UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Wymiana łożysk główki ramy DL650

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
Awatar użytkownika
Thomson1024
A1

Re: Wymiana łożysk główki ramy DL650

Post autor: Thomson1024 »

Test z ruszaniem kołem przód tył robiłem. Jak była odkręcona górna nakrętka to czuć było lekki przeskok, po dokręceniu przeskok zniknął (ale pozostał ten klik przy kompresji zawieszenia).
Jeśli chodzi o płynności ruchu kierownicy to jest gładziutko nawet jak była odkręcona górna nakrętka. Po jej dokręceniu nadal jest ok.
Ocena: 5.88235%

Tags:

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Taki "klik" słychać z przednich lag jak się kompresuje zawieszenie.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
Thomson1024
A1

Post autor: Thomson1024 »

Klik zacząłem słyszeć przy przebiegu ok 30k km, wcześniej nic nie było słychać. Zakładam że gdyby się pojawił wcześniej to bym go usłyszał. Zwłaszcza że jak zakładałem przednie koło po wymianie opon to kilka razy pompowałem zawieszenie przed dokręceniem kontry przedniej osi i wtedy nic nie było słychać.
Jeśli ten klik i odkręcenie nakrętki to są rozłączne zdarzenia to jednak niepokoi mnie ich zbieżność w czasie...

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

W moim DL 650O od nowości słyszę czasem (sic) taki klik, jak wciskam przedni hamulec zaraz po ruszeniu. Myślałem że to klocki... To się dzieje naprawdę sporadycznie.

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Centrino pisze:
02 cze 2024, 22:58
Taki "klik" słychać z przednich lag jak się kompresuje zawieszenie.
Też to mam w swoim Tigerze 😎

Co ciekawe, jak Almot został dystrybutorem Triumpha, to przy okazji przeglądu po 32 kkm uznali, że coś jest nie tak z przednim zawieszeniem i w ramach gwarancji wymienili mi kompletne lagi. A potem okazało się, że ten typ tak ma i już nie wymieniają lag 🥴

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Tomi_72
AM

Post autor: Tomi_72 »

Wiem , że pewnie to co napiszę zostanie uznane za herezje ale u mnie za klikanie podczas kompresji zawieszenia okazał się błotnik. Wkurzał mnie ten dźwięk więc wleciało nowe łożysko główki ramy, później pełen serwis lag (z wymianą panewek). W końcowej fazie frustracji podejrzewałem już pękniętą rame . Postanowiłem jeszcze u żółtych braci zakupić usztywnienie lag i przy montażu odkręciłem( a w zasadzie tylko poluzowałem) błotnik ,żeby było łatwiej założyć usztywnienie. Stwierdziłem że pobujam co by się wszystko ułożyło i dociągnę usztywnienie i nagle cisza . Zero klikania. Myślę "pomogło" i dokręciłem błotnik i znowu co jakiś czas "klik" . Winowajcą okazały się te kwadratowe nakrętki tylnych śrub . Pomogło posmarowanie ich płaszczyzn smarem przed montażem i problem zniknął.

DydyGryf
AM

Post autor: DydyGryf »

Wszystko ładnie pięknie opisane. Az chciało się samemu wymieniać. No się udało beż większych problemów. Klucz zrobiony z rurki ale nie 1 1/4 bo jest zamala. Znalazłem ciut większą i się udało. Dzięki i pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”