Producent zaleca 10w40 SF. Nie może być energy conserwing. O bazie olejowej producent nic nie pisze.
Wymiana oleju
Re: Wymiana oleju
1050 XT
Podzielcie się proszę wiedzą gdzie utylizować zlany olej i zużyty filtr?
Komar2 > Simson S51 > _ > Honda NC700X > DL1000 L6
Ja odwożę do mojego PSZOK'a, biorą każdą ilość tylko w oryginalnych opakowaniach, więc przelewam zużyty do oryginalnej butelki.
Filtr po wylaniu oleju wyrzucam do śmieci zmieszanych, tu już niewiele tego oleju zostaje.
Filtr po wylaniu oleju wyrzucam do śmieci zmieszanych, tu już niewiele tego oleju zostaje.
- Ocena: 5.88235%
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
W ksiazce serwisowej :
Olej silnikowy Używanie wysokiej jakości oleju silnikowego do 4-suwów przedłuży żzywotność motocykla Należy zwracać uwage, żeby użyty olej odpowiadał w klasyfikacji API klasie SF lub SG, a jego lepkość wynosiła SAE 10W-40. Jeżeli olej silnikowy SAE 10W-40 nie jest dostepny, należy dobrać lepkość oleju wedtug poniższej tabeli:
Wnioskuje ze to olej polsynteczny po klasie API. Moge sie mylic ale poddslij olej syntetyczny zgodny z zaleceniami producenta jesli taki znasz.
Na tych jeździłem:
Shell Advance 4T Ultra 10W-40
ECSTAR R9000 10w40
VALVOLINE SYNPOWER 4T 10W/40 API SN
Shell Advance 4T Ultra 10W-40
ECSTAR R9000 10w40
VALVOLINE SYNPOWER 4T 10W/40 API SN
1050 XT
Jeszcze takie spostrzezenia mam:
- olej mocno ciemnieje
- przy wymianie zalewam silnik olejem do max na wzieniku poziomu oleju
- wymieniam olej co 6tys km lub gdy poziom oleju spadnie do min. Co nastapi wczesniej.
- zawsze wymiana oleju z filtrem oleju
- nie dolewam oleju od wymiany do wymiany.
- olej mocno ciemnieje
- przy wymianie zalewam silnik olejem do max na wzieniku poziomu oleju
- wymieniam olej co 6tys km lub gdy poziom oleju spadnie do min. Co nastapi wczesniej.
- zawsze wymiana oleju z filtrem oleju
- nie dolewam oleju od wymiany do wymiany.
Maja wyższa klasę - SN. Tu jak z %-Tami, zawsze możesz iść w górę, nigdy odwrotnie

To, że producent dopuszcza minium SG, to tylko tyle oznacza, że jak się ktoś zapuści do Azji Centralnej, to na wołowym łoju też pojedzie
- Ocena: 5.88235%
DL650XAL7
Czy ktorys z nss nie potrafi czytac ze zrozumieniem w jezyku polskim?
Cyt:
W ksiazce serwisowej :
Olej silnikowy Używanie wysokiej jakości oleju silnikowego do 4-suwów przedłuży żzywotność motocykla Należy zwracać uwage, żeby użyty olej odpowiadał w klasyfikacji API klasie SF lub SG, a jego lepkość wynosiła SAE 10W-40. Jeżeli olej silnikowy SAE 10W-40 nie jest dostepny, należy dobrać lepkość oleju wedtug poniższej tabeli:
"olej odpowiadał w klasyfikacji API klasie SF lub SG, a jego lepkość wynosiła SAE 10W-40 " tu nigdzie nie ma ze klada min SF lub wyzsza!!
Wiem ze malo olejow taka ma specyfikacje.
Cyt:
W ksiazce serwisowej :
"olej odpowiadał w klasyfikacji API klasie SF lub SG, a jego lepkość wynosiła SAE 10W-40 " tu nigdzie nie ma ze klada min SF lub wyzsza!!
Wiem ze malo olejow taka ma specyfikacje.
Bierz pod uwagę, że większość to ctrl+c i ctrl+v ze starszych opracowań dotyczących konkretnego modelu.
O ile nie masz silnika, który zamiast papierowego filtra oleju ma odśrodkowy i sitko, to nowsze klasy są zgodne ze starszymi, i możesz je stosować.
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Ja też swego czasu zawiozłem do Radlińskiego PSZOku stary olej (w bańce i lekko zaklejonej, ale przy przelewaniu lekko się ulało), jednak w regulaminie mają "nie odbieramy części samochodowych", to filtra już nie chcieli przyjąć.
Ważne że olej wylądował w miejscu odpowiednim, a nie w lesie.
Ważne że olej wylądował w miejscu odpowiednim, a nie w lesie.