2004
- A
ja też podpiąłem w końcu w ubiegłym tygodniu to ustrojstwo MTC-10 które kupiłem jeszcze w zimę. Podpiąłem się do przewodów, które idą do gniazda zapalniczki 12V. Będę testował jak przestanie lać w końcu
Szczelność będziesz sprawdzał na sucho? A pyłoszczelność, no chyba że tak 
Pierwsze to bez zdjęć zamontowanego i działającego ustrojstwa się nie liczy.Radek_PL_WGM pisze: ↑23 maja 2025, 08:27Szanowni -
Radek_PL_WGM
Drugie ja mam zamontowane po kluczyku: nawi, wideorejestrator, grzanetki i siedzenie, przeciwmgielne, światło stopu w kufrze. Montowałem też akcesoryjny sygnał w miejsce standardowego. Wszystko sam. Jakbyś zobaczył ile u mnie doszło okablowania tobyś się przeżegnał.
Wszystko się da, tylko trzeba jednak mieć ciut pojęcia. Najpewniej podłączyć to do wolnego złącza, kt jest przeznaczone oryginalnie do zasilania przeciwmielnych i grzanetek. Znajduje się tu po prawej stronie, w okolicach sygnału. Ale to trza się pobawić, ciut karoserii zdjąć.
Ja wyszedłem z prostego założenia. Po przekręceniu stacyjki wszystko ma zgasnąć, bo jak znam życie akurat na dalekim wyjeździe zapomnę wyłączyć jakiś odbiornik i po powrocie do moto będzie problem.
- Ocena: 5.88235%
Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT
- Radek_PL_WGM
- AM
- Kontakt:
Hej.
Nieco czasu minęło, ale finalnie zamontowali mi to Carpuride W702 Pro w serwisie "po stacyjce" i mam już pewne wnioski. W jednym zdaniu - działa bez zarzutu. Dobrze łączy się z telefonem (nawet z moim gruzem, ktory dostaje rownież wciry, gdy mam go zamontowanego na terenowym moto w trakcie upalania po piachu i błotach) + nawet przy kilkukrotnym wyłączaniu zapłonu łapie połączenie po Bluetooth z kaskiem i telefonem. Obsługa w rękawiczkach też spoko. Ostatnio jechałem przez 4h w deszczu i rownież nie przestało działać. Foty nie mam, ale dla zainteresowanych mogę sklecić i podesłać.
Jedyna wada wg mnie to, że do fabrycznego mocowania musiałem dokupić krotki uchwyt RAM Mount dzięki ktoremu idealnie dało się zamontować urządzenie na fabrycznej belce V-Stroma (dodatkowy koszt).
Bardzo obawiałem się wydajności urządzenia bo naczytałem się, że konkurencja oferuje mało RAMu, ale tu mam wrażenie, że jest ok. Prawie zawsze jeżdżę, z odpaloną nawigacją, do tego muzyka ze Spotify. Połączenia telefoniczne odbierane w trakcie nie powodują zawieszek.
Jeżeli ktoś ma pytania dot. użytkowania lub chciałby zobaczyć na żywo to pozostaję do dyspozycji.
Dobrego weekendu!
Radek
Nieco czasu minęło, ale finalnie zamontowali mi to Carpuride W702 Pro w serwisie "po stacyjce" i mam już pewne wnioski. W jednym zdaniu - działa bez zarzutu. Dobrze łączy się z telefonem (nawet z moim gruzem, ktory dostaje rownież wciry, gdy mam go zamontowanego na terenowym moto w trakcie upalania po piachu i błotach) + nawet przy kilkukrotnym wyłączaniu zapłonu łapie połączenie po Bluetooth z kaskiem i telefonem. Obsługa w rękawiczkach też spoko. Ostatnio jechałem przez 4h w deszczu i rownież nie przestało działać. Foty nie mam, ale dla zainteresowanych mogę sklecić i podesłać.
Jedyna wada wg mnie to, że do fabrycznego mocowania musiałem dokupić krotki uchwyt RAM Mount dzięki ktoremu idealnie dało się zamontować urządzenie na fabrycznej belce V-Stroma (dodatkowy koszt).
Bardzo obawiałem się wydajności urządzenia bo naczytałem się, że konkurencja oferuje mało RAMu, ale tu mam wrażenie, że jest ok. Prawie zawsze jeżdżę, z odpaloną nawigacją, do tego muzyka ze Spotify. Połączenia telefoniczne odbierane w trakcie nie powodują zawieszek.
Jeżeli ktoś ma pytania dot. użytkowania lub chciałby zobaczyć na żywo to pozostaję do dyspozycji.
Dobrego weekendu!
Radek
Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM
Radek_PL_WGM