UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Wymiana łożysk główki ramy DL650

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Segoy
AM

Re: Wymiana łożysk główki ramy DL650

Post autor: Segoy »

Zakupiłem te łożyska powyżej i jak je składam na sucho to wyraźnie bieżnia opiera się na uszczelce, przez co nie chodzi to płynnie - stal ociera się o gumę. Zastanawiam się czy to ma tak być i na przykład po zamontowaniu wszystko się poukłada jak należy? Czy w takim zestawie AllBalls na przykład uszczelka przeciwpyłowa też jest taka wysoka, że bieżnia łożyska jej dotyka? @Graffy ty o tym pisałeś wcześniej - jak ostatecznie temat rozwiązałeś?

Tags:

Graffy
A2

Post autor: Graffy »

Kupiłem zestaw ALLBALLS i wykorzystałem jedną podkładkę/uszczelkę z wcześniej zakupionymi łożyskami NTN.
Łożyska ALLBALLS z jedną podkładką odsprzedałem po niższej cenie na forum :)

DL650 AK7

Segoy
AM

Post autor: Segoy »

@Graffy i przy tej uszczelce z AllBalls i łożysku NTN nie było tego efektu kontaktu bieżni z gumą?

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Koncepcja fajna, odpada kwestia martwienia się jak zdjąć osłonę bez jej uszkodzenia.

To że dotyka to dobrze, bo się uszczelnia o szalkę - inaczej nie miałoby to sensu.
Punkt styku możesz przed montażem lekko maźnąć smarem, żeby guma nie pracowała na sucho.
Ocena: 5.88235%

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Graffy
A2

Post autor: Graffy »

Segoy pisze:
02 cze 2021, 11:52
@Graffy i przy tej uszczelce z AllBalls i łożysku NTN nie było tego efektu kontaktu bieżni z gumą?
Dokładnie już nie pamiętam ale jakiś kontakt był na pewno.
Po złożeniu całości ze smarem działa OK.
Ocena: 11.76471%

DL650 AK7

Awatar użytkownika
Semy
A2
Kontakt:

Post autor: Semy »

Odkopię ciut temat bo nurtuje mnie jedno. Jakiś czas temu wymieniałem oponę na przednim kole (koło sam zdemontowałem i zawiozłem samo ono do gumiarza aby wymienił oponę i wyważył). Po wymianie nie jeździłem za wiele bo zimno, potem nie zauważyłem problemu bo za małe dystanse i głównie po mieście. Dopiero w tym tyg zauważyłem ze jak puszczam kierownicę to trzęsie nią tak z amplitudą 2 cm na końcach. Najbardziej się to dzieje przy 60km/h. W poprzednim moto jak miałem coś takiego to mechanik jednoznacznie powiedział że to łożysko główki ramy do wymiany. Tu natomiast nie widzę takiego objawu wymienionego w wątku więc zgłupiałem troszkę i zastanawia mnie jak upewnić się czy to źle wyważone koło czy jednak łożyska.

GS500 '98 >> DL650 AL0

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

@Semy - takie drgawki kierownicy mogą mieć różne podłoże. Między innymi to źle wyważone koło, wadliwa opona, czasami pomaga obrocenie opony na feldze o 180 stopni, może być łożysko główki ramy, może być krzywa obręcz albo potrzeba podciągnąć szprychy (robota dla specjalisty), może być również problem z lagami. Także jest dość sporo elementów, które mogą wpłynąć na to zjawisko.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Semy
A2
Kontakt:

@Centrino Chyba zaczną od najprostszego czyli ponownego wyważenia koła. Najtańsze i najmniej inwazyjne. Zwłaszcza ze przed wymianą było ok (chyba bo nie zaobserwowałem tego drgania).

GS500 '98 >> DL650 AL0

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

@Semy - jak będziesz jeszcze raz wyważał to przesuń o 180 stopni oponę (jeżeli była kropka na opnie to powinna znaleźć się po przeciwnej stronie wentyla)

Awatar użytkownika
Semy
A2
Kontakt:

@Centrino siur. jutro rano pojadę do tych samych co wyważali koło, tylko tym razem całe moto wezmę.

GS500 '98 >> DL650 AL0

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Post autor: Lord »

Taki efekt równie dobrze może dawac kufer , sprawdż jazde na pusto. Zalezy tez to od rodzaju opony, ja już mam 2 komplet Anakee ADV i przednia zawsze przy 60-70 km daje efekt delikatnego drgania, może nie po 2 cm ale tal ,05-1 i tylko w tym zakresie predkosci

DL650A L8

dariuszbau
A2

Post autor: dariuszbau »

Bridgestone zaznacza żółtą barwą najlżejsze, a czerwoną najcięższe miejsce na oponie.

Awatar użytkownika
Semy
A2
Kontakt:

Kopę czasu minęło ale zagadka pozostaje aktualna.
Opona zmieniona na inną - nie pomogło.
Łożysko główki ramy jest w porządku.
Niezależnie czy jadę z kufrem czy bez (to samo z bocznymi).
Felga prosta.

Ani ja, ani warsztat cie się serwisuje nie ma pojęcia co może być przyczyną. Jestem otwarty na wszelkie pomysły.

GS500 '98 >> DL650 AL0

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Ja bym popuścił lagi w półkach i ponownie je wypozycjonował.

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Post autor: Lord »

To fakt, jak pisze @Struna. przy zmianie oleju w lagach dobrze "podpowałem" w sensie nacisków góra dół przednie koło. Dopiero wtedy dokręciłem półkę. Zdecydowanie zniwelowało to efekt drgań przy tych prędkościach 60-70.

DL650A L8

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Wystarczy drobna nieosiowość ( niedostrzegalna okiem ) i takie rzeczy mogą występować.

sitars
AM

Post autor: sitars »

Dzień dobry,
pozwolę sobie uszczegółowić, to na co koledzy już zwracali uwagę, a jest mega istotne.
Dla autora tematu brawa z kawał dobrej roboty, jednak warto dodać o poprawnym montażu dolnego łożyska w stosunku do dolnego uszczelniacza.
W przypadku zbyt mocnego dobicia, co zdarza się niestety często, dochodzi do całkowitego zablokowania łożyska o dolny uszczelniacz. W zasadzie łożysko pracuje tylko po górnej bieżni. Jak prowadzi się wtedy motocykl? Słabo, aczkolwiek mimo wszystko da się jeździć i niektórzy nawet tego nie zauważą. W większości przypadków gdzie Suzuki oryginalnie montuje łożyska stożkowe, jest pod nim podkładka o nr 09181-30184-000. Rozwiązaniem może być też montaż łożysk, które mają zintegrowany uszczelniacz. Oryginale łożyska mają budowę, która niweluje od razu ww. problem, zresztą Macie też ich fotki w temacie. Pozdrawiam

matt_1986
AM

Post autor: matt_1986 »

Witam ja w innej sprawie, na zdjęciach z opisu widzę osłony ochronne na rurach lag. Szukam takich do DL 1000 K3, byłbym wdzięczny za jakieś info o nich. Pzdr

Awatar użytkownika
Thomson1024
A1

Post autor: Thomson1024 »

Podepnę się pod temat. Ostatnio zauważyłem, że przy kompresji przedniego zawieszenia (przy mocniejszym hamowaniu albo na postoju pompując mocno siłą własnych rąk) słyszę delikatne kliknięcie, a nawet je bardzo delikatnie czuję na kierownicy. Podejrzenie padło na klocki hamulcowe, bo dźwięk wydawał się dochodzić z zacisków. Po kilku tygodniach kliknięcie przerodziło się nagle z pojedynczego w ewidentnie niepokojące podwójne, już wyraźnie odczuwalne na kierownicy. Stwierdziłem, że to raczej nie klocki a zapewne temat ŁGR i postanowiłem sprawdzić dokręcenie nakrętki. No i okazało się, że odkręciłem ją palcami bo praktycznie sama się odkręciła 😮 Ponieważ nie mam magicznego klucza do tych nakrętek pod półką to jedynie dokręciłem tą na wierzchu na 90 Nm i sytuacja wróciła do poprzedniego stanu, czyli delikatnego kliknięcia.
I teraz mam kilka pytań:
- czy to normalna sytuacja że nakrętki ŁGR się same rozkręcają po 30k km?
- czy te nakrętki podlegają inspekcji przy dużych przeglądać w ASO?
- czy bawić się w próbę skręcania tych dziwnych nakrętek pod półką czy już raczej ŁGR i tak do wymiany?

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

AD 1. Nie, tam jest kontra właśnie po to aby się nie odkręcała.
AD2. Chyba nie ale głowy nie dam sobie uciąć.
AD3. Raczej szykuj się na wymianę łożysk.

Co do klucza, to w zasadzienie jest on tak bardzo potrzebny jak masz wyczucie i nieco doświadczenia w skręcaniu łożysk. Wystarczy jakiś podbijak, śrubokręt i młotek. Można stukając pod kątem w śrubę ją delikatnie dokręcać.
Dokręcenie górnej nakrętki (tej na półce) nie ma właściwie żadnego wpływu na dokręcenie łożyska główski ramy. Wpływ na to ma ta "dziwna" nakrętka i jej kontra
Co do diagnozy łożyska główki ramy możesz podnieść przód motocykla, złapać za koło i próbować ruszać przód-tył aby sprawdzić czy nie ma luzów, kolejnym "testem" jest na podniesionym przednim kole ruszanie kierownicą w prawo i lewo (delikatnie) i sprawdzenie czy przy położeniu mniej więcej na wprost czuć delikatny przeskok kierownicy.
Jeżeli te dwa lub któreś z tych dwóch elementów występują to łożyska do wymiany. Chyba, że było niedokręcone ale wówczas wystąpi ten pierwszy przypadek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”