UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Jaki olej lejecie do silnika?

Oleje, płyny eksploatacyjne, smarowanie i mycia - opinie, testy, uwagi, ostrzeżenia.
Remol71
A+B

Re: Jaki olej lejecie do silnika?

Post autor: Remol71 »

A gdzie Fuchs pędzi swoje oleje ?

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Michał Sz. robi dobrą robote ale że reklamacji nie ma to chyba nie uwierzę, wystarczybwejsc na FB aby przeczytac co innego, motul dobry olej ale ma jedną podstawową wadę, jest czesto podrabiany, dlatego lepiej wybrac inny

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Albo kupować od oficjalnego dystrybutora.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

PiotrEm pisze:
19 sie 2023, 10:30
Mi Michał Szrama zaproponował Silkolene Pro 4 (10W40), zgodziłem się, chociaż mogłem zadysponować dowolny wg własnego uznania, i taki wlał. Dlaczego? Bo ja się nie znam, a on grzebie zawodowo w mokrych sprzęgłach już kilkanaście lat i nie ma reklamacji.
O nowym Motulu zdanie ma nienajlepsze; mówi, że ostatnio zmienił się skład i szybciej się wypracowuje.
W maju 2024 wlałem jeszcze raz ten sam i coraz bardziej uświadamiałem sobie, że to nie złudzenie, silnik faktycznie chodzi jak młockarnia. Byłem nawet w ISM, żeby posłuchali, czy coś z zaworami jest nie tak. Orzekli, że jak na japończyka, to chodzi bezszelestnie. No dobra, skoro się nie zatrze, to będę tak jeździł.

Do zeszłej soboty. Miałem okazję przejechać się motocyklem @Bipa, ten sam rocznik, zbliżony przebieg. On też miał epizod z silkolene od mistrza Sz. i polecił mi REPSOL MOTO SINTETICO 4T 10W40. Dziś wlałem, przejechałem się i silnik chodzi jak nowy. Za 6 tyg. będzie miał przebieg 5 tyś. km, to dopiszę, czy nadal tak aksamitnie. Obstawiam, że tak.

@Bip, dziękuję!!

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
matt28
A

Post autor: matt28 »

Tydzień temu wlałem Shell Advance 4T 10W/40.
Na razie zrobiłem na nim 100km, większej zmiany w pracy silnika lub biegów w porównaniu do OEM-wego oleju nie zauważyłem.

Old, grumpy man na DL-u 800

Awatar użytkownika
Bip
A

Post autor: Bip »

@PiotrEm, Proszę bardzo, kwestia upodobań osobistych. Wiadomo, ilu riderow, tylu ekspertów od oleju. Myślę, że po kilku dniach, jak solidnie wypłucze ten stary, będzie jeszcze lepiej. Być może zauważysz, że potrzeba mniejszego nacisku na dźwignie zmiany biegów i że wchodzą one z mniejszym oporem. Także hamowanie silnikiem będzie łagodniejsze. Akurat mi to odpowiada.

DL650XAL7

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oleje, chemia”