UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Opór na biegu przy wicśniętym sprzęgle
Opór na biegu przy wicśniętym sprzęgle
Hejka,
Tak mnie dziś naszło przy okazji zmiany oleju coś sprawdzić. Gdy moto jest na luzie toczy się bez żadnego oporu, gdy zapnę bieg i wcisnę sprzęgło jest wyczuwalny opór (nadal da się toczyć, ale czuć wyraźny opór). Wiem, że sprzęgło jest mokre (olej do tego był zimny bo wpadłem na pomysł wymiany) i tam zawsze trochę połączenia silnik-koła będzie gdy bieg zapięty (i sprzęgło wciśnięte), ale jestem ciekaw czy to zupełnie normalne czy powinno się coś podregulować ?
Tak mnie dziś naszło przy okazji zmiany oleju coś sprawdzić. Gdy moto jest na luzie toczy się bez żadnego oporu, gdy zapnę bieg i wcisnę sprzęgło jest wyczuwalny opór (nadal da się toczyć, ale czuć wyraźny opór). Wiem, że sprzęgło jest mokre (olej do tego był zimny bo wpadłem na pomysł wymiany) i tam zawsze trochę połączenia silnik-koła będzie gdy bieg zapięty (i sprzęgło wciśnięte), ale jestem ciekaw czy to zupełnie normalne czy powinno się coś podregulować ?
Re: Opór na biegu przy wicśniętym sprzęgle
Chyba sprzęgło trzeba wyregulować, bo u mnie różnic przy przetaczaniu nie ma. Jedynie trochę ciężej kołem zakręcić na centralce.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Odpal moto, nagrzej i wtedy sprawdź.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Na ciepłym ta różnica w oporach toczenia jest mniej odczuwalna - w zasadzie wcale. Wkurza mnie jeszcze drgnięcie motocykla przy wrzuceniu jedynki. Oglądałem luz na klamce i wygląda ok. Olej świeży (Motul 7100 10w-40). Liczyłem na to , że olej coś zmieni i różnica na plus jest w przypadku pozostałych biegów, ale jedynka jak z trzaskiem wchodziła tak wchodzi. Na poprzednim oleju jedynka ładnie wchodziła jak był zimny (zwykle), na tym nowym tak samo obojętnie czy zimny czy ciepły. Poziom oleju ok - maks.
Na to nic nie poradzisz. Wszystkie motóry tak mają.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
No ale jak sprzęgło cały czas przekazuje energię z silnika na skrzynię, to wbijanie jedynki szarpnie bardziej. Moim zdaniem sprzęgło nie rozłącza do końca, i stąd te problemy.
Pytanie, czy na centralce, na jedynce, z wciśniętym sprzęgłem kręci tylnym kołem.
Pytanie, czy na centralce, na jedynce, z wciśniętym sprzęgłem kręci tylnym kołem.
Nie mam centralki. Dziś trochę regulowałem luz na klamce - niby było ok, ale ustawiłem 'bardziej dokładnie'. Test niestety tylko na podjeździe bo pada
Test wypadł pozytywnie, brak dygnięcia.

To jeszcze sprawdź, tu się sprzęgło nie ślizga, jak jest klamka jeat puszczona. Najlepiej by było w trasie, ale chociaż sprawdź, czy na hamulcu, mimo dodania gazu, po puszczeniu sprzęgła go zdusi.
Nie ślizga się. Po rozgrzaniu dyga nadal wiec pojechałem dziś do warsztatu i jest ok, tak ponoć ma być. Trochę próbowali poprawić luz na klamce (było ok, po tym moim ustawianiu) i ciutkę łańcuch naciągnęli. Różnicy żadnej to nie zrobiło, jak dygał przy wrzuceniu na '1' tak dyga. Za to zmiana wyższych biegów na Motulu 7100 w mojej subiektywnej opinii jest wyraźnie lepsza. Zostawiam, bo nie ma co się spinać skoro profi warsztat twierdzi, że jest ok.
Na każdym świeżym oleju jest lepiej niż na zużytym, to cykliczne wrażenie 

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Olej przed Motulem też był świeży. Motocykl jest zaraz po przeglądzie.
-
- AM
Jaki przebieg motocykla?
Na pewno będą trochę tarcze kleić ( to normalne)
Może kosz zewnętrzny sprzęgła ma juz trochę wycięte rowki i tarcze z przekładkami nie pracują poprawnie.
Na pewno będą trochę tarcze kleić ( to normalne)
Może kosz zewnętrzny sprzęgła ma juz trochę wycięte rowki i tarcze z przekładkami nie pracują poprawnie.
-
- AM
5200 mil to niewiele!
Przy tym przebiegu to raczej nic nie powinno się dziać.
Przy następnej zmianie oleju wlej coś innego , nie motul i obserwuj czy jest zmiana.
Przy tym przebiegu to raczej nic nie powinno się dziać.
Przy następnej zmianie oleju wlej coś innego , nie motul i obserwuj czy jest zmiana.