Wraz z nowym rokiem pora zamknąć i podsumować sezon foto-tagów 2024.
Już-już myślałem że będę miał na to duużo czasu w zimowym (w końcu) styczniu, a tu po wczorajszym -5 dzisiaj za oknem +10 stopni i za chwilę zaczniecie jeździć! Tak więc - bez zbędnej zwłoki - zaczynamy:
PODSUMOWANIE FOTO-TAGOWEGO ROKU 2024
Sezon 2024 zaczął się później niż poprzedni, a ostatni kwartał już też nie zachecał pogodą do dalszych wypraw. Mimo to udało Wam się odnaleźć 165 zagadek - cieszy mnie odbicie w górę od zeszłorocznego dołka. Mimo paru nowych uczestników ostatecznie udział wzięło 28 zadających i 29 odgadujących, więc najwyrażniej parę osób również z grona jeżdżących ubyło. Tradycyjnie, historę miejsc odnalezionych w 2024 roku można znaleźć na Niniejszej mapie.
W sezonie 2024 wyróżnienia przyznaję w poniższych kategoriach:
Najdłuższe oczekiwanie na odnalezienie:
3. Pomnik króla Władysława Jagiełły w Skwierzynie - wycieczkę na zachodnie rubieże @
toooomelo urządził sobie po 294 dniach.
2. Mural "Dziewczyna na motocyklu" w Płocku - no to trudne nie było, ale najwyraźniej do Płocka wszyscy mają daleko. @
f_ranek wybrał się w tę długą podróż po 408 dniach.
1. Most nad Widawką na ścieżce rowerowej na górę Kamieńsk - 550 dni po opublikowaniu odwiedził go @
dziadek3H2M (a że to bardzo jego tereny, to zapewne po prostu znudziło mu się czekanie na kogoś innego).
Najszybciej rozwiązane:
3. Nieczynny most drogowo-kolejowy w Tczewie - @
Waldic wylądował pod Tczewem (przeczytajcie to na głos!) w 2 godziny 24 minuty od opublikowania zagadki.
2. Zamek w Toszku - do którego @
f_ranek dotarł w 1 godzinę i 33 minuty.
1. Krokodyl na rynku w Kolbuszowej - nakarmić (?) gada ruszył @
mkzwirek i dotrał tam w zaledwie 54 minuty!
Najbardziej aktywne województwo - tutaj mamy przetasowanie, intensywnie jeździ północ, ale na najniższym stopniu podium pojawia się...
3. Podkarpackie - 20 rozwiązań
2. ex-aequo Pomorskie oraz Śląskie - po 22 rozwiązania
1. Warmińsko-Mazurskie - 29 rozwiązań
Najbardziej znudzone województwo - to zawsze taka nieco smutna kategoria, ale tym razem A) nie ma żadnego zera i B) może i dzięki remisom, ale tak czy inaczej można się na tą listę dostać z coraz wyższym wynikiem

3. Lubelskie i Zachodniopomorskie - po 5 rozwiązań
2. Lubuskie i Łódzkie - po 2 rozwiązania
1. Wielkopolskie i Mazowieckie - po 1 rozwiązaniu
Najwięcej rozwiązanych zagadek:
3. @
f_ranek - dzięki charakterystycznym dla niego długim wyprawom, w któych rozwiązania sypią się jedno za drugim uzbierał ich 17 sztuk.
2. @
SimOn!- ponownie na podium, tym razem stopień wyżej i zaledwie jednego oczka zabrakło do wiecznej chwały... 21 znalezionych miejsc.
1. @
Quarius - drugi rok z rzędu najbardziej aktywny fototagger, gratuluję uzbierania aż 22 rozwiązań!
Szybki start sezonu:
Luty to wciąż miesiąc mało kojarzący się z podróżami motocyklowymi, ale już w tym miesiącu 2024 roku na wyprawy ruszyli @
KroQ i @
jacek.m. Pierwszy jednak był @
mkzwirek ze swoją wycieczką do Baligrodu 10 lutego.
Ostatni gasi światło:
W listopadowej szarudze ostatnie rozwiązanie minionego roku opublikował @
f_ranek spod Zamku Rabsztyn 16 listopada.
W minionym roku najchętniej jeździliście w następujące miejsca:
3. Mosty oraz Pojazdy (czołgi, samoloty, statki itp.) - obie te kategorie zebrały po 14 trafień;
2. Na drugim miejscu najchętniej odwiedzanych miejsc znalazły się wszelkiego rodzaju Pomniki / rzeźby - 23 miejsca;
1. Zdecydowanie najchętniej fotografowane były Zamki i pałace - 28 fototagów.
Ponadto wyróżnienia organizatora trafiają tym razem do:
- @
warzyfko - tytuł "Bezlitosnego" - za wysłanie kolegów pod przekop mierzei wiślanej w środku sezonu turystycznego...
- @
kaloryferarz - za powtórzenie zagadki ze skalnym grzybem w Zegartowicach po zaledwie 4 miesiącach;
- @
Dziadek3H3M - tytuł "Mr. Enigma" za konsekwente wstawianie zdjęć na których absolutnie nic nie ma i zaczepienie się o cokolwiek w wyszukiwaniu jest prawdziwym wyzwaniem;
- @
kaloryferarz - za powtórzenie zagadki ze skalnym grzybem w Zegartowicach... no dobra, za to że sam się zreflektował

- @
warzyfko - za nieustającą chęć, aby każde zdjęcie obrobić i podkręcić przed wstawieniem, dzięki czemu wpadają w oko;
- @
f_ranek - za przekonywanie innych fototagujących, że druga część nazwy "turystyczne enduro" oznacza coś więcej niż możliwość przejechania dziur w asfalcie;
- @
SimOn!- za ciągłe wysyłanie graczy w miejsca szczególnie urokliwe (nie żeby inne takie nie były, ale te od SimOn!-a to gotowy plan podróży);
- @
mkzwirek - tytuł "Moto-lotnika" za multum ciekawych zagadek z samolotami;
- @
f_ranek - nagroda im. Leszka Millera za to jak kończy - tzn. na nowy rok 6 z 16 zagadek jest jego autorstwa.
I jeszcze jako taka ciekawostka - tak rozkładały się tegoroczne rozwiązania na mapie:

- Fototagi 2024 mapa.jpg (212.58 KiB) Przejrzano 2433 razy
Jak widać, autostrada A2 jest mocno tagofobowa i w jej rozległym pobliżu prawie nic się nie dzieje
Po raz kolejny gratuluję wszystkim biorącym udział w zabawie, mam nadzieję że oprócz budzenia żyłki rywalizacji jest ona źródłem inspiracji do wycieczek, a może też sposobem na poznawanie nieoczywistych atrakcji naszego kraju. Dla mnie ten wątek jest nieustającym źródłem satysfakcji kiedy w rozmowie z kimś pojawia się jakieś dziwne miejsce typu pomnik, cerkiem czy ruiny pałacu, a ja mogę natychmiast odpowiedzieć, że "a tak, znam - było w fototagach". Kawał kraju dzięki Wam poznałem - i liczę na więcej w 2025!
Jest już założony
wątek na 2025, gdzie przeniesiemy zabawę wraz z pierwszym rozwiązaniem tego roku.
Życzę wszystkim uczestnikom, obserwatorom jak i niezaangażowanym tutaj forumowiczom, żeby nowy rok przyniósł Wam wiele dobrego, motocyklowo i nie tylko. Niech Was maszyny niezawodnie noszą w ciekawe i piękne miejsca, a przygody będą tylko z gatunku tych mile wspominanych. Szczęśliwego 2025!