Na stojąco

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Na stojąco

Post autor: MrWaski »

Niedawno mój kolego poinformował mnie, że za jazdę na stojąco po drogach publicznych jest mandat, znaczy że nie wolno. Nie wyobrażam sobie długich przelotów bez stawania co jakiś czas na podnóżkach. Pupę trza wietrzyć, mniej boli... ;)
Zastanawiam się, gdzie w KD jest podstawa prawna?

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Re: Na stojąco

Post autor: PiotrEm »

Solo nie znalazłem. Może gdzieś w kategorii L3e są jakieś warunki (ilość miejsc stojących, jak np. w autobusach).
Ale jeżeli jedziesz na stojąco w kolumnie przekraczającej 10 motocykli, albo w kolumnie nie zachowawszy wymaganej odległości do kolumny poprzedzającej, to mandat będzie :-)

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDe ... 0230001047

Oddział 10
Ruch pojazdów w kolumnie
Art. 32. 1. Liczba pojazdów jadących w zorganizowanej kolumnie nie może przekraczać:
1) samochodów osobowych, motorowerów lub motocykli – 10;
2) rowerów, wózków rowerowych lub hulajnóg elektrycznych – 15;
3) pozostałych pojazdów – 5.
2. Odległość między jadącymi kolumnami nie może być mniejsza niż 500 m dla kolumn pojazdów samochodowych oraz 200 m dla kolumn pozostałych pojazdów.

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
skibol83
A+B+C

Post autor: skibol83 »

Przeglądałem teraz różne strony i nigdzie nie znalazłem jakiś odnośników czy można czy nie.
Podejrzewam że NIE JEST to zabronione, a mandat daje za to że milicjant :lol: sam nie zna przepisów, chce się wykazać jaki to on nie jest zajeb..... ;), jedynie co mi się wydaje to może to podciągnąć pod stwarzanie zagrożenia w prowadzeniu pojazdu (czy jakoś tak), w sensie ograniczona kontrola itp itd.
Musi wyrobić normę to szuka tak długo aż się do czegoś przyczepi.

DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L Africa Twin AS DCT

Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Masz rację. Podciągają pod zagrożenie w ruchu drogowym. Do wybronienia w sądzie.

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Jakie zagrożenie?!
Rozumiem jazdę bez trzymanki, na kole, drifty, ale żeby na stojaka stwarzało zagrożenie? :shock:

Romet R125 vel Debeściak

markali
A2

Post autor: markali »

MrWaski pisze:
31 maja 2024, 01:48
Jakie zagrożenie?!
Rozumiem jazdę bez trzymanki, na kole, drifty, ale żeby na stojaka stwarzało zagrożenie? :shock:
Nie to żebym był złośliwy ale zahamuj sobie gwałtownie w awaryjnej sytuacji na stojąco to się dowiesz. Różne sytuacje mogą się przytrafić.
Lecisz przez szybę a inny pojazd na Ciebie najeżdża.
Przecież wiadomo że najskuteczniej hamuje się przednimi.
Jak najbardziej zagrożenie i bezmyślność.
Nie musi być bezpośredniego przepisu.
A jest zakaz jeżdżenia na dachu samochodu na siedząco?
Jest to konkretnie zakazane? Jeździcie tak?

DL650XAL7

Awatar użytkownika
Bip
A2

Post autor: Bip »

Moim zdaniem można dostać za to mandat, chociaż przy motocyklach adv byloby to idiotyczne. W homologacji motocykla mowa jest o punkcie R, gdzie co najwyżej umiejscowiony jest (chyba) środek ciężkości kierowcy pojazdu. Określa go producent wskazując jakie położenie ciała kierowcy i gdzie przewiduje. Mogę sobie wyobrazić, że gdyby tego nie podać, to znudzony praca kierowca autobusu mógłby wtedy legalnie sobie czasem ustawić tempomat i zrobić kilka przysiadów i sklonow, trzymając kierownice jedna ręka. :D

Tak, że o ile chce się używać motocykla zgodnie z homologacja, to trzeba siedzieć na tylku. Chyba, że producent to przewidział i zaznaczył w dokumentacji do homologacji inne ułożenie ciała kierowcy podczas prowadzenia.

DL650XAL7

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

MrWaski pisze:
30 maja 2024, 13:55
Niedawno mój kolego poinformował mnie, że za jazdę na stojąco po drogach publicznych jest mandat, znaczy że nie wolno.
To niech kolega poda podstawę prawną, a jak nie zna, to znaczy, że pier*oli głupoty :twisted: Różni "koledzy" bardzo często plotą przeróżne bzdury lub inne prawdy objawione... A to, że na moto za granicą potrzebna jest gaśnica; a to że trzeba paszport do Albanii; a to że w krajach UE wystarczy Ekuz i ubezpiecznie KL jest zbędne... Takich urban legend jest całe mnóstwo :roll:

Nie dajcie się wkręcać :D
Ostatnio zmieniony 31 maja 2024, 12:37 przez biblo, łącznie zmieniany 2 razy.

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
skibol83
A+B+C

Post autor: skibol83 »

Też mi się wydaje że to poprostu plotka, kolega coś źle usłyszał, coś źle zrozumiał, coś sobie dopowiedział i jest "panika" :? "
Równie dobrze mógłby dać mandat za jazdę z otwartą szybą w kasku.... "stwarzanie zagrożenia, bo mucha wpadnie do oka" :mrgreen:
Każdy z nas wie że jest policjant i policjant, będzie chciał się przyczepić to będzie tak długo szukał aż coś znajdzie. Równie dobrze mógłby zabrac dowod, za głośny układ wydechowy (na to akurat są paragrafy)
Jest pewnie kilka jak nie kilkanaście rzeczy które można podciągnąć pod stwarzanie zagrożenia, za co może dać mandat.
Będziesz chciał ominąć dziury w asfalcie, będziesz jechał slalomem i ci powie ze jesteś pijany albo po narkotykach..., można mnożyć takie przykłady że jak się uprze to będzie miał jakąś podstawę żeby wypisać mandat.
Jego przewaga jest to że ma mundur i jest że tak to ujmne, jest po stronie prawa. Sam pewnie nie zna przepisów a chce się wykazać.
Skoro kolega takie coś rozpowiada to zapytaj się czy zna sprawę dokładnie i ma jakąś podstawę prawną 8-)

Patrzmy z dystansem i zdrowym rozsądkiem na pewne kwestie ;)
Ocena: 5.88235%

DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L Africa Twin AS DCT

Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

markali pisze:
31 maja 2024, 06:44
A jest zakaz jeżdżenia na dachu samochodu na siedząco?
Jak w instrukcji piszą, żeby nie suszyć kota w kuchence mikrofalowej, to nie suszyć. Ale chomiki już wolno :lol:

Odwodnienie i zmęczenie też zwiększa zagrożenie. Stąd te wszystkie automaty w samochodach: alkomat sprzężony z rozrusznikiem, kamera licząca częstotliwość mrugania oczami, tachografy itd. Już sobie wyobrażam policjanta, który w tachografie motocyklowym kontroluje przerwy na sikanie i pojenie, i jak się okaże, że sikałeś w Parku Narodowym, to dodatkowy mandacik. Normalnie "Raport mniejszości".
Ocena: 5.88235%

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Jazda na stojąco, na podnóżkach, nie stanowi wykroczenia i nie może być zasadną podstawą do ukarania. Czy tak się komuś zdarzyło nie wiem, ale ja bym mandatu nie przyjął i rozegrał to przed sądem.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Sądów unikam. W każdym razie, będę się uważnie rozglądał zanim dam doopie odetchnąć.
markali pisze:
Nie to żebym był złośliwy ale zahamuj sobie gwałtownie w awaryjnej sytuacji na stojąco to się dowiesz.
Próbuję ogarnąć, czy tą awaryjną sytuację wywołałem ja, jadąc na stojaka, czy ktoś inny wymuszając np. pierwszeństwo. Czy jest to zatem podstawa do ukarania mnie?
Ergo: zakaz jazdy na stojaka, ma na celu ułatwienie życia wymuszającym pierwszeństwo... :lol:
Ostatnio zmieniony 01 cze 2024, 09:46 przez MrWaski, łącznie zmieniany 1 raz.

Romet R125 vel Debeściak

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

A jak jedziesz autem to trzymasz 100% procent czasu obie ręce na kierownicy? Nie popadajmy w paranoję. Podstawą odpowiedzialności uczestnika ruchu i pieszego za zdarzenia drogowe są ustawa prawo o ruchu drogowym, kodeks wykroczeń i kodeks karny, w zależności od rodzaju przewinienia i jego skutków. Jazda na podnóżkach by dać d... odpocząć, sama w sobie nie stanowi naruszenia prawa.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Wczoraj rozmawiałem z naszym forumowym policjantem. To co napisał:

Witaj.
W trakcie takiej jazdy musisz mieć pełne panowanie nad motocyklem.
Jeżeli kontrolujący uzna że stworzyłeś zagrożenie to może ukarać.
Ogólnie nie jest to zabronione.

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Podobnie jak @lukas76 konsultowałem się z drogówką i wnioski są takie same. Powtarzam, sama jazda na stojąco nie stanowi wykroczenia. Stworzenie zagrożenia w ruchu lądowym to już inna kwestia, ale taka sytuacja musi być konkretna, nie wystarczy sam fakt jazdy na stojąco. Jak się znajdzie gorliwiec chcący przylepić mandat za chwilowe stanięcie na podnóżkach, nie zgadzać się na ukaranie i rozstrzygać sprawę w sądzie.

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

MrWaski pisze:
01 cze 2024, 08:57
Próbuję ogarnąć, czy tą awaryjną sytuację wywołałem ja, jadąc na stojaka, czy ktoś inny wymuszając np. pierwszeństwo. Czy jest to zatem podstawa do ukarania mnie?
Ergo: zakaz jazdy na stojaka, ma na celu ułatwienie życia wymuszającym pierwszeństwo... :lol:
Jadąc na stojaka widzisz więcej, więc potencjalnie zmniejszasz niebezpieczeństwo :roll:

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

markali
A2

Post autor: markali »

MrWaski pisze:
01 cze 2024, 08:57
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Sądów unikam. W każdym razie, będę się uważnie rozglądał zanim dam doopie odetchnąć.
markali pisze:
Nie to żebym był złośliwy ale zahamuj sobie gwałtownie w awaryjnej sytuacji na stojąco to się dowiesz.
Ja pisałem że Ty ją wywołałeś?
Stworzyłeś zagrożenie przede wszystkim dla SIEBIE bo TY najbardziej ucierpisz. Może dla kogoś innego również jeśli polecisz jak ptak zamiast lepiej hamować a ten ktoś zamiast w Ciebie wjechać walnie w przypust, drzewo... Mało było takich wypadków? Wyobraź sobie taką sytuację. Wtedy może ogarniesz. Ma to sens co piszę?
A niezapięte pasy bezpieczeństwa w samochodzie?
Jako kierowca bez zapiętych pasów dla kogo stwarzasz zagrożenie przede wszystkim? A mandat jest i tyle. Nikt z tym nie dyskutuje.
Nie trzymajcie się tak sztywno prawa w ten sposób że co nie jest bezpośrednio wskazane jako zabronione to można robić i nikt nas nie powinien ukarać. Wcale tak nie jest.

DL650XAL7

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Ma to sens. Chyba ogarniam. Dzięki.
Jednak o pasach KD wspomina, a o jeździe na stojaka nie. Ogarniasz...?! ;)
Mam zacytować o co pytałem? Szukam podstawy prawnej lub opinii prawnika, nie domysłów policjanta. Pod stwarzanie zagrożenia można podciągnąć wszystko, dłubanie w nosie, ziewanie, kichanie, brak homologacji na podświetlenie ledem rejestracji, najechanie w korku na linię ciągłą itd. Każdy z nas nie raz dopuścił się takich drobiazgów, ja tylko chcę poznać sensowne uzasadnienie, bo okazuje się, że mogą się przyczepić i trza uważać na to.
Luzik, nie róbmy spiny. 8-)
Jeszcze raz dziękuję.

PS
Na garbach zwalniających, gdy nie ma jak ominąć, prawie zawsze podnoszę tyłek. Na dziurawych i piaszczystych drogach publicznych też. Są takie z głębokim piaskiem przez kilkaset metrów. Choćby jedna z wersji dojazdu na Kruklanki, choć tam piasku było niewiele. Znam głębsze przeprawy.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2024, 22:30 przez MrWaski, łącznie zmieniany 1 raz.

Romet R125 vel Debeściak

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

MrWaski pisze:
02 cze 2024, 21:39
Luzik, nie róbmy spiny. 8-)
Masz rację, tak więc nie twórz sztucznych problemów... :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Przepraszam Cię Biblo za ten wątek. Nie ma obowiązku rozstrzygania moich problemów. Ot, byłem świadkiem zakładu dwóch gości. 8-)
Ostatnio zmieniony 02 cze 2024, 22:49 przez MrWaski, łącznie zmieniany 6 razy.

Romet R125 vel Debeściak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”