Ogłoszenie duszpasterskie
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html
Zapisy : topic7845.html
Są jeszcze wolne miejsca, można się zapisywać
Wymiana uszczelniaczy przedniego zawieszenia DL650
Re: Wymiana uszczelniaczy przedniego zawieszenia DL650
Nie uwierzycie drodzy koledzy, ale dzień przed zlokalizowaniem cieknącej lagi tak z ciekawości przeglądałem ten wątek .... Co mnie podkusiło - nie wiem.
Raczej wątpię, że będę to sam działał, ale chcę się nieco przygotować jednak.
Chodzi o zakup uszczelniaczy i oleju. Olej wiem - polecany 10W wpadnie.
Co do uszczelniaczy tu mam zagwozdkę.
W opisie serwisowym tylko nr części - brak wymiarów (również w sklepach z częściami OEM).
Przeczytałem też o AllBalls.
Ja może zdecydowałbym się na ARI.
Ari 118 - olejowe to 43mm/54mm/11mm wielu opisach niby pasują.
Ari 119 - pyłowe to 43mm/54,4mm/ 4,6mm|14mm - w jednych opisach pasują w innych nie ?!!
Co jeszcze warto wymienić przy okazji rozbiórki?
Raczej wątpię, że będę to sam działał, ale chcę się nieco przygotować jednak.
Chodzi o zakup uszczelniaczy i oleju. Olej wiem - polecany 10W wpadnie.
Co do uszczelniaczy tu mam zagwozdkę.
W opisie serwisowym tylko nr części - brak wymiarów (również w sklepach z częściami OEM).
Przeczytałem też o AllBalls.
Ja może zdecydowałbym się na ARI.
Ari 118 - olejowe to 43mm/54mm/11mm wielu opisach niby pasują.
Ari 119 - pyłowe to 43mm/54,4mm/ 4,6mm|14mm - w jednych opisach pasują w innych nie ?!!
Co jeszcze warto wymienić przy okazji rozbiórki?
Tags:
Na kompie sprawdzałem i w katalogu Ari widnieje info, że pasują. Heeh
Podłączę się do wątku i ponowie pytanie kolegi wyżej, jakiej firmy uszczelniacze kupić i które są najtrwalsze
Każdy uszczelniacz może paść ot tak w jeden dzień. Wystarczy kiepski zbieg okoliczności.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Ja mam zalożone ARi ale od dopiero 1kkm.
Ważna sprawa to prawie sterylna czystość /bo wszystko jest w oleju/ przy zakładaniu...kilka ziarenek przyklejonego piasku i można znowu zakładac nowe.
Nie czytałem teamtu , ale paten z plastikową rurką fi50 idealnie sie sprawdza przy montazu uszczelniaczy.
Ważna sprawa to prawie sterylna czystość /bo wszystko jest w oleju/ przy zakładaniu...kilka ziarenek przyklejonego piasku i można znowu zakładac nowe.
Nie czytałem teamtu , ale paten z plastikową rurką fi50 idealnie sie sprawdza przy montazu uszczelniaczy.
DL650 AK8
Witajcie
A ja zapytam, czy można wymienić tylko sam olej w lagach bez wymiany uszczelniaczy?
Nic mi nie cieknie, wszystko suche, ale moto jest z 2007r, przebieg 56000km. i nie wiem, czy olej był wymieniany.
Czy mogę tylko odkręcić górną śrubę, wylać stary olej i zalać nowym bez wymiany uszczelniaczy?
Piotrek
A ja zapytam, czy można wymienić tylko sam olej w lagach bez wymiany uszczelniaczy?
Nic mi nie cieknie, wszystko suche, ale moto jest z 2007r, przebieg 56000km. i nie wiem, czy olej był wymieniany.
Czy mogę tylko odkręcić górną śrubę, wylać stary olej i zalać nowym bez wymiany uszczelniaczy?
Piotrek
DL-650 2007r, Xciting 500R 2011r.
No a po co się w ogóle ten olej wymienia ?
To jet takie troche podejście jak wymienic olej w silniku nie wymieniajać filtra
Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition
Natomiast wymienia się go w momencie jak puszczą uszczelniacze. Ale wtedy nie wydłubuje się samych uszczelniaczy ale również sprawdza się stan poszczególnych elementów zawieszenia a w szczególności tulei ślizgowych, czyści się wszystkie elementy, ewentualnie wymienia i składa. Olej zalewa się na końcu w ściśle określonej ilości.
Tak jak napisał @Lord wymiana samego oleju to tak jak wymiana oleju w silniku bez wymiany filtra i to już któryś raz z rzędu.
Nie wiem czy jest jakaś odgórna potrzeba wymiany oleju w lagach. Nie ma tam temperatury więc olej nie zużywa się tak bardzo jak w przypadku silnika.
Natomiast wymienia się go w momencie jak puszczą uszczelniacze. Ale wtedy nie wydłubuje się samych uszczelniaczy ale również sprawdza się stan poszczególnych elementów zawieszenia a w szczególności tulei ślizgowych, czyści się wszystkie elementy, ewentualnie wymienia i składa. Olej zalewa się na końcu w ściśle określonej ilości.
Tak jak napisał @Lord wymiana samego oleju to tak jak wymiana oleju w silniku bez wymiany filtra i to już któryś raz z rzędu.
ok, dzięki za odpowiedzi
Olej w lagach właśnie dość mocno pracuje, szczególnie poza gładkimi drogami i traci swoje własności tłumiące.
Jak najbardziej można wymienić sam olej.
Jak najbardziej można wymienić sam olej.
Wymienialem bo mi puścił jeden uszczelniacz /przebieg koło 40kkm/ to co tam zastałem ciezko nazwać olejem, ciemno szara smierdząca ciecz, zmiana na swiezy daje dużą róznicę, od stanu tego oleju zalezy droga hamowania.
Wymiana od góry możliwa , ale zastanie troche starego i to ten najgorszy na dole,po nalaniu nowego będzie mix.
Wymiana od góry możliwa , ale zastanie troche starego i to ten najgorszy na dole,po nalaniu nowego będzie mix.
DL650 AK8
Otóż to, to nie jest olej silnikowy i ma zupełnie inne zadanie oraz właściwości.
Zużywa się i zawieszenie traci swoje parametry.
Nawet taka zmiana z odessaniem daje sporo na plus w działaniu.
Zużywa się i zawieszenie traci swoje parametry.
Nawet taka zmiana z odessaniem daje sporo na plus w działaniu.
To jeszcze zapytam, który konkretnie olej kupić i ile wchodzi do jednej lagi?
W zasadzie dowolny o wymaganej specyfikacji możesz zalać, chyba że potrzebujesz bardziej pod siebie coś zmienić, to wtedy dobierasz już wedle preferencji.
Ja lałem Valvoline ( oczywiście nie silnikowy
) 10W ( to jest parametrycznie to samo co w serii ) - ale możesz dowolną markę zalać o współczynniku 10W
Na puste lagi litra to niby jest za mało, bo wchodzi nieco ponad 500 ml na lagę, ale w praktyce bez problemu można litra rozlać na pół i będzie ok ( szczególnie jak tylko odessiesz )
Ja lałem Valvoline ( oczywiście nie silnikowy
Na puste lagi litra to niby jest za mało, bo wchodzi nieco ponad 500 ml na lagę, ale w praktyce bez problemu można litra rozlać na pół i będzie ok ( szczególnie jak tylko odessiesz )
dzięki za info
Na puściutką lagę.