UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Opony MICHELIN ANAKEE ADVENTURE

Wszystkie tematy związane z ogumieniem i kołami. Testy, opinie, uwagi, ostrzeżenia.
Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Re: Opony MICHELIN ANAKEE ADVENTURE

Post autor: PiotrEm »

Thomson1024 pisze:
11 kwie 2024, 10:59
A podejrzewam, że różnicy w zachowaniu na szutrach przy moim zerowym skillu w terenie nie odczuję
Odczujesz. Jak nawet ja odczułem, to Ty też :-)

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
Thomson1024
A1

Post autor: Thomson1024 »

Miałem na myśli różnicę między Michelinami i Metzelerami. Ale liczę na to, że od czuję różnicę względem moich obecnych opon.

Awatar użytkownika
andrus75
A+B

Post autor: andrus75 »

No właśnie. Różnice między Michelin a Metzeler. Dlaczego nie metzeler? Jest jakaś widoczna różnica?

Wysłane z mojego moto g 5G plus przy użyciu Tapatalka

DL650 AK7

Awatar użytkownika
Thomson1024
A1

Podobno Metzelery głośniejsze... Najlepiej to by było mieć 2 moto obok siebie, jeden na Michelinach, drugi na Metzelerach i się przejechać obydwoma. Ja mogę bazować tylko na zasłyszanych opiniach bo sam nie mam żadnych punktów odniesienia 😕
Ocena: 5.88235%

Awatar użytkownika
SimOn!
A+B+C

Post autor: SimOn! »

Tourance jest dużo starsza konstrukcją (i mieszanką) a świat idzie do przodu szczególnie jak chodzi o przyczeność na mokrym. Weź to też pod uwagę.
A na "hałas" polecam stopery, serio Obrazek

Z innej lekko beczki ;) Pamiętam jak zmieniłem opony z Turance Next na Scorpion STR i okazało się, że nagle przednie koło nie łapie tak chętnie podłużnych szczelin (pęknięć) i nie mam wrażenia, że jadę jak w koleinie. Okazało się, że inny kształt plus "kostki" w STRach zmieniły wszystko i zdecydowanie wolę tą opnę... a czy hałasuje nie wiem bo mam stopery ;)

Zdrówko シモン :mrgreen:
Mniejszość Pomarańczowo Japońska ;)

Awatar użytkownika
Thomson1024
A1

Do mojego moto wleciały Anakee Adventure i dziś miałem możliwość się przejechać kilkadziesiąt kilometrów. Temperatura 5 stopni, najpierw sucho, później mokro. W porównaniu z poprzednimi Dunlop Trailmax Meridian jest dzień do nocy:
- Motocykl jest zwrotniejszy i sam chce skręcać, a i w samym zakręcie mam poczucie większej stabilności. To wszystko zapewne dlatego, że poprzednia tylna opona była już mocno spłaszczona.
- Trzymanie na suchym i mokrym asfalcie rewelacja. Na mokrym przy mocnym zamknięciu klamki udało mi się włączyć ABS. Podczas normalnej jazdy żadnych problemów, z przyczepnością.
- Przejechałem jakiś kilometr po drodze gruntowej, taki mokry i rozjeżdżony piach. Ku mojemu zaskoczeniu było naprawdę dobrze (jak na moje zerowe umiejętności jazdy w terenie). Przód sobie jechał sam, ale z grubsza tam gdzie chciałem, za to tył bez problemu napędzał motocykl (nie tak jak na poprzednich oponach gdzie tylko się kręcił).
- Hałasu nie słyszałem żadnego, nawet powyżej 110 km/h. Głównie dlatego, że i tak wszystko zagłusza szum (albo raczej huk) powietrza. Przy pochylaniu w zakrętach faktycznie coś tam słychać, ale według mnie porównywalnie jak poprzednie opony (czyli pomijalnie).
- Wzrosło mi trochę spalanie (4.8 l/100 km), ale obstawiam że przez niską temperaturę (obserwowałem zwiększone spalanie tej zimy) i/lub dynamiczną jazdę, bo jednak kusiło żeby w zakręty wchodzić żwawiej 😁 Także zobaczymy później czy opony mają tu jakiś udział.
Za wcześnie na pełną ocenę, ale pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne. Podrzucę więcej jak pojeżdżę więcej.

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

No dobra. Drugi komplet Michasiek ma już nabite 22 tys km i z pomiarów ma jeszcze 3mm bieżnika (na środku). Z wyliczeń wychodzi mi że schodzi ok 1mm na ok 4000 km przy normalnej jeździe. Czyli spokojnie na 5000-6000 km by jeszcze wystarczyły (zamykając się przebiegiem 27-28 tys km). Pierwszy zestaw dość podobnie liczyłem. Tak więc te oponki dość żywotne są.
Na zlot te jeszcze dobije ale na czerwcowy wyjazd chyba trzeba będzie zmienić na nowe. I nie będę szukał czegoś nowego jak to mi się sprawdza.

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
Thomson1024
A1

To ciekawe że robią takie przebiegi. Podczas ostrego hamowania słychać jakby chciały piszczeć co by sugerowało miękką mieszankę. No ale liczby nie kłamią i nawet jeśli jest miękka i tyle wytrzymuje to mi to pasuje 😁

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Chyba jest miękka po bokach a twarda w środku, dwuskładnikowe są - to fajny wynalazek bo nie ściera się szybko na dolotach a klei w winklach.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

Czołem Pany! Szybkie pytanie, czy nadal te oponki "miszelina" mają tak dobrą opinię? Szukam czegoś nowego i myślę właśnie o nich na norweskie drogi i szuterki ;)

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

raczej tak. każdy kto jeździł to chwalił. Ja właśnie ujeżdżam 3 komplet. Na pierwszych dwóch zrobiłem średnio 24 tyś km na każdym.

Grzesiek

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

Super wynik! Podoba mi się :) Dzięki wielkie!

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

OloKrk
A1

Post autor: OloKrk »

Posluchajcie goscia co ma do powiedzenia:

Ja obecnie jezdze na Metzelerach Adventure. Wrocilem wczoraj z 3dniowego wypadu, 1750km i na suchym sa ok, na prostej do 150km/h moto jedzie stabilnie, zlozenia do obdarcia podnozkow bez uslizgow. Na zakretach slychac wyraznie przednia opone. Na prostych dosc ciche. Na twardych suchych drogach ziemnych ok. Na plaskim po trawie tez.
Potwierdzam ze te opony maja tendencje do wpadania w rysy i szczeliny na drodze i trzeba uzyc sily aby wydostac je na czysta jezdnie !!

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

A co to wnosi do dyskusji o Anakee adventure?

null

Awatar użytkownika
Ciok
A+B
Kontakt:

Post autor: Ciok »

Olo w bolka mierzy

Obrazek
Pozdrawiam. Sławek Ciok
„poznaj swój kraj, ojczyźnie służ” - Mazowsze jest piękne, otwórz oczy.
Karawanierzy Mazowieccy - sekcja moto

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Potwierdzam, ja też już trzeci komplet zjeżdżam, jak nie czwarty, jestem zadowolony. Bardzo trwałe, dobrze trzymają na zimno i mokro, więc w Norwegii jak znalazł :)

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
starcraft
A+B

Post autor: starcraft »

gorghu pisze:
11 sie 2024, 00:01
raczej tak. każdy kto jeździł to chwalił. Ja właśnie ujeżdżam 3 komplet. Na pierwszych dwóch zrobiłem średnio 24 tyś km na każdym.
To jest niebywałe Grzesiu :)
Ja robie max 6 tyś nie na tych ale na scorpionach i chyba w końcu muszę nauczyć się jeździć :)

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

starcraft pisze:
12 sie 2024, 13:08
gorghu pisze:
11 sie 2024, 00:01
To jest niebywałe Grzesiu :)
Ja robie max 6 tyś nie na tych ale na scorpionach i chyba w końcu muszę nauczyć się jeździć :)
Krzyś - Scorpiony sa bardzo miękkie i szybko znikają na naszych ciężkich motkach. Przesiądź się na te Anakee Adv. Ta sama przyczepność co w Scorpionach a dużo trwalsze. Chłopaki z grupy ST co jeżdżą na nich robią bardzo podobne przebiegi (od 21 do 27 tyś km). Ja jestem z nich bardzo zadowolony. Myślałem żeby poszukać i spróbowac czegoś nowego ale zostałem przy nich.

Grzesiek

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

@gorghu - przecież Krzysiek i tak je zaora w max 8 kkm :D

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
gorghu