Całe życie
Ogłoszenie duszpasterskie
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.
Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych
*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo
Czy rezygnować z 3-letniej gwarancji?
Re: Czy rezygnować z 3-letniej gwarancji?
A to nie chodzi o nikasil? Choć nikasil to chyba nie żywica, mało tego co daje powleczenie tłoka jakąś żywicą?? Przecież tłok nie szura bezpośrednio po cylindrze (a raczej nie powinien). Wg mnie styk cylindra i tłoka to nie jest pożądana sprawa. W zasadzie między tymi dwoma elementami są pierścienie, które rozdzielają te dwa elementy.pyra pisze: ↑20 sty 2023, 16:19
Może i kosmetyka która pozwala wydłużyć wymianę oleju
"V-Stromie Anno Domini 2017 bije serce SV-ały z 2015 roku, charakteryzujące się pojemnością 645 ccm i mocą wynoszącą 71 KM. Jednak różnic między piecem SV a DL jest sporo, bo aby zaadaptować go do nowych warunków pracy przekonstruowano dokładnie jego 60 elementów. Ciekawostką zastosowaną w silniku DL-a są tłoki powlekane żywicą, co prowadzi do zmniejszenia tarcia między nimi, a cylindrami. Tego z czego są zrobione, albo czym pokryte silnikowe tłoki użytkownik V-stroma raczej nie zobaczy, ale z chęcią skorzysta z zalet jakie niesie to nietuzinkowe rozwiązanie, które wypływa na zmniejszenie apetytu na paliwo oraz redukcję emisji spalin."
https://www.scigacz.pl/Suzuki,DL650,V-S ... i%20spalin.
Pamiętam jak było marudzenie jeszcze na starym forum, że jak to w Suzuki olej co 6kkm jak Honda ma 12kkm. Było nawet podejrzenie, że producent naciąga tymi częstszymi przeglądami na dodatkowe niepotrzebne koszty właściciela.
Nie znam się ale wypowiem. Na moje ten silnik w nowym to żadna rewolucja jak Struna napisał, a już na pewno nie taka żeby żeby wydłużać interwały o drugie tyle.
Może te częstsze wymiany wcześnie wcale nie były konieczne?
Tak se tylko myśle.
Nie znam się ale wypowiem. Na moje ten silnik w nowym to żadna rewolucja jak Struna napisał, a już na pewno nie taka żeby żeby wydłużać interwały o drugie tyle.
Może te częstsze wymiany wcześnie wcale nie były konieczne?
Tak se tylko myśle.
DL650K7 -> Hayabusa K6 ->DL650AM2
A ja głupi dalej wierzę w dobre intencje producentów pojazdów, olejów i innych rzeczy. Wierzę też w to co mówią w jedynej słusznej tv. 

Dobra. Żarty żartami, ale można powiedzieć że wszyscy macie po części rację. Wg mnie. Bo np technologia wytwarzania poszła do przodu. Co z tego że silnik się nie zmienił od x lat i to jest ta sama jednostka ale jak wystarczy że technologia wytwarzania np tłoków i cylindrów się poprawiła i pozwoliła na lepsze ich spasowanie. A co za tym idzie można stosować np "rzadszy" olej. A tu także zrobiono postępy w ich wytwarzaniu. To wszystko do kupy powoduje że można ten przedział między serwisami wydłużyć. A czy to jest zdrowe dla silnika? Zależy jak kto użytkuje i dba. Jeden zajedzie silnik po 30 tyś km a inny spokojnie będzie jeździł 130 tyś km bez problemów.
Dobra. Żarty żartami, ale można powiedzieć że wszyscy macie po części rację. Wg mnie. Bo np technologia wytwarzania poszła do przodu. Co z tego że silnik się nie zmienił od x lat i to jest ta sama jednostka ale jak wystarczy że technologia wytwarzania np tłoków i cylindrów się poprawiła i pozwoliła na lepsze ich spasowanie. A co za tym idzie można stosować np "rzadszy" olej. A tu także zrobiono postępy w ich wytwarzaniu. To wszystko do kupy powoduje że można ten przedział między serwisami wydłużyć. A czy to jest zdrowe dla silnika? Zależy jak kto użytkuje i dba. Jeden zajedzie silnik po 30 tyś km a inny spokojnie będzie jeździł 130 tyś km bez problemów.
Uuu technologia wytwarzania sie poprawiła? No chyba że masz na myśli że material z gównolitu dalo sie w końcu oprawić... Sorry ale oszczędności spowodowały że niby te same motocykle (bardzo dobry przykład DL) sa co model ,co rok gorsze, i nie chodzi tu tylko o silnik, bo ten faktycznie przeszedł tylko kosmetykę, ale o cale podzespoly, co raz gorsze lakiery, coraz gorsze oslony galwaniczne, gnije to juz po roku, sniedzieja szprychy.
@lukas76 nie napisałem że materiał sie poprawił tylko technologia wytwarzania danego komponentu np dokładniejsze i bardziej precyzyjne cięcie. Bo to że biorą materiał który spełni tylko minimum z minimum to inna rzecz. 
Czy mam zrezygnować z gwarancji?
czy może dopłacić 1500 do kolejnej dwuletniej ? ( dotyczy dl1000 )

czy może dopłacić 1500 do kolejnej dwuletniej ? ( dotyczy dl1000 )
- Ocena: 5.88235%
Jak Cię stać, to dopłać i już.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Wykoncepowałem rozwiązanie pośrednie. Pierwszy płatny przegląd po 1000 km wypada zaliczyć obowiązkowo. Maszyna nowa, więc może się coś niedobrego przytrafić losowo i tu warto mieć gwarancję. Kolejny przegląd przykładowo DL 1050 wypada po roku lub przy 12k km. Tu już coś wiadomo o maszynie, więc w/g uznania. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że w przyszłości motocykl salonowy, z pełną potwierdzoną historią serwisową będzie miał inną pozycję przetargową przy odsprzedaży i tu wydatki przeglądowe się zwrócą, przynajmniej w jakiejś części. Całkiem niedawno miałem przegląd rynku ściąganych używek typu igła panie, nieśmigany, w niedzielę do kościoła, dziadek płakał bo już nie może, przebieg oryginalny, żadnej gleby. Czego to się naoglądałem i nasłuchałem. W większości, a właściwie wszystko to szrot upychany z glana w busie. Wszystko o jednakowym przebiegu. Nie ma w czym wybierać. To też nie kupiłem.
Otóż w serwisówce do 1050XT Suzuki podaje, że przerwa na świecy musi wynosić od 0,8 do 0,9 mm.MrWaski pisze: ↑04 sty 2023, 11:32Dobre pytanie. Nie zastanawiałem się nad tym.
Skoro producent wymaga tych konkretnych świec, a w irydowych nie da się regulować szczeliny, to myślę że TAK.
Fakt, na irydowych dużo łatwiej odpalałem stary motór.
Od normalnej pracy elektroda nie ułamie się. Podczas regulacji szczeliny, wystarczy że irydowa końcówka pęknie i przez tę mikroszczelinę zacznie się szybko wypalać. Tego uszkodzenia gołym okiem możesz nie zauważyć, po wkręceniu po jakimś czasie wypali się i odpadnie. Stąd zapewne te urban legend. Dlatego w irydach nie należy regulować szczeliny młotkiem i śrubokrętem. Tak się dowiedziałem od uczonego w piśmie.
Także jeśli zalecane świece mają taką szczelinę to ok, a jeśli nie, to trza regulować.
Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT
Ja dziś z z okazji powolnego zbliżania się przeglądu przy moim małym dziobaku, po pierwszym roku,podzwoniłem po serwisach co by dopytać o aktualną cenę i wychodzi u mnie przy przebiegu ok 5000km:
We Wrocławiu 850pln
W Poznaniu 800pln
I w Łodzi 800pln
To tak gdyby Ktoś chciał wiedzieć aktualne ceny.Jak na razie dopóki mam gwarancję to robię serwis w Aso,ale zdania na ten temat są podzielone, i tutaj Każdy robi jak uważa.
We Wrocławiu 850pln
W Poznaniu 800pln
I w Łodzi 800pln
To tak gdyby Ktoś chciał wiedzieć aktualne ceny.Jak na razie dopóki mam gwarancję to robię serwis w Aso,ale zdania na ten temat są podzielone, i tutaj Każdy robi jak uważa.
płacić 800zł za "przegląd" przy 5k km???
ale ludzie lubia pieniądze wyrzucać w błoto
ale ludzie lubia pieniądze wyrzucać w błoto
EDIT:: nie będę karmił trolla...
Można usunąć ten post
Ostatnio zmieniony 06 mar 2023, 21:24 przez biblo, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Jacek
@Yarecki, za rok też pojedziesz na przegląd czy olewasz gwarancję na 3 rok?
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa
Raczej tak ,gdy brałem nowe auto też robiłem przeglądy w Aso, do czasu trwania gwarancji.
Będąc w sobotę w suzi moto, przysłuchałem się dyskusji, Pan się się umawiał na przegląd w moto chyba 24 tyś, w każdym bądź razie chodziło o duży serwis... cena... 2,8 tyś zł, zimowa promocja 2,4 tyś zł.... zgroza.... drożej niż duży serwis dużego GS,a drożej o tysiaka
jestem w szoku. Suzuki nie jest Budżetowym motocyklem 
Przy 24 kkm może być do wymiany napęd i to może być powodem takiej ceny...
A w GS-ie "duży" przegląd na czym polega? I jesteś pewien, że _teraz_ kosztuje on w ASO ~1,5 kPLN??? To ja jestem w szoku
W dużym Tigerze (1200) duży przegląd będzie teraz zapewne kosztował w ASO ze 4 klocki... Robocizna + materiały...
A w GS-ie "duży" przegląd na czym polega? I jesteś pewien, że _teraz_ kosztuje on w ASO ~1,5 kPLN??? To ja jestem w szoku
W dużym Tigerze (1200) duży przegląd będzie teraz zapewne kosztował w ASO ze 4 klocki... Robocizna + materiały...
Pozdrawiam,
Jacek
Nowy Tiger 1200 GT Explorer pierwszy przeglad 1200zl (rok lub 16.000km), drugi 2700zl, pytałem w zeszłym tygodniu w salonie Triumph w Warszawie.
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam,
Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)
Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)
Z olejem i kitem serwisowym?? Ten kit kosztował dwa lata temu (po Brexicie) coś około 700 zł. Teraz raczej nie jest tańszy... I wówczas chłopaki na tigerforum narzekali, że duży przegląd w sumie wychodzi lekko ponad 3 koła... Dopytaj, czy to na pewno całkowity koszt, bo mnie się coś nie wydaje
Na szczęście ten "duży" przegląd robi się co 32 kkm, a w międzyczasie tylko małe przeglądy (olej, filtry, itd.), tak więc sumarycznie dramatu nie ma, o ile oczywiście motocykl jeździ, a nie robi po 5 kkm w sezonie
P.S. Parę wpisów ze wspomnianego forum:
listopad 2021
Ja za duży przegląd wTriumph Wwa Al. Jerozolimskie zapłaciłem 2950 zł
listopad 2021
Zakres przeglądów jest wyspecyfikowany w instrukcji.
Na fakturze mam tylko podstawowe informacje typu: Zestaw Serwisowy T3990016 itd.
Doszła jeszcze wymiana płynów (choć to też w ramach przeglądu) i akumulator.
Koszt wyszedł ok. 3300.
maj 2020
Tiger 1200 2018 XCX przebieg 32000km ... koszt takiego przeglądu w ASO Katowice to 2854,81 zł . Poprosiłem również o wycenę wymiany uszczelniaczy w lagach wraz z olejem i wymianę łożyska główki ramy . Całość przegląd po 32000km + lagi + łożysko wyniosła w ASO 4269,65 zł .
wrzesień 2019
Niedawno odebrałem motocykl po przeglądzie na 32 tyś. Całość wyszła niecałe 3600 zł (w tym lagi ok 1100 zł), za m.in:
- wymiana uszczelniaczy i panewek lag (lagi po podróży po Norwegii zaczęły delikatnie przeciekać więc dodatkowo zleciłem, dodatkowo podczas wymiany stwierdzono wyrobienie panewek)
- olej i fitr
- filtr powietrza
- świece
- uszczelki
- sprawdzenie i ew regulacja zaworów
sierpień 2018
Jak mi zaśpiewali cenę za przegląd po 32 000 km to mało zawału nie dostałem - "... może w 3000 zł uda się zmieścić z regulacją zaworów a bez regulacji w 2000 zł.
A tak wyglądał w tamtym okreisie cennik przeglądów dużego Tigera w Almocie (ASO) w Katowicach

Na szczęście ten "duży" przegląd robi się co 32 kkm, a w międzyczasie tylko małe przeglądy (olej, filtry, itd.), tak więc sumarycznie dramatu nie ma, o ile oczywiście motocykl jeździ, a nie robi po 5 kkm w sezonie
P.S. Parę wpisów ze wspomnianego forum:
listopad 2021
Ja za duży przegląd wTriumph Wwa Al. Jerozolimskie zapłaciłem 2950 zł
listopad 2021
Zakres przeglądów jest wyspecyfikowany w instrukcji.
Na fakturze mam tylko podstawowe informacje typu: Zestaw Serwisowy T3990016 itd.
Doszła jeszcze wymiana płynów (choć to też w ramach przeglądu) i akumulator.
Koszt wyszedł ok. 3300.
maj 2020
Tiger 1200 2018 XCX przebieg 32000km ... koszt takiego przeglądu w ASO Katowice to 2854,81 zł . Poprosiłem również o wycenę wymiany uszczelniaczy w lagach wraz z olejem i wymianę łożyska główki ramy . Całość przegląd po 32000km + lagi + łożysko wyniosła w ASO 4269,65 zł .
wrzesień 2019
Niedawno odebrałem motocykl po przeglądzie na 32 tyś. Całość wyszła niecałe 3600 zł (w tym lagi ok 1100 zł), za m.in:
- wymiana uszczelniaczy i panewek lag (lagi po podróży po Norwegii zaczęły delikatnie przeciekać więc dodatkowo zleciłem, dodatkowo podczas wymiany stwierdzono wyrobienie panewek)
- olej i fitr
- filtr powietrza
- świece
- uszczelki
- sprawdzenie i ew regulacja zaworów
sierpień 2018
Jak mi zaśpiewali cenę za przegląd po 32 000 km to mało zawału nie dostałem - "... może w 3000 zł uda się zmieścić z regulacją zaworów a bez regulacji w 2000 zł.
A tak wyglądał w tamtym okreisie cennik przeglądów dużego Tigera w Almocie (ASO) w Katowicach

Ostatnio zmieniony 07 mar 2023, 10:36 przez biblo, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam,
Jacek