Czołem, obrotomierz to bardzo przydatny instrument w motocyklu wyposażonym w skrzynię manualną.Panda pisze:Pewnie nie rozumiem, ale dlaczego dokładnie wskazanie obrotów jest tak ważne ? Dzięki
Nie tylko przydaje się podczas docierania, ale także normalnej jazdy, zwróć uwagę że w samochodach rajdowych czy motocyklach wyczynowych jest on szczególnie wyeksponowany i dobrze widoczny.
W samochodach i motocyklach dla amatorów także stosuje się obrotomierze, by kierowca widział z jakimi obrotami kręci się silnik.
Ma to znaczenie bo każdy silnik ma największą moc i moment obrotowy w pewnym zdjęcie obrotów, a więc np. kręcenie takiego silnika znacznie powyżej maksymalnego momentu obrotowego jest mało skuteczne, bo wtedy motor już "nie ciągnie"
Obrotomierz przydaje się także podczas jazdy ekonomicznej, podczas redukcji czy zmiany biegów łatwiej jest zerknąć i określić prędkość obrotową silnika i czy nie lepiej już zmienić bieg.
Jak więc widzisz obrotomierz ro bardzo przydatne urządzenie dlatego dobrze jest gdy będzie widoczny i czytelny, bo każda sekunda patrzenia na instrumenty oznacza iż nie patrzymy na drogę, dlatego właśnie w Hondzie wolałbym bardziej czytelny analogowy instrument, taki jakie mają nasze Suki

Mam nadzieję że rozwiałem Twoje wątpliwości?
Pozdrówko