Gleba - proszę o poradę....
Gleba - proszę o poradę....
Witam.
Taki mały peszek, koleżanka z pracy przestawiła mi motocykl na parkingu i byłby cały (poza kierunkiem i ciężarkiem kierownicy) gdyby nie upadł na betonowe obrzeże... straty niby niewielkie ale nie wiem jak najlepiej to naprawić.... ????
Używki pod kolor nie znalazłem ani na alledrogo ani na o/x ....
Naklejki na podmianę znalazłem na https://grafnet.eu/675,naklejki-suzuki- ... ebrny.html i jak się nie mylę na prawy boczek jest naklejka 6 oraz 1.
Jak myślicie malować czy tylko naklejkę wymienić ? zadzior tylko górą wyszedł lekko ponad naklejkę...
A może ktoś ma taki w kolorze ?
Obrazek poniżej w linku:
https://imgur.com/a/DcSvXJW
Taki mały peszek, koleżanka z pracy przestawiła mi motocykl na parkingu i byłby cały (poza kierunkiem i ciężarkiem kierownicy) gdyby nie upadł na betonowe obrzeże... straty niby niewielkie ale nie wiem jak najlepiej to naprawić.... ????
Używki pod kolor nie znalazłem ani na alledrogo ani na o/x ....
Naklejki na podmianę znalazłem na https://grafnet.eu/675,naklejki-suzuki- ... ebrny.html i jak się nie mylę na prawy boczek jest naklejka 6 oraz 1.
Jak myślicie malować czy tylko naklejkę wymienić ? zadzior tylko górą wyszedł lekko ponad naklejkę...
A może ktoś ma taki w kolorze ?
Obrazek poniżej w linku:
https://imgur.com/a/DcSvXJW
Było : Honda CB500S 1999 -> Suzuki DL650 2006 ABS -> Honda ST1300
Re: Gleba - proszę o poradę....
To zależy tylko i wyłącznie od Twoich odczuć estetyki.
Ja lubię dbać o sprzęt, ale bez przesady! 447 zeta za naklejkę to bym temat olał.
Ja lubię dbać o sprzęt, ale bez przesady! 447 zeta za naklejkę to bym temat olał.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
A sprawdzałeś w ASO ile by kosztowała oryginalna? Może będzie tańsza...? 
EDIT: @MrWaski nie siej popeliny
Naklejki nr 1 i 6, to koszt 123+36 zł, czyli znośnie...
W malowanie boczka ja bym się na pewno nie bawił. A czy zamówiłbym te naklejki? Może się okazać, że te dorobione będą się różnić od oryginalnych i dalej będzie Cię to męczyć, a przy sprzedaży to się dopiero nasłuchasz jakie to gleby i kraksy przeszło Twoje moto
Może na początek spróbuj "popracować" niezmywalnym markerem i jakoś podretuszować te zadrapania...
EDIT: @MrWaski nie siej popeliny
W malowanie boczka ja bym się na pewno nie bawił. A czy zamówiłbym te naklejki? Może się okazać, że te dorobione będą się różnić od oryginalnych i dalej będzie Cię to męczyć, a przy sprzedaży to się dopiero nasłuchasz jakie to gleby i kraksy przeszło Twoje moto
Pozdrawiam,
Jacek
Ale to koszty koleżanki, chyba że była już rekompensata
Szerszeń DL 650A L7 - to już historia
Fakt. Jak zobaczyłem 447, to głębiej nie wchodziłem...
Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
A głębiej okazało się płyciej, znaczy się mniej 
Pozdrawiam,
Jacek
Czym więcej godzin mija tym bardziej się przyzwyczajam do widoku... no nic na razie wymienię kierunkowskaz i mocowanie lusterka, a resztą to się może zajmę po sezonie... zobaczymy...biblo pisze: ↑18 lip 2023, 17:42A sprawdzałeś w ASO ile by kosztowała oryginalna? Może będzie tańsza...?
EDIT: @MrWaski nie siej popelinyNaklejki nr 1 i 6, to koszt 123+36 zł, czyli znośnie...
![]()
W malowanie boczka ja bym się na pewno nie bawił. A czy zamówiłbym te naklejki? Może się okazać, że te dorobione będą się różnić od oryginalnych i dalej będzie Cię to męczyć, a przy sprzedaży to się dopiero nasłuchasz jakie to gleby i kraksy przeszło Twoje motoMoże na początek spróbuj "popracować" niezmywalnym markerem i jakoś podretuszować te zadrapania...
Pozdrawiam,
Jacek
Z ryskami wygląda kozacko. Jeździ siem, a nie pucuje... 
U mnie niezaplanowany paciak wypada statystycznie co półtora roku.
U mnie niezaplanowany paciak wypada statystycznie co półtora roku.
Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
A zaplanowane paciaki?
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Miałem jeden zaplanowany w planach, ale sam wpadł niezaplanowany i już wszystko wiem o leżącym DL650. No, może prawie wszystko. 
Zastanawiam się jeszcze nad wytrzymałością skrzynek bocznych aluminiowych Kappa i czy jest na to jakaś rada... Skórzane w chopperze wytrzymywały sporo.
Zastanawiam się jeszcze nad wytrzymałością skrzynek bocznych aluminiowych Kappa i czy jest na to jakaś rada... Skórzane w chopperze wytrzymywały sporo.
Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
@macias320 naklejki raczej nie uratujesz, ale zarysowanie lakieru jest szansa zapolerować na tyle żeby przestało Ci przeszkadzać. O malowaniu plastiku zapomnij - lakiernik weźmie pewnie z 500 zł od elementu, do nowszego V-stroma owiewkę baku miałem wycenioną w zeszłym roku na 450 zł po rabacie - nijak nie opłaca się robić.
Moje doświadczenia z łatania V-Stroma były takie, że w ASO przy 30% rabatu nowe części miałem w wielu przypadkach taniej niż używane na Allegro...
Moje doświadczenia z łatania V-Stroma były takie, że w ASO przy 30% rabatu nowe części miałem w wielu przypadkach taniej niż używane na Allegro...
Marcin
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany
DL 650 AL2 Metallic Fox Orange - Chudy Rudy Obecnie zdemotoryzowany
No na razie czekam na rzeczoznawcę, bo koleżanka chce to z OC puścić... zobaczymy co wyjdzie... ale pewnie się skończy na wymianie samej naklejki, a z lakierem to zobaczę co się uda zrobić... ale malować raczej nie będę bo to rzeczywiście bez sensu... no a poza tym, mam złamane mocowanie lusterka, kierunkowskaz, i zagięty ciężarek kierownicy.... ale to już tylko prosta wymiana....
Jeśli to ma pójść z OC sprawcy, to zmienia postać rzeczy... Możesz zamówić wszystkie nowe części w ASO, w tym plastiki w odpowiednim kolorze. I muszą też pokryć koszty wymiany tych części w ASO. NIe ma co się pitolić... 
Pozdrawiam,
Jacek
@biblo ma rację, jeżeli dogadasz się z koleżanką, że sprawa idzie z OC to nie widzę problemu. Wszystko nowe z fabryki i tyle 
Dopiero teraz zacyknąłem, że koleżanka przestawiała Twój motór swoją puszką...
Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
A dodatkowo, na czas kiedy moto nie nadaje się do użytku (bo jest niesprawne lub jest w trakcie naprawy) poszkodowanemu przysługuje pojazd zastępczy
Oczywiście ubezpieczyciel sprawcy będzie chciał maksymalnie skrócić ten okres, ale trzeba być twardym i nie dać się 
Pozdrawiam,
Jacek
A można na zastępczy wziąć V-Stroma DE?
(mam łamane klamki, to się mogę gdzieś ustawić...
)
PS
To był żart
(mam łamane klamki, to się mogę gdzieś ustawić...
PS
To był żart
Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa
Nie wiem jak to dokładnie jest w przypadku motocykli... ale może być tak, że dają auto segmentu A...
Chociaż niekoniecznie - takie info znalazłem w sieci:
Motocykl z OC
Według art. 361 Kodeksu Cywilnego, jako poszkodowany masz prawo do uzyskania motocykla zastępczego, bez konieczności zapłaty z własnej kieszeni za jego wynajem. Można uzyskać go w wypożyczalniach skuterów i motocykli, jednak tylko tych, które zajmują się także taką działalnością. Sposób ten jest bardzo komfortowy, bowiem koszty wynajmu pokrywane są przez towarzystwo ubezpieczeniowe, a dodatkowo firma wynajmująca dopina za Ciebie zdecydowaną większość formalności.
Oczywiście możecie też likwidować szkodę w jednym salonie, a wypożyczyć motocykl z firmy, która zajmuje się wynajmem pojazdów i ma swojej ofercie jednoślady. Jeżeli wybierzecie drugą opcję, to zawieracie umowę najmu oraz podpisujecie upoważnienie do wypłaty pieniędzy z tytułu wynajmu pojazdu dla wynajmującego i na tej podstawie firma będzie dochodziła zwrotu kosztów od ubezpieczyciela sprawcy. W przypadku gdy salon umożliwi zarówno likwidację szkody jak i wynajem motocykla, to wystarczy wypisać odpowiednie upoważnienie i zgłosić chęć wynajmu pojazdu zastępczego.
Jeżeli szkoda jest likwidowana z ubezpieczenia OC sprawcy to wynajem motocykla zastępczego przysługuje na cały okres likwidacji szkody.
Z tego wynika, że gdyby szkoda była likwidowana za pośrednictwem ASO Suzuki i ten salon oferowałby motocykl zastępczy, to teoretycznie jest szansa na V-Stroma DE
Choć raczej uważam, że tak nowego motocykla do takich celów raczej by nie przeznaczyli... 
Chociaż niekoniecznie - takie info znalazłem w sieci:
Motocykl z OC
Według art. 361 Kodeksu Cywilnego, jako poszkodowany masz prawo do uzyskania motocykla zastępczego, bez konieczności zapłaty z własnej kieszeni za jego wynajem. Można uzyskać go w wypożyczalniach skuterów i motocykli, jednak tylko tych, które zajmują się także taką działalnością. Sposób ten jest bardzo komfortowy, bowiem koszty wynajmu pokrywane są przez towarzystwo ubezpieczeniowe, a dodatkowo firma wynajmująca dopina za Ciebie zdecydowaną większość formalności.
Oczywiście możecie też likwidować szkodę w jednym salonie, a wypożyczyć motocykl z firmy, która zajmuje się wynajmem pojazdów i ma swojej ofercie jednoślady. Jeżeli wybierzecie drugą opcję, to zawieracie umowę najmu oraz podpisujecie upoważnienie do wypłaty pieniędzy z tytułu wynajmu pojazdu dla wynajmującego i na tej podstawie firma będzie dochodziła zwrotu kosztów od ubezpieczyciela sprawcy. W przypadku gdy salon umożliwi zarówno likwidację szkody jak i wynajem motocykla, to wystarczy wypisać odpowiednie upoważnienie i zgłosić chęć wynajmu pojazdu zastępczego.
Jeżeli szkoda jest likwidowana z ubezpieczenia OC sprawcy to wynajem motocykla zastępczego przysługuje na cały okres likwidacji szkody.
Z tego wynika, że gdyby szkoda była likwidowana za pośrednictwem ASO Suzuki i ten salon oferowałby motocykl zastępczy, to teoretycznie jest szansa na V-Stroma DE
Pozdrawiam,
Jacek
Też myślę, że dostałoby się jakiegoś poobijanego rzęcha. Może być więcej kłopotów przy zdawaniu niż to wszystko warte...
Romet R125 vel Debeściak
SP8WAS KO10aa
SP8WAS KO10aa