Zamówiłem sobie wydech Ixil dla swojego małego DL. Jako, że przyjdzie w piątek pewnie będę próbował sam go wymienić. Proszę podpowiedzcie - na coś specjalnie trzeba uważać ? Jest to jakoś mocno skomplikowane, że trzeba podjechać do warsztatu - czy jest szansa opanować samemu w garażu ?
Szukałem na youtubie niestety nikt nie nagrywał filmu z wymiany
Cześć. Nie ma z tym problemu. Zaczynasz od końca tj. od kominów i kierujesz się w stronę pieca. Kilka śrubek i obejm po drodze. Podstawowe narzędzia wystarczą.
Kolego ja tez posiadam wydech ixila i trzeba dokupic dwie uszczelki do wydechu. Ja zakupilem uzywke i juz te uszczelki mialem, ale w takim .... nie za dobrym stanie i niestety ale troszke sa nieszczelne, takze niedlugo tez bede zamawial dwie sztuki tych uszczelek no i paste uszczelanijaca.
Kolego ja tez posiadam wydech ixila i trzeba dokupic dwie uszczelki do wydechu. Ja zakupilem uzywke i juz te uszczelki mialem, ale w takim .... nie za dobrym stanie i niestety ale troszke sa nieszczelne, takze niedlugo tez bede zamawial dwie sztuki tych uszczelek no i paste uszczelanijaca.
PS. A swoja droga ixil naprawde fajnie gada .
Pozdro
o kurcze, dzięki
właśnie zamówiłem - ciekawe czy dojdzie
PS. A swoja droga ixil naprawde fajnie gada .
Pozdro
o kurcze, dzięki
właśnie zamówiłem - ciekawe czy dojdzie
chociaż na zdjęciu od sprzedawcy chyba coś takiego jest, najwyżej będę miał dwa komplety
Daniel, wlansie chodzi o to ze nie ma tych uszczelek. Musisz zmierzyc srednice z kolanka kolektora wychodzacego oraz srednice wewnetrzna z kolektora ktory masz na zdjeciu. Tam jest tak duzy luz, ze 2 albo 3 mm , ze uszczelka jest obowiazkowa . Ot niby wydech dedykowany do vstroma a uszczelek nie ma, troche dziwne.
Ja zakupilem ten wydech od kolegi kojota w bardzo dobrym stanie i jeszcze lepszej cenie .
Hawk1985 pisze:Tu masz filmik jak gość wymienia tłumik na ten IXIL, w komentarzach pisze o tej uszczelce
Powiem szczerze że też mi chodzi po głowie ten tłumik, ale to musi poczekać jeszcze.
Jeśli mogę spytać jaki jest koszt? Wcześniej kosztował ok 2000
edit: tutaj film z jazdy, jak on gada <3
Wytapatalkowano
No to kicha, mam nadzieje, że dojdą uszczelki - jak nie dojdą to wstrzymam się z montażem i rozbiórką starego - bo jak rozgrzebię i braknie uszczelek to nie pojeżdżę. Uszczelki kupiłem takie: http://lantis.pl/towar.5908.uszczelka.k ... x46x4.html mam nadzieje, że dobre
Za wydech płaciłem 1749zł marzył mi się TwoBrothers, ale ten już 2800
Ważne dla mnie było, że ma EU homologację więc na wyjazdach dalszych się nie przyczepią
Wiesz co, jezdze z db kilerem, nie robilem jeszcez synchro przepustnic a wiem ze jest potrzebne(przy szybkiej przygazowce potrafi sie zakrztusic) i jakos nie czuje roznicy. Poza tym mam drugie moto sv650 i pomimo tego ze to praktycznie te same silniki tylko inaczej zestrojone, to odczuwanie mocy(jej wzrost po wymianie wydechu) jest zaburzone. Wiec ja nie bede obiektywny. Dla mnie roznicy w mocy nie widac, ale pieknie gra jak wchodzi na obroty, wreszcie da sie tego sluchac.
Mozliwe ze Daniel bedzie bardziej wiarygodny jesli chodzi o odczucia.
Pogoda z czapy wiec spokojnie mozesz zaczac. Wiem ze kilka znajomych osob miala problem z odkreceniem starego wydechu. Jak masz czas i mozliwosci to sobie zdemontuj wydech, bo jak przyjda uszczelki to moze sie okazac ze kupe czasu poswiecisz na demontaz wydechu a tak to juz bedziesz mial zdjety. Uwazaj na sonde potrafi byc niezle zapieczona. Ja swoja sonde odkrecalem na rozgrzanym moto i poszla bez problemu.
PS. I jeszcze jedna rzecz ja musialem skrocic kolanko to na przednim cylindrze o jakis centymetr moze poltora bo wydech mi strasznie prezyl na tym laczeniu na wysokosci rozrusznika. Nie mowie zebys juz ucinal tylko tak informacyjnie
Daniel jak wymienisz to już będzie trzeba się spotkać (pisaliśmy na Forum Śląskich Motocyklistów) bo chciałbym pomacać ten tłumik i posłuchać jak gada.
hawel pisze:Pogoda z czapy wiec spokojnie mozesz zaczac. Wiem ze kilka znajomych osob miala problem z odkreceniem starego wydechu. Jak masz czas i mozliwosci to sobie zdemontuj wydech, bo jak przyjda uszczelki to moze sie okazac ze kupe czasu poswiecisz na demontaz wydechu a tak to juz bedziesz mial zdjety. Uwazaj na sonde potrafi byc niezle zapieczona. Ja swoja sonde odkrecalem na rozgrzanym moto i poszla bez problemu.
PS. I jeszcze jedna rzecz ja musialem skrocic kolanko to na przednim cylindrze o jakis centymetr moze poltora bo wydech mi strasznie prezyl na tym laczeniu na wysokosci rozrusznika. Nie mowie zebys juz ucinal tylko tak informacyjnie
Pozdrawiam
Sondę od kilku dni podlewałem WD40 więc jak wczoraj próbowałem ją ruszyć to odkręcała się bez problemu