Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Kontrolka ABS nie gaśnie

Sie popsuło.. I co teraz?
viktor_3
A1

Kontrolka ABS nie gaśnie

Post autor: viktor_3 »

Witam.
Mojego Dl 650 (2012) dopadła dziwna przypadłość. Najpierw uszkodził się prawy przełącznik pompy paliwa ( działał tylko po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu) jak się okazało styki były zaśniedziałe. Po naprawie przełącznika świeci kontrolka ABS nie gaśnie. Czy ta naprawa mogła mieć wpływ na to czy to tylko zbieżność losowa,

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Re: Kontrolka ABS nie gaśnie

Post autor: Centrino »

Wydaje mi się, że to raczej zbieżność losowa. Sprawdź czy może świeci światło stop choć chyba układu ABS nie interesuje czujnik przy klamce.
Bo "prawy przełącznik pompy paliwa" to rozumiem, że chodzi o killswitch??

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

viktor_3
A1

Post autor: viktor_3 »

Stop działa normalnie, tak chodzi o killswitch (nawet nie wiedziałem że to się tak nazywa :)

Awatar użytkownika
PiotrZ
AM

Post autor: PiotrZ »

Podłącze się pod temat, też po jakimś czasie DL 650 2012 r zapaliła mi się kontrolka ABS. Sprawdziłem przejcia na wiązce, masę i zasilanie na kostce od pompy ABS, bezpieczniki i nic. Błędów nie ma na zegarach c00, zaczy am podejrzewać samą pompe ABSu. Jak ktoś miał by jakiś pomysł dajcie znać.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

A same czujniki sprawdziłeś??
Co do błędów na desce to nie jestem pewny czy że sterownika ABS będą się pojawiać.
Ocena: 5.88235%

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Bip
A+B

Post autor: Bip »

Czy grubosc klocków hamulcowych jest prawidłowa? Czy tłoczki działają swobodnie, czy płyn hamulcowy jest wymieniony?
Co do killswitcha, to warto czasem go psikac sprayem silikonowym w celu ochrony styków przed zasniedzeniem, zresztą preparatów ochronnych do połączeń elektrycznych i elementów gumowych nie ma co sobie żałować.
Tak jak pisze Centrino, czujnik ABS warto obejrzeć, czy gdzieś izolacja nie przetarta lub nadpeknieta.

DL650XAL7

Awatar użytkownika
skibol83
A+B+C

Post autor: skibol83 »

Powiem Ci że miałem podobny problem. Byłem u kilku mechaników, w kilku serwisach nikt nie wiedział co może być problemem. Żadne klocki żadne czujniki żadne styki.... poprostu pompa się wysypała, jeździłem że świecącą kontrolka i takiego tez sprzedałem.

DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L AT AS DCT
Fototag: 9

Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty

Awatar użytkownika
PiotrZ
AM

Problem rozwiązany mianowicie ... pomijając że wszystko sprawdziłem co tylko można sprawdzić zająłem się demontażem pompy ABS. Najpierw w całości wylądowała w myjce gotowała się około 1h, następnie sprawdzone zostały szczotki, które wyglądały bardzo ładnie, ale na wszelki wypadek wyczyszczone i posmarowane 🤪. Jak na razie wszystko wyglądało dobrze na końcu rozklejona została obudowa elektroniki i tu niespodzianka ... Nie wiem czy to pompa firmy Bosch czy tylko elektronika Boscha, a pompa składana gdzie indziej. Mianowicie luty na układach bardzo ładne bez zastrzeżeń ale już cyna na złączu i złączach samej pompy masakra. Nóżki od złącza polutowane może na 1/4 całego gniazda. Wszystkie poprawione zalane cyną zabezpieczone, obudowa sklejona i zamknięta na zatrzaskach. Płyn wymieniony kolejny raz pompa odpowietrzona i ta dam dzisiaj pojeździłem parę godzin na różnych nawierzchniach, kontrolka zgasła od razu przy pierwszym odpaleniu i oczywiście rozpędzeniu się do ponad 5km/h. ABS działa wzorowo jak na razie wszystko wróciło do normy. Będę testował i za jakiś czas napiszę czy dalej działa czy nie 😉.
Ocena: 11.76471%

Awatar użytkownika
PiotrZ
AM

Witam ponownie, po tygodniu dalej wszystko działa poprawnie. Więc proponuję wszystkim którzy mają problem z świecącą kontrolką ABS zajrzeć i poprawić luty na elektronice pompy ABS. Oczywiście jak dalej świeci po sprawdzeniu podstawowych rzeczy, a mechanicy rozkładają ręce 😉

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Post autor: Maarcel »

To i ja dodam coś od siebie, bo ostatnie 1,5 tygodnia walczyłem z pompą ABS - kontrolka nie gasła i wywalało błąd numer 35.
Błędy sprawdza się zwierając dwa wtyki na kostce ABS po lewej stronie motocykla i liczy mrugnięcia kontroli ABS.
Błąd nr 35 to błąd zasilania. Przemierzyłem całą instalację multimetrem i wszystko było wzorcowo zgodnie z serwisówką - czyli uszkodzona pompa.
Panowie w serwisu pomp ABS ochoczo zabrali się do naprawy (oni wiedzą o co kaman, to klasyczny błąd tej pompy, poradzą sobie).
Pompę oddali następnego dnia inkasując 1100 zł za naprawę i udzielając 2 letniej gwarancji.
Po montażu błąd 35 nadal się pięknie wyświetlał i problem jak był tak pozostał.

I tutaj wskazówka - zasilanie ABS (generalnie każde zasilanie) warto mierzyć pod obciążeniem.
Na multimetrze 12V, ale podłączona żarówka już nie świeciła ;)
Winna okazała się zaśniedziała wtyczka, zasilająca bezpiecznik ABSMOT - bezkosztowa naprawa na 5 minut.
Tak więc kombinowanie i zgrywanie fachowca z instrukcją serwisową nie pomogło - wystarczyła zwykła żarówka ;)
Wszystko działa idealnie - przy okazji chociaż płyn wymieniłem, bo demontując pompę trzeba było go zlać.
Powodzenia ;)

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Co oni w tej pompie naprawiali?
Coś czuję że im ten biznes długo nie pociągnie.

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa

Awatar użytkownika
Maarcel
A+B

Post autor: Maarcel »

Szczotki się wieszają w tych pompach 55600 i czasem zasilanie pada. Temat znany.

Suzuki DL 650 V-Strom 2012

maksiuniu81
AM

Post autor: maksiuniu81 »

Witam to gdzie te pompy abs naprawiają.

Moja zaczęła dziwnie gwizdać. Jeden spec powiedział że się przyciera.
Dl 650 2009 ABS

maksiuniu81

ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki i Awarie”