palenie się bezpiecznika zapalniczki

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Sebastian G
AM

palenie się bezpiecznika zapalniczki

Post autor: Sebastian G »

Część wszystkim.
kupiłem sobie kompresor pod zapalniczkę, tyle że po włączeniu spaliło mi bezpiecznik. i pech chciał że jak złapałem gumę to nie miałem czym napompować, masakra, długa historia.
wracając do sprężarki, jaki może być tego powod? za słaby bezpiecznie w dl-u (3A)czy poprostu sprężarka za mocna? czy można zamienić go np na 10A?

rcs1
A2

Re: palenie się bezpiecznika zapalniczki

Post autor: rcs1 »

Sebastian G pisze:Część wszystkim.
kupiłem sobie kompresor pod zapalniczkę, tyle że po włączeniu spaliło mi bezpiecznik. i pech chciał że jak złapałem gumę to nie miałem czym napompować, masakra, długa historia.
wracając do sprężarki, jaki może być tego powod? za słaby bezpiecznie w dl-u (3A)czy poprostu sprężarka za mocna? czy można zamienić go np na 10A?
Powodem przepalenia się bezpiecznika w obwodzie gniazda zapalniczki był pobór prądu przez kompresor przekraczający maksymalną wartość przewidzianą dla tegoż obwodu. Bezpiecznik zadziałał prawidłowo. Jego zmiana na większy być może pozwoli na skorzystanie z kompresora, jednak może spowodować uszkodzenia w obwodzie gniazda zapalniczki.

Rozwiązaniem jest wymiana bezpiecznika na sprawny o takiej wartości jaki był oryginalnie (3A) i podłączanie kompresora bezpośrednio do akumulatora :D

Andrzej
Honda CBF500 > Yamaha XJ6 Diversion F > DL650A C7

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Dokładnie. Rozwiązaniem jest podłączenie zapalniczki bezpośrednio z akumulatora (np przez przekaźnik aby napięcie na zapalniczce było po zapłonie) przez kable o odpowiednim przekroju oraz większy bezpiecznik.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Sebastian G
AM

Post autor: Sebastian G »

ok, dzięki wielkie Panowie. jak to mówią kto pyta nie błądzi :) :)
pozdrawiam i LwG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”