Wymiana silnika
Wymiana silnika
Witam wszystkich jestem tu nowy i może ten temat już był ale nic nie mogę znaleźć. Potrzebuje pomocy muszę wymienić silnik w dl650 czym się kierować przy zakupie drugiego z góry dziękuję za pomoc.
Re: Wymiana silnika
Np. DO DL 650 Z ABS można dopasować silnik z2012 roku. Wiem bo mechanik u którego serwisuję wsadził do swojego moto
Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom DL650 k 5 czarny oraz DL 650 z 2024 roku model 2025 niebieski
https://www.google.com/search?client=ms ... x/kp/local
Tu masz link do strony jego firmy. Dopóki Wilmat w Toruniu był salonem suzuki to on był tam serwisantem. Potem otworzył własny warsztat. V-stromy to jego specjalność sam ma z 2007 roku. Większość z kujawsko pomorskiego u niego serwisuje. Jest mechanikiem z zamiłowania. Spróbuj zadzwonić do niego to może coś doradzi tym bardziej że u siebie wymieniał. Tylko do 17 sierpnia ma warsztat zamknięty. Można spróbować zadzwonić albo napisać do niego albo na fejsbuku. Wczoraj był aktywny na WhatsApp
Tu masz link do strony jego firmy. Dopóki Wilmat w Toruniu był salonem suzuki to on był tam serwisantem. Potem otworzył własny warsztat. V-stromy to jego specjalność sam ma z 2007 roku. Większość z kujawsko pomorskiego u niego serwisuje. Jest mechanikiem z zamiłowania. Spróbuj zadzwonić do niego to może coś doradzi tym bardziej że u siebie wymieniał. Tylko do 17 sierpnia ma warsztat zamknięty. Można spróbować zadzwonić albo napisać do niego albo na fejsbuku. Wczoraj był aktywny na WhatsApp
Romet, Ogar, CZ 175, Suzuki Bandit 400 i obecnie od maja 2018 V-strom DL650 k 5 czarny oraz DL 650 z 2024 roku model 2025 niebieski
W zasadzie silniki się prawie nie zmieniały, zmieniał się głównie osprzęt.
Najważniejsze to czy masz jedna czy dwie świece na cylinder bo nie napisałeś który rocznik.
Najważniejsze to czy masz jedna czy dwie świece na cylinder bo nie napisałeś który rocznik.
2003 - napisał, więc na 100% z jedną świeca na gar.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Jak bym kupił kompletny silnik z 2010 roku z pełnym osprzętem. Sprzedawca ma kompletny silnik + komputer+ stacyjka to czy można zrobić taki przeszczep. Próbowałem się skontaktować z tym mechanikiem ale nie odpowiada
Tak, cewki z podwójnymi wyjściami i chyba tam była jakaś zmiana z osprzętem w kwestii regulacji jałowych ( dodatkowe owężowanie/orurowanie i regulator )
Silnik jest z całym osprzętem bo gość chciał go wykorzystać jako napęd do motorówki
Trochę odgrzewam ale potrzebuję pomocy. Mam DL 650 ABS z 2011 roku za 200 kilometrów miało być 100000 no ale najprawdopodobniej padło łożysko na wałku zdawczym. Wyje jak F16 na dopalaczu, oczywiście pod koniec sierpnia planowana trasa do Chorwacji. Pomijając fakt, że żaden mechanik nie chce się wziąć za naprawę tego, bo im się nie opłaca (wolą w tym czasie wziąć 20 motocykli z pierdołami i zarobią więcej oraz gadka w stylu - Panie takie naprawy to zimą.. trochę ich rozumiem), to dodatkowo cena samej robocizny oscyluje między 2000 a 2500, do tego graty no i nie wiadomo co tam się jeszcze po drodze urodzi. W związku z powyższym zacząłem zastanawiać się na wymianą całego silnika. Znalazłem silnik z 2016 roku z przebiegiem około 3000 km z jakiegoś rozbitka. Na silniku generalnie nie ma śladów jakiejś katastrofy. Jako, że moja wiedza na temat mechaniki jest równa wiedzy na temat budowy silników rakietowych mam pytanie.
1. Czy do 2011 roku (stara buda) da się przełożyć silnik z 2016 roku? Mocowanie itd.
2. Czy trzeba szukać silnika z całym osprzętem, czy można wykorzystać ten co mam w 2011 roku?
Z tego co obiło mi się o uszy to zmiana była w mechanizmie sprzęgła ale jeśli to tylko kwestia długości linki to nie problem.
1. Czy do 2011 roku (stara buda) da się przełożyć silnik z 2016 roku? Mocowanie itd.
2. Czy trzeba szukać silnika z całym osprzętem, czy można wykorzystać ten co mam w 2011 roku?
Z tego co obiło mi się o uszy to zmiana była w mechanizmie sprzęgła ale jeśli to tylko kwestia długości linki to nie problem.
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Z tego co wiem jest delikatnie inna moc i co za tym idzie komp, będzie więcej z tym problemu...lepiej kupić taki sam silnik
- Ocena: 5.88235%
Ja bym zaryzykował z kolei stwierdzenie, że silnik jest ten sam a inny osprzęt ale tu ktoś doświadczony w temacie musiałby się wypowiedzieć.
Sam słupek to chyba to samo.
Sam słupek to chyba to samo.
Ja jedyne co kojarzę to to, że od któregoś roku są 2 świece na cylinder zamiast 1 - ale nie wiem, od którego 
Kymco Downtown 350i
Gdzieś od 2007 wzwyż już szły z dwoma świecami na baniak.
Kontynuując wątek udało mi się ustalić następujące fakty:
- silnik z 2016 jest zmieniony konstrukcyjnie w porównaniu z moim z 2011 roku. Mocowania wyglądają na takie same ale nie ma chłodnicy oleju. Chłodniczka oleju została zintegrowana z mocowaniem filtra oleju, co wymusiło puszczenie dodatkowego bajpasu wodnego z pompy wody do mocowania filtra oleju.
- zmieniono mechanizm wysprzęglika i nie ma już chyba tego popieprzonego mechanizmu ze ślizgami i kuleczkami metalowymi. Inna jest też chyba długość linki sprzęgła.
- nie wiem jak ze sterowaniem silnika ale to okaże się w praniu.
- Podobno w tych nowszych silnikach wyeliminowano kwestię żarcia przez nasze DLki oleju przy prędkościach autostradowych tj powyżej 130 km/h. Nie wiem jak wasze ale moja lubiła sobie golnąć oleju na autostradzie, a czasami niestety trzeba polecieć autostradą, choć wolę boczne ścieżki.
Jak podsumowałem kwestię remontu mojego silnika - robocicizna plus graty, plus uszczelniki zimeringi ja również niespodzianki oraz fakt, że nawet po remoncie dalej będzie to silnik z nalotem 100000 km podjąłem decyzję o zakupie i swapie silnika z 2016. Trzymajcie kciui, żeby wszystko "zabanglało". Wyjazd do Chorwacji się zbliża, a i sezonu nie chcę tracić.....
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
- silnik z 2016 jest zmieniony konstrukcyjnie w porównaniu z moim z 2011 roku. Mocowania wyglądają na takie same ale nie ma chłodnicy oleju. Chłodniczka oleju została zintegrowana z mocowaniem filtra oleju, co wymusiło puszczenie dodatkowego bajpasu wodnego z pompy wody do mocowania filtra oleju.
- zmieniono mechanizm wysprzęglika i nie ma już chyba tego popieprzonego mechanizmu ze ślizgami i kuleczkami metalowymi. Inna jest też chyba długość linki sprzęgła.
- Podobno w tych nowszych silnikach wyeliminowano kwestię żarcia przez nasze DLki oleju przy prędkościach autostradowych tj powyżej 130 km/h. Nie wiem jak wasze ale moja lubiła sobie golnąć oleju na autostradzie, a czasami niestety trzeba polecieć autostradą, choć wolę boczne ścieżki.
Jak podsumowałem kwestię remontu mojego silnika - robocicizna plus graty, plus uszczelniki zimeringi ja również niespodzianki oraz fakt, że nawet po remoncie dalej będzie to silnik z nalotem 100000 km podjąłem decyzję o zakupie i swapie silnika z 2016. Trzymajcie kciui, żeby wszystko "zabanglało". Wyjazd do Chorwacji się zbliża, a i sezonu nie chcę tracić.....
Na pewno się uda znam mechanika motocyklowego co przełożył do swojego dl 650 z 2007 roku silnik chyba z 2014 roku na pewno z drugiej generacji po drobnych modyfikacjach więc się da
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Skąd jesteś, wiem że sliwa6 ma mechanika co mu wymieniał silnik w DL,u 650 może podpytaszLordglaca pisze: ↑17 maja 2023, 10:54Kontynuując wątek udało mi się ustalić następujące fakty: