Ogłoszenie duszpasterskie

Zapraszam do wątku pozlotowego oraz do umieszczania w tym wątku zdjęć.
topic7923.html

Namawiam również aby wystawiać opinię na googlu ośrodkowi, który tak zacnie nas ugościł.

problem ze zmianą biegów

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
patryk
A1

Re: problem ze zmianą biegów

Post autor: patryk »

KIERAS pisze:Czy w 1000 idzie jakos wyregolowac sprzęgło ( w sumie na klamce sa jakies cyferki) i kurcze przekrecalem je tylko nie pamiętam jaka wartosc byla ustawiony przestawilem ba fabryczna wartosc. Może miec to wplyw na ,,wchodzenie,, biegów? Załóżmy ze bylo ustawione na 1 a przestawilem ba 4. Będzie mialo to wplyw na prace skrzyni?
Swego czasu miałem problem z wbijaniem biegu jałowego. Prawie zawsze z jedynki wskakiwała dwójka i odwrotnie. Towarzyszyły temu mocne szarpnięcia.
Problem rozwiązałem całkowicie przez odpowietrzenie układu hydraulicznego sprzęgła.
Olej też ma znaczenie, ale zacząłbym właśnie od odpowietrzenia. Klucz 8 (jeśli dobrze pamiętam) i do dzieła.

Tags:

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Post autor: KIERAS »

Całkowita wymiana płynu .... Ilokrotnie zbiornik musi zostać zalany aby wymienić cały olej w kładzie( ja 3 razy dolewałem wystarczy) ? poza tym czy czy wodzik można wyjąć całkowicie i włożyć z powrotem ( może jet za krótki ) albo coś źle złożyłem w trakcie czyszczenia łańcucha? Fakty są takie olej w silniku zmieniony w układzie też a ta 2-ka jak nie chce wchodzić tak nie chce. ktoś jakieś sugestie jeszcze ma?

Suzuki DL 1000 K4

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Coś mi się wydaje, że to poważniejsza sprawa. Coś mi się wydaje, że bez rozebrania skrzyni się nie obejdzie.

Wydaje mi się, że mógł się zużyć wybierak biegu 2.
Mają one numery:
No 1 : 25211-35F00
No2 : 25211-17E01
No 3 : 25231-35F00

Ale to tylko mnie się tak wydaje.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Wlasnie sam nie wiem. Spróbuję jeszcze popatrzec w wysprzeglik zmienie uszczelki wyczyszcze może to może. W następnej kolejnosci zobacze jak sie maja tarcze i przekladki.wysprzeglik jest w skrzyni biegów tak? Ktos to kiedys rozbierał?

Suzuki DL 1000 K4

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Aby to wymienić należy rozbebeszyć skrzynię niemal w drobny mak.
Do tego dochodzą uszczelki itp. Nie wiem, nie pamiętam na ile trzeba by rozebrać silnik aby do skrzyni się dostać.

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Ktoś może wue ile tarcze sprzęgła powinny miec minimalny wymiar? To samo tyczy sie dystansow pomiedzy? Mam nadzieję ze wysprzeglik ma wine bo dzis zauważyłem jakby sie delikatnie pocił. Zamówię zestaw napraczy i zobaczę mam nadzieję że to pomoże. Ktos na bamiar na jaiis sklep gdzie taki zestaw naprawczy mozna zamówić?

Suzuki DL 1000 K4

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Poczytaj ten wątek.
http://www.svforum.pl/viewtopic.php?f=23&t=11818

To jest SV ale prawdopodobnie wysprzęglik będzie ten sam. Sama naprawa z tego co piszą jest dość banalna

W tym sklepie widzę dość spory wybór zestawów naprawczych: http://www.sklepmotocyklowy.pl/pl/produ ... zegla.html
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Zestaw naprawczy zamówiony. Dzięki za pomoc Centino

Suzuki DL 1000 K4

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Czy ktoś wie ile wchodzi plynu do ukldu sprzęgła w dużym DL u? Ile miesci zbiornik wyrownawczy?

Suzuki DL 1000 K4

Adi
A2

Post autor: Adi »

Do pełna :) w sensie aby w oczku było, czy potrzebujesz konkretnie ile w mililitrach wchodzi?

Czarny Dl 650 urodzony w 2004

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

albo ile zbiorniczków trzeba wymienić aby był wymieniony płyn w całym układzie. ewentualnie ile razy trzeba wymienić płyn w zbiorniczku uzupełniając cały czas świeży aby w całym układzie był on nowiutki. Ja zlałem 3 razy do pełna tzn odkręciłem dekiel strzykawką wyciągnąłem stary płyn ( nie do końca by nie zapowietrzyć) dolałem nowego do fula i tu przy wduszaniu klamki robi się ,,fontanna,, wiec przykrywka na górę i pompuje, trzymam, odkręcam, zakręcam , pompuje i tak w koło Macieju z uwzględnieniem dolania płynu 3 krotnie do pełnego zalania zestawu. Czy taka ilość dolanego i wymienionego płyni wystarczy na wymianę całości płynu w układzie?

Suzuki DL 1000 K4

Adi
A2

Raczej wystarczy, jeśli trzy zbiorniczki przelałeś przez odpowietrznik to masz wymieniony płyn.

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

No właśnie wiem ile mieści cały układ a ile np wąż i zbiornik. chce na 100 procent wyeliminować ,, tańsze '' rzeczy do zrobienia jak od razu wymiana tarcz. Ta 2 ka mnie denerwuje. . . .

Suzuki DL 1000 K4

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Dzisiaj wymienilem zimering i sprezynkę w wysprzęgliku. Wlakem ponownie nowy plyn do układu. Odpowietrzylem układ i . . . . Znowu lipa. Na poczatku pozytywne zaskoczenie niegi wchodziły elegancko po 10 km moto dobrze sie rozgrzalo i znowu yo samo 2 ka nie wchodzi. Po kilku prubach zmiany dopieri zaskoczy . Chyba sprzeglo trzeba będzie rozebrać?Ktoś jakieś sugestie ewentualnie ma?

Suzuki DL 1000 K4

Adi
A2

Wiesz, chwile rozmyślałem nad Twoim problemem, wyobraziłem sobie wszystkie bebechy silnika i wstrzymaj się ze sprzęgłem chwile. Może zabrzmi to głupio, ale spróbować nie zaszkodzi, i nic nie kosztuje.

Spróbuj zmienić kąt nóżki od biegów, masz tam cięgno które idzie od nóżki do tego ramienia, posiada ono regulację, wydłuż troszkę to cięgno, nóżka się obniży troszkę. Może być Ci dziwnie bo będzie w innym ustawieniu ale może poprawi Ci się ze zmianą biegów, a kosztuje tyle co kilka minut pracy.

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Ta występuje ale w 650 tylko . U mnie w 1000 jest bezpośrednia dźwignia na wałek ze skrzyni . . .

Suzuki DL 1000 K4

Adi
A2

I nie ma tam regulacji? Dziwne, myślałem, ze w takich detalach 1000 się nie różni od 650, ja sobie właśnie ustawiałem tą nóżkę pod siebie i teraz mi wygodniej biegi zmieniać, tę nóżkę miałem za wysoko jak dla mnie
Ostatnio zmieniony 12 maja 2017, 21:08 przez Adi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Chyba jednak czeka mnie wymiana tarcz sprzęgłowych

Suzuki DL 1000 K4

Adi
A2

Zastanawiam się czy w DL-ach dwójka wchodzi bez sprzęgła, bo wyższe biegi próbowałem i gładko udawało mi się bez sprzęgła iść w górę (nie preferuje, tylko testowałem) obecnie mam daleko do mojego osiołka, ale jak ktoś doświadczony spróbowałby bez sprzęgła wbić dwójkę, jeśli weszłaby wyeliminowalibysmy wadliwe sprzęgło bo bez tez by wchodziła.

Chodzi mi o to aby wyeliminować niepotrzebne koszty

Awatar użytkownika
KIERAS
A2

Już próbowałem bez i za nic nie chce wejść. Jak narazie jeżdżę na przygazowce i potrojnym lub poczwórnym wysprzegleniu i dopiero bieg wchodzi. Czasami tak dlugo to trwa ze prawie sie zatrzymuje. . . Slaba przyjemność z jazdy

Suzuki DL 1000 K4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”