Zabezpieczenie antykradzieżowe
- Smerfciamajda
- A+B+C+D
Re: Zabezpieczenie antykradzieżowe
Utrudniaj kradzież.
Blokada na tarcze ABUS to dobre rozwiązanie, tez stosuję.
Przy mechanicznych blokadach ważne aby nie był to chinol za 10zl tylko coś markowego z atestem. To gwarantuje ze stal będzie ze stali a zamka nie otworzysz spinaczem.
Druga sprawa to im bardziej zwarta budowa i mniej możliwości (trudniej) podejść ze wszelkimi obcinakami, piłą czy szlifierką, tym trudniej taka blokadę usunąć.
Dlatego ja unikam łańcuchów, bo katownie odciąć, kwestia narzędzia.
Blokada na tarcze ABUS to dobre rozwiązanie, tez stosuję.
Przy mechanicznych blokadach ważne aby nie był to chinol za 10zl tylko coś markowego z atestem. To gwarantuje ze stal będzie ze stali a zamka nie otworzysz spinaczem.
Druga sprawa to im bardziej zwarta budowa i mniej możliwości (trudniej) podejść ze wszelkimi obcinakami, piłą czy szlifierką, tym trudniej taka blokadę usunąć.
Dlatego ja unikam łańcuchów, bo katownie odciąć, kwestia narzędzia.
- Ocena: 5.88235%
-
- A+B
Mam ABUS 8077 z alarmem , oby nie załączył sie w nocy
- Ocena: 11.76471%
Jeśli chcesz coś z Kryptonite to chyba najlepsze w ich rankingu czyli 10/10 to seria New York.
Dobre ale drogie. 400-500zł.
Konfigurator zabezpieczeń Kryptonite dla motocykli:
https://www.kryptonitelock.com/en/how-t ... urity.html
DL650XAL7
Ja to osobiście miałem okazję zweryfikować - zostawiłem moto w parkingu podziemnym, miałem wtedy jeszcze włączoną auto-aktywację alarmu ( nie - nie zakładałem alarmu, kupiłem już moto z nim ) po ilustam minutach od wyłączenia zapłonu.
Polazłem do sklepu, alarm zdążył się automatycznie uzbroić. Próby rozbrojenia ( taki token przykładany w miejsce "odbiornika" ) jednak zupełnie nie chciały się powieść, moto wyło a ja ryłem w plastikach żeby się dorwać do tego "czujnika" .
Obok przechodziło sporo ludzi i nikt, zupełnie nikt nawet nie zapytał czy to aby moje, co ja robię itd.
Pierdzieliłem sie z tym wyjcem z 10 minut, obok przeszło w tym czasie na spokojnie ze 30 osób i ZERO REAKCJI.
Koniec końców udało mi się zdjąć plastikową pokrywę pod którą była czujka i udało się alarm rozbroić - do dzisiaj mnie nurtuje co by było, gdyby jednak się nie udało... Laweta ?
Po tym incydencie szybko odnalazłem instrukcję kodowania tegoż alarmu i wyłączyłem czym prędzej tą auto-aktywację po wyłączeniu zapłonu.
To było jakieś 4 lata temu i od tamtej pory może ze dwa razy celowo aktywowałem alarm w Karpaczu - mieście owianym złą sławą w kwestii jumania motków
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Dlatego napisałem "trochę". Oczywiście że są takie przypadki że "nie" ale ludzie też czasami dzwonią i warto mieć takie zabezpieczenie. Ty trafiłeś na olewatorów. Ja trafiałem też na dzwoniących. Smutne że takich "niedzwoniących" jest dużo a jeśli zadzwonią to dlatego że im głośno. No bo jak? "Donosić?"
Ale zmienia się to powoli na lepsze.
Zapewnież z uwagi na takich olewatorów na stronie Kryptonite konfigurator zabezpieczeń podaje najlepsze zabezpieczenia na aglomeracje.
Ale zmienia się to powoli na lepsze.
Zapewnież z uwagi na takich olewatorów na stronie Kryptonite konfigurator zabezpieczeń podaje najlepsze zabezpieczenia na aglomeracje.
DL650XAL7
Ja mimo wszyst6ko nie zdemontowałem tego alarmu - używam bardzo rzadko, ale czasem jednak używam.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Ja kiedyś coś zacząłem na osiedlu pod blokiem rozkręcać przy moto. Podszedł gościu - że co to ja tu robię. Poszedł, jak mu pokazałem kluczyki przekręcone w stacyjce.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Jak się we własnym motorze alarm przez pomyłkę włączy, to można przy okazji po ryju dostać...
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
Na kanale tego gościa można zobaczyć co warte są "bardzo dobre" zabezpieczenia. Dlatego zawsze podkreślam: dźwięk i zasięg wzrokowy.
Jeszcze inne zabezpieczenie z max-em.
DL650XAL7
Tia ,leży gościu przy motorze i bawi się w delikatne otwarcie
Szerszeń DL 650A L7 - to już historia
A dlaczego nie? Np. w garażu gdzie sobie schowałeś motocykl żeby nikt nie ukradł, czy w domu czy garażu hotelowym... O naiwni.... Złodziejska bezczelność nie zna granic.
Ja tam nie będę nikogo wyśmiewał. Każdy ma swoje podejście do tematu i trzeba uszanować.
DL650XAL7
Przecież zawoła kolegę lub dwóch i po 10 sekundach ma moto w busie. Są proste i skuteczne metody stosowane przez profesjonalistów. Blokady i nie tylko są na okazjonalnych amatorów.
Szerszeń DL 650A L7 - to już historia
Zapytanko. Moto będę stawiał przed domem w ogrodzie, muszę zbudować mu jakieś pudło na ten cel. Planuję jakąś kotwe dać wkręcaną w glebę, lub coś w płyty betonowe, zależy gdzie uda mi się go stawiać pod domem. Do tego łańcuch, spięty litelock x1, i jakis prosty disc lock z alarmem . Łańcuch powyżej 11 mm to musieli by młotem pod oknami walić lub ciąć szlifierką , a to za dużo hałasu. Za to bardziej mnie interesuje zabezpieczenie będąc w trasie. 5kg łańcucha nie chce mi się wozić, wiec u-lock i na drugie koło disc lock. Znalazłem małe sprawne disclocki bez alarmu, jak i te z alarmem. Pytanko - czy warto pakować się w " wyjca"? Ma to raczej odstraszyc amatora, bo jak beda chcieli to i tak na wana zapakują ( czas ciecia łańcuchów to max 8s przy naprawde grubych, więc jak ktoś chce buchnąć, to to zrobi).
U mnie dzielnica akurat spokojna, ale rzut beretem w Edynburgu ponoć kradną na potęgę.. A policja ma to w D,,, W razie co jest ubezpieczenie, ale po co za rok placic dużo więcej..
U mnie dzielnica akurat spokojna, ale rzut beretem w Edynburgu ponoć kradną na potęgę.. A policja ma to w D,,, W razie co jest ubezpieczenie, ale po co za rok placic dużo więcej..
Na zimę ściągnij przednie koło i łancuch na tylne i mało który złodziej będzie się tym interesował nawet jak przyjedzie busem łatwo nie załaduje
Wyjca psika się pianką montażową. Może jakiś tracker GPS, chociaż sygnał GPS da się zagłuszyć. Ogólnie, to chyba im więcej, tym lepiej.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Wyjec to bardzo dobra opcja! Ale musi być schowany! Niekoniecznie musi być częścią blokady.
DL650XAL7
Stosować kilka zabezpieczeń.
Ukryty NotiOne GPS Pro. Jak to nie będą fachowcy z zagłuszaczami, to po ruszeniu motocykla wysyła alarm na telefon i dodatkowo śledzi po GPS gdzie się przemieszcza. Ma swoje niezależne zasilanie. Gdy stoi nieruszany, to też co ustawiony czas wysyła położenie. Ma wbudowaną kartę SIM z wieczystym roamingiem na całą Europę i parę krajów świata. Kilka dziupli już tak namierzyli.
Cała obsługa tego wynalazku, to naładować via USB raz na kilka tygodni.
Dodatkowo masz mapki i szczegółowe dane jazdy i postoju z każdej podróży (czas, dystans, prędkość, maks. prędkość).
.
Ukryty NotiOne GPS Pro. Jak to nie będą fachowcy z zagłuszaczami, to po ruszeniu motocykla wysyła alarm na telefon i dodatkowo śledzi po GPS gdzie się przemieszcza. Ma swoje niezależne zasilanie. Gdy stoi nieruszany, to też co ustawiony czas wysyła położenie. Ma wbudowaną kartę SIM z wieczystym roamingiem na całą Europę i parę krajów świata. Kilka dziupli już tak namierzyli.
Cała obsługa tego wynalazku, to naładować via USB raz na kilka tygodni.
Dodatkowo masz mapki i szczegółowe dane jazdy i postoju z każdej podróży (czas, dystans, prędkość, maks. prędkość).
.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2023, 16:35 przez MrWaski, łącznie zmieniany 1 raz.
Romet R125 vel Debeściak
https://notione.com/en/shop/notione-go-locator 27 euro/mc
Ale to chyba jakas inna wersja, to jest zasilane bateria. Najtansza opcja na ich stronie
https://notione.com/en/shop/notione-gps oraz
https://notione.com/en/shop/notione-gps-plus
Są też na naszej znanej stronie alle....
https://notione.com/en/shop/notione-gps-plus
Są też na naszej znanej stronie alle....
DL650XAL7