UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Lakier zaprawkowy YC2

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
reactor
A1
Kontakt:

Lakier zaprawkowy YC2

Post autor: reactor »

Panowie szukam zapraweczki w pędzelku pod kolor YC2 (niebieski) dla DL650 K5. W zwykłym sklepie lakierniczym mi takiego nie dorobią bo to jest jakiś lakier 2 czy 3 warstwowy ciśnieniowy (na pistolet). Pytanie tylko takie czy gdzieś można kupić jakiś taki specjalny zaprawowy pod kolorek YC2? Bardzo bym prosił o szybką pomoc, bo to dla mnie zaskoczeniem było i robota mi stoi przez to :(

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 8-)

Awatar użytkownika
NIKT
A+B

Re: Lakier zaprawkowy YC2

Post autor: NIKT »

W Lodzi mam babeczke co dobiera lakier pod element lub kolor z kodu lakieru.
Oczywiscie pod pistolet lakierniczy mininum 50-100 ml w zaleznosci od ilosci kolorow potrzebnych do uzyskania koloru koncowego. Jak nie masz kodu przyklada jakis miernik do elementu lakierowanego i on Jej podaje jakies symbole i szuka koloru w palecie kolorow. Kazdy kolor ma ok 4 odcieni na palecie.
Za 5-10zl zakuwa lalier w puszke/spray. Spray 400ml miesci w sobie 100ml lakieru.

Moze podzwon po mieszalniach czy maja takie mozliwosci ?

Zaprawki w pedzelku zazwyczaj maja jeden kolor np niebieski i nie ma przebacz o dobieraniu odcieni.

Boso, ale w ostrogach.

reactor
A1
Kontakt:

Z mieszaniem lakierów nie ma problemu u mnie czy gdziekolwiek, ale sprawa tak wygląda, że mój lakier składa się z 2 (jest to lakier/efekt Candy/cukierkowy). Pierwszy idzie srebrny, a potem odcień niebieskiego jako drugi, by uzyskał swoją głębie. A aby wszystko to tak ładnie jeszcze wyszło to musi być nalane ciśnieniowo i z tego powodu nie da się dorobić w formie jednego składniku i to jeszcze w pędzelku, bo to nie wyjdzie. A mowa tu o pędzelku, bo chodzi o drobnostki typu odpryski czy coś. Pytanie jednak brzmi, czy ktoś może coś więcej wie, gdzie ewentualnie można zakupić prawie identyczny w zaprawce. Morze ktoś ma taki z jakiejś palety innej marki przykładowo i dobrze wygląda (nie rzuca się w oczy)... Nie wiem panowie, pomóżcie coś, bo robię renowacje maszyny i lakier mam w stanie idealnym do polerowania! Tylko, że znajdą się odpryski, które chce zatuszować

PS: Zaprawek jest setki w rożnych odcieniach! ;) Pytanie tylko, czy ktoś jakiś z nich używał do takiego koloru jak mój YC2 i by może polecił jakiś maksymalnie zbliżony :)

Obrazek

O cokolwiek bym nie pytał na forum to dotyczy Suzuki DL650 K5 niebieski (Lak. YC2) 8-)

Awatar użytkownika
NIKT
A+B

Re: RE: Re: Lakier zaprawkowy YC2

Post autor: NIKT »

To ja jednak poprosze o sprecyzowanie :D

"mój lakier składa się z 2 (jest to lakier/efekt Candy/cukierkowy). Pierwszy idzie srebrny, a potem odcień niebieskiego jako drugi, by uzyskał swoją głębie."

Ale ze w trakcie malowania :
Srebrny jest lakierem podkladowym, a niebieski bazowym potem na to idzie klar ?

Czy w trakcie mieszania lakieru leja srebrny potem niebieski i wychodzi na to ze baza sklada sie wylacznie z 2ch kolorow?

Jak malowalem niebieska perłą to ona skladala sie z 8 kolorow min: srebrny, bialy, czerwony, zolty, niebieski i jakies jeszcze.
Purpurowa perła z 11 kolorow - kolory podobne jak przy niebieskiej.

"A aby wszystko to tak ładnie jeszcze wyszło to musi być NALANE CIŚNIENIOWO"

Nalane w sensie mieszane w mieszalni czy nalane w sensie nanoszone cisnieniowo za pomoca pistoletu lakierniczego ?
Bo jak mieszane to kazdy lakier przed nalozeniem musisz wymieszac bo zachodzi sedymentacja odrazu po wymieszaniu w mieszalni.

Zaprawek moze i sa setki tylko po co w sklepie gdzie mieszaja lakiery caly regal z zaprawkami ?
Dlatego napisalem ze maja zaprawki w podstawowych kolorach. Tak przynajmniej bylo w mieszalniach, w ktorych dobieralem lakiery.

Ps.
Osobiscie jak robie zaprawki to w uproszczeniu:
Papierem gola blache oczyszczam, odtluszczam, nakladam w odpryski szpachle wykonczeniowa, szlifuje sciernym 1500-2000, nakladam podklad (kolor w zaleznosci od koloru samochodu, podkladow uzywam - czerwonego, bialego, szarego), baza, klar, jak wyschnie matuje papierem 2000-2500, polerka.

Pps.
Lakier na zaprawki nanosze aerografem, odcien lakieru (ciemniej/jasniej) dobieram cisnieniem na pistolecie.
Dlaczego odpryski szpachla ?
Bo bez niej po pomalowaniu widac miejsce kazdego odprysku gdyz sa zaglebienia na powierzchni :)

Z braku mozliwosci mozna dobrac lakier i dobrany lakier tez pedzelkiem nalozyc.

Na forum jest jeden lakiernik z zawodu i chyba zakladal temat ze w razie potrzeby bedzie sluzyl pomoca.

Boso, ale w ostrogach.

reactor
A1
Kontakt:

Ja powtarzam to co tłumaczył mi chłop w sklepie lakierniczym. Chodziło mu o to, że w skład całej powłoki o danym odcieniu wchodzą 2 różne lakiery, natryskiwane ciśnieniowo w danej kolejności. Jak dobrze pamiętam to: podkład, srebrny, niebieski częściowo transparenty i bezbarwny. Co do dobrania lakieru o dorobienia zaprawki, to mi powiedzieli, że nie ma z tym problemu, ale ten lakier zaprawkowy ze względu na wyżej opisaną specyfikę nakładania w takiej postaci będzie się wyróżniał bardzo i albo będzie zbyt jasny albo zbyt ciemny i nie będzie posiadał takiej głębi jak oryginał

Wojrat
AM

Post autor: Wojrat »

[
Kolego ja potrzebuję zaprawki lakierniczej do lag czarny mat. Dl 650 vstrom rok 2015.
Podeślesz coś?
Maciej Marszałek
Ul. Wesoła 29
Poddębice.

quote="reactor"]Z mieszaniem lakierów nie ma problemu u mnie czy gdziekolwiek, ale sprawa tak wygląda, że mój lakier składa się z 2 (jest to lakier/efekt Candy/cukierkowy). Pierwszy idzie srebrny, a potem odcień niebieskiego jako drugi, by uzyskał swoją głębie. A aby wszystko to tak ładnie jeszcze wyszło to musi być nalane ciśnieniowo i z tego powodu nie da się dorobić w formie jednego składniku i to jeszcze w pędzelku, bo to nie wyjdzie. A mowa tu o pędzelku, bo chodzi o drobnostki typu odpryski czy coś. Pytanie jednak brzmi, czy ktoś może coś więcej wie, gdzie ewentualnie można zakupić prawie identyczny w zaprawce. Morze ktoś ma taki z jakiejś palety innej marki przykładowo i dobrze wygląda (nie rzuca się w oczy)... Nie wiem panowie, pomóżcie coś, bo robię renowacje maszyny i lakier mam w stanie idealnym do polerowania! Tylko, że znajdą się odpryski, które chce zatuszować

PS: Zaprawek jest setki w rożnych odcieniach! ;) Pytanie tylko, czy ktoś jakiś z nich używał do takiego koloru jak mój YC2 i by może polecił jakiś maksymalnie zbliżony :)

Obrazek[/quote]

Wojrat
AM

Post autor: Wojrat »

Podeślesz kolego zaprawkę do lag czarny mat dl 650 vstrom rok 201jak najmniejsze opakowanie.
Maciej Marszałek
Wesoła 29
99-200 Poddębice
Tel. 500200585

Awatar użytkownika
RimmSky
A1

Post autor: RimmSky »

Trochę odświeżę temat. Kiedy kamyczek uderzy np w bak i macie odprysk zaprawiacie czymś? Mam maly odprysk i myślę czy delikatnie ostrym pędzelkiem nie zaprawić tego lakierem na zamówienie a później nie poprawić lakierem bezbarwnym tylko w obrębie odprysku również pędzelkiem. Wiem ze grubość warstwy nie będzie nigdy ta sama jak oryginalna ale bardziej chodzi o to zeby kiedyś np nie wdała sie korozja. Odprysk jest do białego, to pewnie ocynk albo farba podkładowa jeśli takową teraz stosują.

DL650 XT 2021

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”