...Smerfetka mnie zabije.
Jeszcze nie ma jak siatką nic do góry przyczepić.
Już po mnie

Prawdopodobnie potrzebujesz tego:Smerfciamajda pisze: ↑19 kwie 2024, 12:46Przyszły kufry boczne SHAD SH36, ależ to jest małe w porównaniu do Givi TRK46...
...Smerfetka mnie zabije.
Jeszcze nie ma jak siatką nic do góry przyczepić.
Już po mnie![]()
Coś tu nie gra. Wskazywałoby, że aku niedobre, ale jeśli gasnie po odpaleniu to nie aku i nie alternator. Nie ma opcji, żeby po odpaleniu gasł z powodu alternatora.biblo pisze: ↑08 maja 2024, 08:30A chwilę po odpaleniu możesz już włączyć te różne odbiorniki i jest OK? Jeśli tak, to faktycznie wskazywałoby to na słaby akumulator... tzn. o zbyt niskiej pojemności![]()
Z drugiej strony, zaraz po odpaleniu główne zasilanie idzie z alternatora i normalnie dzieje się to w oka mgnieniuwięc trochę to dziwnie się u Ciebie dzieje...
Na próbę możesz podłączyć równolegle kablami jakiś inny aku (nawet od samochodu) i zobaczysz, czy coś się zmieni.
A my w swoich 1050XT mamy na wyświetlaczu i poziom naładowania aku, i bieżący poziom ładowania alternatora:):):)staszek_s pisze: ↑08 maja 2024, 13:31Prądowo to chyba bez porównania więcej niż w czasie pracy, energii oczywiście nie tak wiele bo to krótkie. To może tak być że akumulator po rozruchu łyka wszystko z alternatora i brakuje prądu ale wtedy nie kręciłby przy drugim/trzecim odpaleniu, jak zdechnie. A on kręci, więc to mi nie pasuje. Tak czy owak obydwa elementy dość łatwo sprawdzić.
a to ciekawe, że niby pokazuje w osobnym polu napięcie przed odpaleniem silnika a w osobnym po odpaleniu?
Nie obok siebie. Trzeba przewinąć.staszek_s pisze: ↑09 maja 2024, 12:47a to ciekawe, że niby pokazuje w osobnym polu napięcie przed odpaleniem silnika a w osobnym po odpaleniu?
Ja miałem na myśli oczywiście nie kontrolę napięcia akumulatora, kondycję sprawdza się inaczej, chyba symulując jego obciążenie, nawet nie wiem dokładnie jaka jest procedura ale są specjalne mierniki.
Tak właśnie. Dobre napięcie nie świadczy o tym że Aku jest sprawne. Testerem, miernikiem, sprawdza się pod obciążenjem czyli w trakcie rozruchu np. Aku nie może spaść poniżej 10-9,5 Volt.staszek_s pisze: ↑09 maja 2024, 12:47a to ciekawe, że niby pokazuje w osobnym polu napięcie przed odpaleniem silnika a w osobnym po odpaleniu?
Ja miałem na myśli oczywiście nie kontrolę napięcia akumulatora, kondycję sprawdza się inaczej, chyba symulując jego obciążenie, nawet nie wiem dokładnie jaka jest procedura ale są specjalne mierniki.