Iżu pisze: ↑13 gru 2024, 08:33
ZIBIC post_id :twisted: =142444 pisze:12 gru 2024, 22:53
Filmik nawet fajny, choć wyłapałem kilka gaf. @
Iżu dobrze, że idziesz w edukację

z tym, że internet w tym temacie jest ostatnia rzeczą jaką bym polecał
Tyle lat wystawiam słoninę zimą za okno dla sikorek, a tu się okazuje że to taki prtak morderca i jeszcze zjada mózgi innych ptaków
Wczoraj widziałem jak wrona załatakowała gołębia, zatłulła go w taki sam sposób i potem żarła jego flaki
. fuj paskudztwo
A w ogóle to @
ZIBIC doradź co zrobić z dzięciołem,który mi robi non stop dziury w elewacji domu na działce, czy on wpierdziela styropian?
Kurde chyba sobie wiatrówkę kupię i będę strzelać do ptaszyska
@
Iżu popełniamy tutaj off topa i Ty i ja. To nie ten temat. Dlatego ostatni raz odpowiadam. Przygotuj na zlot pytania, zapisz. Może być 10 czy 100 lub więcej - chętnie odpowiem.
To, że na filmie widać, iż bogatka zabiła czeczotkę to nie można wyciągać wniosków i generalizować, że to taki ptak morderca
Ptakami zajmuję się 51 lat i moim sztandarowym gatunkiem jest bogatka, której zwykle obrączkuję każdego roku do kilku tysięcy. Myślę,że w jakimś stopniu poznałem jej behawior i " takie ptasie morderstwo " jest przypadkiem raczej odosobnionym niż codziennym. Osobiście tylko raz na przestrzeni tych lat spotkałem się z czymś takim.
Piszesz, że widziałeś jak wrona zatłukła gołębia. Normalnie to jest niemożliwe. Jaka to była "wrona" - siwa, czarnowron, kruk, kawka - rozróżniasz te gatunki ?. Żaden z wymienionych nie zatłucze zdrowego gołębia. Nie pisałeś co to za gołąb - domowy, sierpówka ?. Gołąb mógł być potracony, chory lub jakiś czas leżał sztywny przez co było ułatwione zadanie. Krukowate są wszystkożerne - padlina też zżerają.
Co do dzięcioła to lubi stukać w elewacje i podbitki. Styropian wypruwa, gdyż imituje on trochę próchno z pod kory, gdzie znajdują się larwy korników, kózkowatych i bogatkowatych i innych owadów - dlatego liczy na łakomy kąsek. Ale się biedak przelicza. Poza tym dzięcioł często kuje w rożnych dziwnych miejscach oraz przejawia irracjonalne zachowania. Z dzięciołem jak: za babą nie trafisz...