Ogłoszenie duszpasterskie

Chciałem poinformaować, że znalazł się chętny i chętna, któremu pomoże kolejny chętny w organizacji jesiennego zlotu.

Termin i miejsce zlotu zostanie ogłoszone na zlocie w Skokach Dużych

*Tak naprawdę termin zlotu jest już na forum ale znaleźć nie jest tak łatwo :)

Na stojąco

Forum na tematy których nie ma w innych częściach forum
markali
A

Re: Na stojąco

Post autor: markali »

MrWaski pisze:
02 cze 2024, 21:39
Ma to sens. Chyba ogarniam. Dzięki.
Jednak o pasach KD wspomina, a o jeździe na stojaka nie. Ogarniasz...?! ;)
Mam zacytować o co pytałem? Szukam podstawy prawnej lub opinii prawnika, nie domysłów policjanta. Pod stwarzanie zagrożenia można podciągnąć wszystko, dłubanie w nosie, ziewanie, kichanie, brak homologacji na podświetlenie ledem rejestracji, najechanie w korku na linię ciągłą itd. Każdy z nas nie raz dopuścił się takich drobiazgów, ja tylko chcę poznać sensowne uzasadnienie, bo okazuje się, że mogą się przyczepić i trza uważać na to.
Luzik, nie róbmy spiny. 8-)
Jeszcze raz dziękuję.

PS
Na garbach zwalniających, gdy nie ma miejsca by je ominąć, prawie zawsze podnoszę tyłek. Na dziurawych i piaszczystych drogach publicznych też. Są takie z piaskiem przez ponad kilometr.
Myślę że jako ktoś kto ma drodze pracował i kończył jako specjalista prawa karnego to ogarniam. I nie chodzi mi bezpośrednio o same artykuły ale o sens i ich sedno czy cel.
Sensowne uzasadnienie Tobie opisałem i sam napisałeś że to ma sens.
Tu masz jakiś artykuł bez podst. prawnej Co jest napisane na końcu?
https://motowiesci.pl/czy-mozna-jechac- ... a-stojaco/
I tu nie ma dyskusji. Hamowanie jest gorsze, opóźnione, a.każdy metr może zadecydować o Twoim życiu.
Co innego ma.drogach niepublicznych - jakiś teren itp. Ktoś tam dostał mandat?
Ma garbach, dziurach to wszyscy chyba podnosimy. W terenie wiadomo. Technika tego wymaga.
A ja widzisz przez 16 lat dziwnym zbiegiem okoliczności mandatu żadnemu motocykliście nie wypisałem chociaż żeby tym młodym coś wbić do głowy trochę nerwów zjadłem.
I szczerze napiszę że nie przypominam sobie abym widział motocyklistów jeżdżących na stojąco. To dobrze.
Pozdrawiam!
Ps. Piszę to bez spiny ;-) To dla mnie norma;-)
Ocena: 5.88235%

DL650XAL7

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

To ja też dorzucę moje 3 grosze.

Nie wyobrażam sobie, że ktokolwiek z tu obecnych będzie jeździł na stojąco:
- w korku
- podczas wyprzedzania
- w trakcie wzmożonego ruchu na drodze

Dla mnie oczywistym jest, że staję w trakcie jazdy, gdy mam dużą widoczność na wprost.
Nie staję przed zakrętem, za ciężarówką czy autobusem, przed wzniesieniem itd.
Czasem wstaję, żeby zobaczyć nad dachem puszki czy mogę bezpiecznie wyprzedzić.

Powyższe automatycznie nie jest stwarzaniem zagrożenia na drodze dla ogarniętego raidera (zakładam, że ktoś sam nie zrobi sobie krzywdy z powodu uniesienia się na podnóżkach w trakcie jazdy).

Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy :)

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Post autor: Antyks »

Temat interesujący.
Z ciekawości wysłałem zapytanie do Rzecznika Prasowego KG Policji.
Zobaczymy - kiedy i czy odpowie.

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Skoro nie ma tego nigdzie wprost zakazane, to obawiam się, że zachowawczo odpowie "nie wolno".

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Antyks pisze:
04 cze 2024, 13:50
Temat interesujący.
Z ciekawości wysłałem zapytanie do Rzecznika Prasowego KG Policji.
Zobaczymy - kiedy i czy odpowie.
Myślę, że odpowiedź będzie nie jednoznaczna i wymijająca 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

markali pisze:
02 cze 2024, 20:52
MrWaski pisze:
01 cze 2024, 08:57
Próbuję ogarnąć, czy tą awaryjną sytuację wywołałem ja, jadąc na stojaka, czy ktoś inny wymuszając np. pierwszeństwo. Czy jest to zatem podstawa do ukarania mnie?
Ja pisałem że Ty ją wywołałeś?
Stworzyłeś zagrożenie przede wszystkim dla SIEBIE bo TY najbardziej ucierpisz.
(...)
Nie trzymajcie się tak sztywno prawa w ten sposób że co nie jest bezpośrednio wskazane jako zabronione to można robić i nikt nas nie powinien ukarać. Wcale tak nie jest.
Tak mi przyszło do głowy, że w KD nie ma nakazu używania kasków przez pełnoletnich rowerzystów.
Znaczy, takim też należy się mandat? W końcu stwarzają zagrożenie dla SIEBIE... :roll:

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
SP8WAS KO10aa

markali
A

Post autor: markali »

MrWaski pisze:
04 cze 2024, 18:23
markali pisze:
02 cze 2024, 20:52
MrWaski pisze:
01 cze 2024, 08:57
Próbuję ogarnąć, czy tą awaryjną sytuację wywołałem ja, jadąc na stojaka, czy ktoś inny wymuszając np. pierwszeństwo. Czy jest to zatem podstawa do ukarania mnie?
Ja pisałem że Ty ją wywołałeś?
Stworzyłeś zagrożenie przede wszystkim dla SIEBIE bo TY najbardziej ucierpisz.
(...)
Nie trzymajcie się tak sztywno prawa w ten sposób że co nie jest bezpośrednio wskazane jako zabronione to można robić i nikt nas nie powinien ukarać. Wcale tak nie jest.
Tak mi przyszło do głowy, że w KD nie ma nakazu używania kasków przez pełnoletnich rowerzystów.
Znaczy, takim też należy się mandat? W końcu stwarzają zagrożenie dla SIEBIE... :roll:
Z tym kciukiem do góry to pomyłka. Chciałem zacytować ...
Nie widzisz różnicy więc dam sobie spokój.
Pozdrawiam i kończę!

DL650XAL7

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

W temacie poruszania się na stojąco - Miałem przyjemność korespondować z Panem Pawłem, nadkomisarzem z Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji
Jest on także wieloletnim motocyklistą ze sporym doświadczeniem w poruszaniu się jednośladem.
Poniżej cytuję odpowiedź na zadane pytanie :

"Jak słusznie Pan zauważył nie ma w krajowym prawie o ruchu drogowym (sytuacja w niektórych krajach wygląda odmiennie) nakazu jazdy siedząc na motocyklu.
Każda sytuacja będzie jednak potraktowana indywidualnie pod kątem ewentualnego zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym.
Inaczej bowiem wygląda tzw. stunterów a inaczej motocyklistów prowadzących motocykl turystyczny czy enduro przejeżdżających przez przeszkodę (np.torowisko poprzeczne) czy nierówność na drodze.
Na asfaltowej drodze publicznej jazda na siedzisku motocykla będzie zdecydowanie bardziej komfortowa i bezpieczna dla przeważającej ilości motocyklistów.
Zgodzi się Pan zapewne z twierdzeniem, że do jazdy w pozycji stojącej należy mieć m.in odpowiednią technikę, umiejętności oraz ....zdrowie a pozycja stojąca najczęściej zastosowanie ma dla odpowiednich rodzajów motocykli i dróg.
Co do zasady miejscem przeznaczonym dla kierującego jest miejsce konstrukcyjnie przystosowane dla kierowcy jednak ocena każdej sytuacji jak napisałem będzie jednostkowa (...)
Nie będę zachęcał do jazdy w pozycji stojącej w ruchu miejskim gdyż jest to jednak rzadka umiejętność wśród użytkowników motocykli a jak zapewne Panu wiadomo ten sezon jest niestety tragiczny jeśli chodzi o statystyki wśród jednośladów."

Czyli mamy oficjalne stanowisko KG Policji z którego wynika, że jazda na stojąco nie jest zabroniona w przepisach, jednak ocena zdarzenia należy do sytuacji, a więc funkcjonariusza.
Dlatego osobiście gdyby spotkała mnie nieprzyjemność ukarania mnie za taki czyn w warunkach nie stwarzających zagrożenia , nie przyjął bym mandatu. O ile moja jazda nie była naprawdę niebezpieczna i nie stwarzał bym zagrożenia... .

Z jednej strony trochę szkoda że nie ma jasnej wykładni wolno /nie wolno ... z drugiej, patrząc na to co dzieje się na drogach także wśród braci poruszających się na 2 kółkach.. wcale się nie dziwię i rozumiem że takiej wykładni nie można otrzymać.

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

@Antyks to jest chyba rozsądnie opisane i tego rozsądny człowiek powinien się trzymać, tak samo jak rozsądny Policjant.

Jak wstanę na stopki żeby rozprostować nogi albo przejechać przez torowisko jadąc w miarę powoli, w jakimś znikomym natężeniu ruchu, to Policjant rozsądny nawet nie zatrzyma, a nierozsądny będzie musiał się ze mną pojawić w sądzie.

Wszystkim wariatom i przygłupom szalejącym wieczorami po mieście na przednim, tylnym kole czy robiącym jakiś cyrk na stojąco - walić mandaty bez litości i zabierać lejce jeśli to możliwe na podstawie stwarzania zagrożenia w ruchu. Od wygłupów jest tor albo zamknięty odcinek poza drogami publicznymi.

Na tym powinna się dyskusja skończyć :)

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

Antyks pisze:
05 cze 2024, 17:39
Czyli mamy oficjalne stanowisko KG Policji z którego wynika, że jazda na stojąco nie jest zabroniona w przepisach, jednak ocena zdarzenia należy do sytuacji, a więc funkcjonariusza.
Dlatego osobiście gdyby spotkała mnie nieprzyjemność ukarania mnie za taki czyn w warunkach nie stwarzających zagrożenia , nie przyjął bym mandatu. O ile moja jazda nie była naprawdę niebezpieczna i nie stwarzał bym zagrożenia... .

Z jednej strony trochę szkoda że nie ma jasnej wykładni wolno /nie wolno ... z drugiej, patrząc na to co dzieje się na drogach także wśród braci poruszających się na 2 kółkach.. wcale się nie dziwię i rozumiem że takiej wykładni nie można otrzymać.
No właśnie, że nie :roll: KG Policji nie jest od wyrażania "oficjalnego stanowiska" interpretujacego prawo... Od tego są Sądy i sędziowie. Tyle, że w Polsce nie mamy prawa precedensowego, czyli w takiej samej sprawie różne Sądy mogą wydawać różne wyroki/orzeczenia. Tak więc wszystko zależy od konkretnych okoliczności. Co więcej, policjant może ocenić je tak, a Sąd siak... :roll:

Dlatego "dyskusje" na podstawie informacji od kolegi, że "za jazdę na stojąco po drogach publicznych jest mandat, znaczy że nie wolno", są nie tylko biciem piany, ale wręcz dodatkowo mącą... Internet niczego nie zapomina i za jakiś czas jakiś inny "kolega" to przeczyta nie zagłębiając się w kontekst i będzie dalej powielał jakieś wierutne bzdury... Wbrew pozorom prawo opiera się na zdrowym rozsądku i tego trzeba się trzymać, co chyba próbował powiedzieć @markali

P.S. A poza tym, wypowiedź Rzecznika prasowego KG Policji nie jest "oficjalnym stanowiskiem KG Policji" 8-)

Myślę, że pora tę "kozę" wystawić za drzwi :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Antyks
Administrator
Kontakt:

Szczerze to zupełnie nie rozumiem emocji tu pojawiających się. To normalna dyskusja, i jak w każdym temacie możemy mieć inne poglądy. Tylko po co te negatywne emocje :😀 😃
A w kwesti sprostowania :
@biblo : odpisał nie rzecznik prasowy: ten zapytanie przeslal do odpowiedniego działu, a odpisal oficer biura ruchu drogowego KG Policji, czyli specjalista z najwyżej postawionego działu zajmjacego się ruchem drogowym.
Nie mamy w Polsce prawa opartego na precedensach ( z czego się bardzo cieszę) , ale oficjalne stanowisko osoby na takim stanowisku stanowi istotny i nie zbywalny argument i dla sądu i dla ew funkcjonariusza Policji.

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C+D

Post autor: Oskar »

Reasumując już jedna z Pań tego słowa używała w innym kontekście :lol:
Wszystko z rozsądkiem. nie wyłączając myślenia i skupienia czy siedząc lub stojąc na motocyklu sam Bardzo dużo jeżdżę na stojąco nawet podnóżki zmieniłem na szersze ..
i Jak Pan Pawian pisał pozycja siedząca pozwala szybciej zahamować motocykl i manewrować w ekstremalnej sytuacji .ale znowu omijanie tzw. policjantów na drodze na chwilę podniesienie 4 liter jest niczym złym można przy okazji bąka puścić żeby nie było posranych pomysłów..

Ogólnie też jak Pan policjant napisał zależy to od rodzaju motocykla nawierzchni jakiej jedziemy i miejsca gdzie jedziemy .dlatego ta wykładnia jest taka jak jest dla mnie zrozumiała sam bym tak do tego pytania tak samo odniósł ..

Szutry leśne drogi bruk piach nieruwnosci asfaltowe podnosimy cztery litery dlatego że daje to większe możliwości nie przewrócenia się a co za tym idzie bezpieczeństwa zdrowia i rzycia a po takich drogach zazwyczaj niema policji a i jak będzie to Ty wygrasz w sądzie jeśli zechce i wlepić mandat .
Ale przeciskanie się w korku w buszu miejskim stojąc reagujemy około 3 sekundy za późno na hamulec który jest głównym czynnikiem naszego być lub nie być
A na chwilę stać i zobaczyć jak długi jest korek i który pas jest wygodniejszy i spowrotem siedzisko nie za szkodzi .
Ogólnie technika skupienie myślenie bo też jest prawda co Pan Policjant napisał ten sezon jest na samym początku tragiczny pod względem wypadków śmiertelnych na polskich drogach ...

Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy ogólne”