Ogłoszenie duszpasterskie

Informacje o XV zlocie Suzuki V-strom : topic7844.html

Zapisy : topic7845.html

REGULACJA ZAWORÓW I SYNCHRO - CENA

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Kwanym
A2
Kontakt:

Re: REGULACJA ZAWORÓW I SYNCHRO - CENA

Post autor: Kwanym »

Ja wczoraj robiłem przeglad gwarancyjny na 12tys. w Czechowicach. Z racji, że mam nalatane niecałą połowę serwis stwierdził, że nie ma potrzeby wymieniać świec i nie robili synchro(to dopiero na po przejechaniu 12 tys.). Pelny przeglad to koszt około 2000pln, ja zapłaciłem niecale 1300pln z fakturą. Dla mnie to normalne ceny jeśli chodzi o serwisy, boje się natomiast co będzie po nowym roku jak dowalą prąd i inne opłaty. To nasze hobby robi się coraz droższe. Pozostanie płakać i płacić.

Varadero 125 2007r.==>DL 650 XT 2021r.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Albo się naumieć i zrobić samemu

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T

Post autor: lukas76 »

Gorzej jak moto na gwarancji, to cie zmuszają

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Są tacy, to olali temat i zrobili po swojemu, ale to już jak kto woli/lubi ;)

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Struna pisze:
22 wrz 2022, 16:17
Są tacy, to olali temat i zrobili po swojemu, ale to już jak kto woli/lubi ;)
Np ja. Olełem trzeci rok gwarancji

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

mrsojer
A2

Post autor: mrsojer »

Zadzwoniłem do innego ASO z informacją, że chcę zrobić tylko synchro przepustnic bo resztę mam zrobioną i powiedzieli, że nie ma problemu. 1 roboczogodzina 350 zł. Jestem umówiony na wtorek. Zawory będę robił sam.

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
pepperss
A

Post autor: pepperss »

Informacja z dzisiaj tj. 04.10.2022.
Serwisy Suzuki w Rzeszowie i Lublinie tą samą cenę podają 300zł brutto. Czas pracy 3-4 gidziny.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2022, 21:33 przez pepperss, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Mi w Tychach powiedzieli, że motocykl trzeba zostawić na noc, żeby silnik wystygł.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2022, 19:33 przez f_ranek, łącznie zmieniany 1 raz.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

Post autor: PiotrEm »

Pytałeś tylko o synchro, czy cały serwis 24k? Bo ostygnięcie jest niezbędne do zrobienia luzów zaworowych (mi tak powiedzieli w serwisie).

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Ach, fakt, jakoś mi się jedno z drugim pomyliło. Sorki za zamieszanie.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

mrsojer
A2

Post autor: mrsojer »

Ja już po regulacji. Miło i przyjemnie. Kawka w cenie
Całość z przyjęciem i wydaniem motocykla wyszła 2,5h. Po 48kkm była wymagana "delikatna korekta", o czym poinformował mechanik. Faktycznie wolne obroty są równiejsze. Innych zmian nie zauważyłem.

P.S. zimny silnik potrzebny jest na regulację zaworów. Do synchro musi mieć ponad 90C

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

haqqax
A2

Post autor: haqqax »

Jeśli kogoś interesuje cena, to dziś płaciłem za serwis i podaję z rachunku. Trochę się wahałem czy robić regulację zaworów, bo powoli zaczynam się rozglądać za nowym moto, a to byla spora czesc kwoty za serwis.

Przed rabatem mam cenę:

- 560 PLN za kontrolę i regulację luzu zaworowego
- 250 PLN za demontaż i montaż elementów nadwozia do regulacji (1 roboczogodzina)

Miałem rabacik z 810 na 730 bo jest zima, a ja tam regularnie serwisuje i moto i skuterek.

Tanio nie jest, ale jakoś im nie żałuję. Nigdy nie miałem żadnych zastrzeżeń do tego co mi zrobili przy motku, mam do nich zaufanie, całą wycenę dostaję przed pracą i nigdy mi tam noskiem nie kręcili, że skuterek nie takiej marki. Zakładam, że za wiedzę i jakość usługi mechanika trzeba płacić, bo inaczej ludzie z umiejętnościami nie będą chcieli dla ciebie pracować. Wystarczyło by żeby raz mnie tam ktoś na czymś oszukał i podejście bym zmienił natychmiast.

Mam teraz po przeprowadzce warsztat bliżej - nie wiem jak z cenami, ale istotne jest, że dużo bliżej i opinie też ma świetne w okolicy. Ale jak tam kiedyś chciałem serwisik zrobic, to od razu przy skuterku odmowa bo Kymco to nie japońska marka. Suzuki może być, zrobią, ale trzeba przejść casting żeby zostać termin, terminy castingów są ogłaszane na facebooku, do wyczerpania wolnych terminów na pół roku do przodu.

Gdyby nie ten skuterek, to bym się przyzwyczaił, bo u mnie serwis to utrzymanie motorka w kondycji i mogę to planować na parę miesięcy do przodu. Ale skoro nie chcieli serwisować skuterka, to odpadli. Jak zmienie skuterek na Hondę,to może znów spróbuję u nich.

W Warszawie pod domem miałem warsztat, ale oni robili tylko KTM-y :) Raz mi naprawiali mojego Daelima, bo właściciel chciał pokazać dobre serce początkującemu motocykliście :) Mechanik był zdumiony ze szef wziął takie moto, ale zlecenie przyjął i naprawdę wszystko ładnie zrobili. Tez tanio nie bylo, ceny podobne co w moim stałym warsztacie.

Daelim Daystar => Suzuki DL650 XAL2018 => Honda XL750

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Ale o regulacji zaworów w jakim moto piszesz ? O tym skuterze ?

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

@haqqax, co to za dziupla, ma jakiś adres, czy to obwoźny cyrulik, chociaż kontynent w przybliżeniu podaj :-)

haqqax
A2

Cena za regulację zaworów w DL650 z 2018r.

O skuterku pisałem, bo jak robię serwis zimowy, to obydwa na raz i dlatego niechęć do skuterka ze strony warsztatu jest dla mnie problemem. Sorry za niejasność.

haqqax
A2

PiotrEm pisze:
17 sty 2023, 22:44
@haqqax, co to za dziupla, ma jakiś adres, czy to obwoźny cyrulik, chociaż kontynent w przybliżeniu podaj :-)
Rembertów, ISM.
https://ismserwis.pl/

Przez całą Warszaw do nich jeżdziłem z Woli :)

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

haqqax pisze:
17 sty 2023, 22:46
PiotrEm pisze:
17 sty 2023, 22:44
Rembertów, ISM.
ISM, to jest pierwsza liga!

Dziwię się, że mają wstręt do skuterów, może Twój był niekoszerny? Ja ich poznałem właśnie przez moją aprilkę habanę custom 125 z 8 lat temu. Nadal mają na witrynie skutery w ofercie https://ismserwis.pl/.
Tylko jak mi ostatnio wyceniali serwis 24k w v-stromie, pod 2000 podeszło (w lecie). Muszę do nich zadzwonić i dopytać, bo robotę robią porządnie.

haqqax
A2

Ja chyba nie umiem pisać :)

ISM to mój stały warsztacik, tam nie kręcą noskiem i daja szybko terminy, dlatego tam serwisuje moto.

Ten warsztat gdzie nie chcieli mojego skuterka jest w innej miejscowosci, ale nie bedę pisał gdzie, bo tez są chyba w porzadku, mają swoich fanów. Moze się do nich spróbuję przenieść, jak już nie będę miał Kymco :)

>> Tylko jak mi ostatnio wyceniali serwis 24k w v-stromie, pod 2000 podeszło (w lecie).

To jeszcze dla jasnosci dodam, ze to nie byla cena za caly serwis, tylko same zawory. Moj przebieg jest podobny do Twojego i cena nie jest niższa od Twojej.

To może teraz Ty - gdzie Ty serwisujesz moto, że masz taniej?

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

Trevor pisze:
21 wrz 2020, 21:00
Przejechałem się dzisiaj do mechanika bo chciałbym sprawdzić zawory,ewentualnie wyregulować i zrobić synchro a koleś powiedział mi ok.700 pln :o
Wydaje mi się to trochę drogo i stąd moje pytanie ile płaciliście za taką usługę.Nie mam za bardzo jak porównać cen u siebie bo z warsztatami w moim mieście krucho :(
Pytałeś u Ratki w Mikołowie? Latem zeszłego roku mi powiedzieli 500 za regulacje w czterocylindrowcu.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C+D

@haqqax, ja nie serwisuję :-)
Ja mam blisko do dealera na Puławskiej, u niego robiłem przegląd 1.000 i 12.000 km oraz 3 wymiany oleju (bo robili akcje -30%). Ostatnią wymianę oleju zrobiłem sam, bo gwarancja się skończyła i miałem zamiar odstawić moto do Michała Szramy na przegląd 24k. Roboty mi nie wycenił, bo nie oglądał dokładnie motocykla, szacował kilkanaście stówek, ale wiadomo, jak to jest jak się już gada konkretnie. A u mnie wyjdzie drogo, bo jeszcze łańcuch łapie rdzę (zgubił kilka x-ringów) i wg Michała jest do natychmiastowej wymiany, a wg mnie i w moim stylu jazdy jeszcze pociągnie do kolejnej zmiany oleju. Umówię się z nim teraz na termin marcowy, bo w marcu będzie miał terminy sierpniowe, i pokażę rachunek.
Ocena: 5.88235%

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”