REGULACJA ZAWORÓW I SYNCHRO - CENA
Re: REGULACJA ZAWORÓW I SYNCHRO - CENA
Piotr, chyba dawno nie byłeś , teraz na Żerań będziesz jeździł
Wiem, na Żeraniu mają nowy salon. Wchodzę pewnego dnia na Puławską, a tam jakby tornado przeszło - nie ma niczego (cytując klasyka), żadnych kasków, może ze dwa motocykle. Pytam, co się stało. "Mamy otwarcie nowego salonu." 
Ja tam mam za daleko. Wolę ISM (jeszcze dalej), ale tam mnie nikt z garażu nie wygoni, mogę pogadać, popatrzeć (to, że lepiej nie doradzać, to sam wiem
) A na Żeraniu podobno można nawet przez szybkę popatrzeć, jak się motocykl serwisuje 
A na Puławskiej mają serwis door-to-door (kupili busa, na zimę idealnie, bo nie trzeba samemu motocykla prowadzać).
Ja tam mam za daleko. Wolę ISM (jeszcze dalej), ale tam mnie nikt z garażu nie wygoni, mogę pogadać, popatrzeć (to, że lepiej nie doradzać, to sam wiem
A na Puławskiej mają serwis door-to-door (kupili busa, na zimę idealnie, bo nie trzeba samemu motocykla prowadzać).
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Panda ALESSI
Panda ALESSI
Dotąd myślałem, że synchronizację ogarnę sam. Okazuje się, że w modelach od 2007 roku trzeba mieć "tools and software connected to ECM"...
Da się to jakoś przeskoczyć czy pozostaje ASO?
Da się to jakoś przeskoczyć czy pozostaje ASO?
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
Da się.
Trzeba motocykl przełączyć na dealer mode i coś jeszcze odczepić, nie pamiętam co. Gdzieś na forum opisane.
- Ocena: 5.88235%
Dzięki! Poszukam, mam czas.
Haynes synchronizację zaleca co 12 kkm albo co 24 miesiące, tak jak instrukcje w motorach sprzedawanych poza Europą i Oceanią... Suzuki Poland każe to robić co roku.
Haynes synchronizację zaleca co 12 kkm albo co 24 miesiące, tak jak instrukcje w motorach sprzedawanych poza Europą i Oceanią... Suzuki Poland każe to robić co roku.
Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
No ale to prawda przy regulacji zaworów. Silnik musi być zimny. W temp otoczenia znaczy.
Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT
Jazda na uszkodzonym łańcuchu, to prosta droga do wypadku. Nie oszczędzaj na bezpieczeństwie.PiotrEm pisze: ↑18 sty 2023, 19:37@haqqax, ja nie serwisuję
Ja mam blisko do dealera na Puławskiej, u niego robiłem przegląd 1.000 i 12.000 km oraz 3 wymiany oleju (bo robili akcje -30%). Ostatnią wymianę oleju zrobiłem sam, bo gwarancja się skończyła i miałem zamiar odstawić moto do Michała Szramy na przegląd 24k. Roboty mi nie wycenił, bo nie oglądał dokładnie motocykla, szacował kilkanaście stówek, ale wiadomo, jak to jest jak się już gada konkretnie. A u mnie wyjdzie drogo, bo jeszcze łańcuch łapie rdzę (zgubił kilka x-ringów) i wg Michała jest do natychmiastowej wymiany, a wg mnie i w moim stylu jazdy jeszcze pociągnie do kolejnej zmiany oleju. Umówię się z nim teraz na termin marcowy, bo w marcu będzie miał terminy sierpniowe, i pokażę rachunek.
@Xj6,
Poprzednia moja wypowiedź była w kontekście synchronizacji przepustnic napisana. Dlatego ją przekreśliłem, bo do tego silnika schłodzić nie trzeba.
A co do łańcucha, to nie zgadzam się. Przecież do crossa są bez-oringowe. Czyli co, z fabryki wychodzą zepsute? A może dlatego w crossie więcej wypadków, niż na czarnym
Poprzednia moja wypowiedź była w kontekście synchronizacji przepustnic napisana. Dlatego ją przekreśliłem, bo do tego silnika schłodzić nie trzeba.
A co do łańcucha, to nie zgadzam się. Przecież do crossa są bez-oringowe. Czyli co, z fabryki wychodzą zepsute? A może dlatego w crossie więcej wypadków, niż na czarnym
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
To nie jest tak, że pierwszy rdzawy nalot na jednym ogniwie grozi śmiercią. I nie jest też tak, że rdzewiejący łańcuch nadaje się na wyprawę na koniec świata. Poza tym nie każdy jest doktorem habilitowanym motocyklizmu, ja bardziej boję się zatartych tłoczków hamulcowych (nawet nie umiem ocenić, czy są sprawne, ale motocykl hamuje, więc raczej są), niż mojego łańcucha bez paru x-ringów, którego smaruję i którego nie kręcę pod 9k rpm, bo powyżej 100 kmh anakeeny buczą jak krajzega i po prostu szybciej nie lubię.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
Panda ALESSI
Panda ALESSI
Róbta co chceta. Niech każdy jeździ jak uważa.
Hamować będzie hamował, tyle, że nie odhamuje.
Pierwszy test - zobacz, czy koło obraca się lekko.
Drugi test - zobacz, czy w czasie jazdy zaciski się nie grzeją (można wyhamować silnikiem).
Trzeci test, zdejmij zacisk (przód później dokręca się siłą 39 Nm, tył jeszcze nie wiem), i zobacz, czy ten element mocowany do lagi lekko przesuwa się względem zacisku; oraz zobacz, czy jak wciskasz oraz zwalniasz klamkę oba tłoczki równomiernie pracują (wysuwają się i chowają).
Poza tym konserwacja zacisków, przynajmniej z przodu (tyłu jeszcze nie ćwiczyłem), to nie jest skomplikowana sprawa - jest tu filmik na forum. Co prawda jest tam jeden, hmm, trudny moment, ale to już chyba będę opisywał we właściwym wątku.
U mnie w chyba osiemnastoletnim Wiaderku były lekko pordzewiałe (problem by się pojawił przy wymianie klocków), a w V-Stromie tylko zasyfione nagarem, chyba zestalonym pyłem ze ścieranych klocków.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021