Przerywa silnik
Re: Przerywa silnik
witam.
Obserwacje z dziś
Do przejechania ok. 200 km, po 60-70 zaczął przerywać powyżej 6000 obr. Raz przerywa by po chwili jechał jakby nigdy nic. Później gorzej bo zaczął przerywać przy 5 tys a następnie już przy 4 tys. a chwilami po 6 tys. Nie ma reguły. Zatankowałem do pełna bo może cos z paliwem a było mało i nic to nie zmieniło. Momentami szarpie a po chwili zdrowy i tak na przemian. Słynny filtr w pompie przerobiłem, świece nowe. Na wolnych obrotach działa idealnie.
czy obstawiać cewkę? Jak zdiagnozować która?
Obserwacje z dziś
Do przejechania ok. 200 km, po 60-70 zaczął przerywać powyżej 6000 obr. Raz przerywa by po chwili jechał jakby nigdy nic. Później gorzej bo zaczął przerywać przy 5 tys a następnie już przy 4 tys. a chwilami po 6 tys. Nie ma reguły. Zatankowałem do pełna bo może cos z paliwem a było mało i nic to nie zmieniło. Momentami szarpie a po chwili zdrowy i tak na przemian. Słynny filtr w pompie przerobiłem, świece nowe. Na wolnych obrotach działa idealnie.
czy obstawiać cewkę? Jak zdiagnozować która?
Może najpierw je obejrzyj, czy nie mają jakichś pęknięć, śladów przebić - często daje się zauważyć.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Pisalem ze efekt podobny do cewki. Szczegolnie jesli swiece na chwile pomogly, wskazuje to raczej n problem z elektryka…
"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii
Nie poradziłem sobie. Oddałem do mechanika (Szramy) i czekam na diagnozę. Też obstawiał że coś z elektryką.
jednak elektryka. Prawdopodobnie niewłaściwe podłączenie alarmu lub zgnite kostki. Zrobione to i to i hula.
dzięki za pomoc i sugestie
dzięki za pomoc i sugestie
Witam. Odkopię trochę ten temat,żeby nie dokładać nowego, bo jest dosyć podobny. Mianowicie też szarpie podczas przyspieszania ,a po chwili pracuje jakby bez zarzutu. Historia jest taka,że jechałem sobie bezawaryjnie, złapała mnie ulewa, przed którą się schowałem, więc motocykl nie był zlany deszczem jakoś bardzo. Gdy później go odpaliłem to się zaczęło te szarpanie podczas przyspieszania. Początkowo dosyć uciążliwie,ale później trochę się zmniejszyło i jakoś te 40km do celu doczłapałem. I to nie było tak,że jest słabszy tylko przyspieszenie było z takim zadławieniem/szarpnięciem. A pod garażem okazało się,że na wolnych obrotach niby pracuje, po chwili jednak zaczyna "wariować" aż w końcu coś prychnie,kichnie i gaśnie. Pod linkiem zamieszczę ewentualnie filmik już z postoju, może jakoś rozświetli sytuację i ktoś wskaże jakąś ścieżkę naprawy. Zanim oddam do mechanika 
Romet Kadet > Yamaha Virago 750 > Suzuki V Strom DL 650 (K5)
Porozczepiać, wyczyścić kontakt-sprayem, wysuszyć wszystkie złączki?
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
A mała aktualizacja faktów jest taka,że odpaliłem wczoraj i popracował z dwadzieścia minut na wolnych obrotach i jakby nigdy nic, równo,nie gaśnie

Z tą wodą brzmi najlepiej (chyba),bo rozumiem,że woda opuści mój motocykl sama. Będę go testował, najlepiej to chyba znowu trafić na ulewę 
@Leszek87 - ale pisząc, że dostała się woda miałem na myśli właśnie, że dostała się na układ zapłonowy czyli świece, kable, cewki itp.
Jeżeli tak, to faktycznie podczas podróży w suche czy nawet lekko "mokre" dni nie będzie problemu. Pojawi się on ponownie np po umyciu motocykla albo właśnie podczas jazdy gdzieś na dalekim odludziu. Tam znikąd pomocy i co zrobić jak prawdziwe zerwanie chmury nad Tobą??
A tak serio, szukaj gdzie tkwi problem i rozwiąż go jak możesz ponieważ są to już oznaki zużycia danego elementu (mam na myśli układ zapłonowy) i być może za czas jakiś coś padnie i się zemści.
Jeżeli tak, to faktycznie podczas podróży w suche czy nawet lekko "mokre" dni nie będzie problemu. Pojawi się on ponownie np po umyciu motocykla albo właśnie podczas jazdy gdzieś na dalekim odludziu. Tam znikąd pomocy i co zrobić jak prawdziwe zerwanie chmury nad Tobą??
A tak serio, szukaj gdzie tkwi problem i rozwiąż go jak możesz ponieważ są to już oznaki zużycia danego elementu (mam na myśli układ zapłonowy) i być może za czas jakiś coś padnie i się zemści.
- Antyks
- Administrator
- Kontakt:
Wg filmu brzmi jak by zaczynał na jednym garze pracować, a drugi tylko okresowo się dołączał:)
Wystarczy zdiagnozować który
Wystarczy zdiagnozować który
- KOKOSIK-K1
- A1
Siema, u mnie było to samo. Myślałem o różnych cudach. Zacznij od odłączenia tego wyświetlacza biegów.
kokos