Zontes czyli nowa stara marka na europę, robi wrażenie

Miejsce do pogaduszek i dzielenia się doświadczeniem o motocyklach innych niż V-Strom.
Remol71
A+B

Re: Zontes czyli nowa stara marka na europę, robi wrażenie

Post autor: Remol71 »

BMW zamienić na ersatz. Hmmm.

Awatar użytkownika
waldeman
A

Post autor: waldeman »

Remol71 pisze:
25 sty 2025, 16:37
BMW zamienić na ersatz. Hmmm.

Ale co w tym dziwnego ? Osobiście nie uznaję segregacji motocykli tylko ze względu na popularność i prestiż danego producenta w Polsce. Znajomy jeździł na swoim CFMoto razem z nami po Tunezji i motocykl ten w niczym nie ustępował motocyklom BMW , był tylko połowę tańszy. Piaski Sahary orał nawet lepiej od naszych motocykli. Naprawdę świat nie kończy się na tych najbardziej znanych producentach, znanych dla Europejczyka . A wręcz dużo więcej ludzi używa motocykli wyprodukowanych w Chinach czy Indiach .

Mniejszość Niemiecka 3

Remol71
A+B

Zrozumiesz temat, gdy zaczniesz pracować za miskę ryżu pod nadzorem przedstawiciela komitetu centralnego.
Ocena: 5.88235%

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

Nikt 'europejskich' firm nie zmuszał do oddawania swojej technologii chińczykom. Teraz zbierają tego żniwa.
Jakoś wśród wchodzących do nas chińczyków nie widzę modeli z silnikiem od Suzuki, Hondy czy Yamahy.
waldeman pisze:
25 sty 2025, 15:48
Lord - Namieszałeś mi pod deklem tym motocyklem . Kufa , podoba się dla mnie . Tylko się zastanawiam czy to chwilowe zauroczenie , czy coś poważniejszego . Szkoda że nie ma nigdzie dokładnych danych technicznych , a sprzedawcy nie mają pewności czy tam są chociażby podgrzewane manety. Druga sprawa to ryzyko wad wczesno produkcyjnych . Tylko że i tak jest ładny . No i przypomina małego Tygrysa na którego chorowałem przed BMW. Kuszące bydle .

Właśnie im dłużej patrzę na motocykle też zaczynam się zastanawiać - dlaczego płacić 50k za Suzuki czy Hondę, która nie ma z wyposażenia w zasadzie nic, czy 60k za BMW z podstawowymi bajerami (F800GS) jeżeli chińczycy oferują to samo za 40k i mają silnik z BMW czy KTMa, 'europejskie' zawieszenie itp.

W przypadku tego Zontesa jedynie trochę faktycznie bym się bał silnika. O ile Voge, Kove, CF Moto mają sprawdzone silniki BMW czy KTMa (choć akurat w przypadku KTMa 790/890 stwierdzenie 'sprawdzony' silnik to raczej oksymoron biorąc pod uwagę problemy z wałkiem rozrządu - choć niby od 2021 to poprawili) to Zontes poszedł we własną konstrukcję. Ciekawe ile zakosili z Triumpha ale koniec końców jak Vogę się z europy zawinie to myślę, że serwis BMW ogarnie. Jak Kove czy CF Moto się zwinie to KTM też myślę ogarnie. Jak Zontes się zwinie to jak faktycznie jest to ich konstrukcja to może być kiepsko.

Chociaż nie powiem - ten 703F wygląda całkiem spoko. Chociaż nie obraziłbym się jakby miał te 100-200cc więcej pojemności i te 10 km więcej i 10-20 nm więcej.

Kymco Downtown 350i

Remol71
A+B

Można sprzedawać za pół ceny, gdy nie trzeba inwestować przez dziesięciolecia w dział badań i rozwoju. Znacznie taniej skopiować gotowca i wstawić podróbkę do salonu po hasłem "patrzcie jak was dymają czołowe firmy". Ten trend dotyczy nie tylko motocykli i prowadzi do jednego, o czym pisałem dwa posty wyżej.

Awatar użytkownika
matt28
A

Post autor: matt28 »

Remol71 pisze:
26 sty 2025, 10:40
Można sprzedawać za pół ceny, gdy nie trzeba inwestować przez dziesięciolecia w dział badań i rozwoju. Znacznie taniej skopiować gotowca i wstawić podróbkę do salonu po hasłem "patrzcie jak was dymają czołowe firmy". Ten trend dotyczy nie tylko motocykli i prowadzi do jednego, o czym pisałem dwa posty wyżej.
Masz rację, dlatego kupiłem DL800, chociaż mógłbym kupić lepiej wyposażonego chińczyka.
Jest jednakże jeden problem z wielkimi graczami na rynku.
Po pewnym czasie następuje stagnacja, swoiste okopanie się na pozycji, i próba ciągnięcia z klientów ile się da nie tylko przy zakupie, ale również podczas serwisów.
Mam nadzieję że konkurencja ze strony Chin zmobilizuje ich do bycia bardziej elastycznymi z korzyścią dla nas.

Old, grumpy man na DL-u 800

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Remol71 pisze:
26 sty 2025, 10:40
Firmy europejskie przez lata nas dymały i dymają. Przenosili produkcje do krajów wschodnich żeby jeszcze więcej zarabiać, a nam sprzedawali patriotyczną papkę o wspieraniu rodzimej produkcji
Ci którzy ich krytykowali że ta zachłanność się zle skończy byli niszczeni i wyśmiewani. Dziś KTM, następny będzie Triumph, a na przejęcie już czekają Chiny. Źle się dzieje ale wina leży po stronie zachłannego kapitalizmu

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Remol71
A+B

Wyłączam się z tej dyskusji, bo zaczyna pachnieć walką klas Lenina.

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Remol71 pisze:
26 sty 2025, 13:25
Wyłączam się z tej dyskusji, bo zaczyna pachnieć walką klas Lenina.
Nie ma argumentów, nie ma dyskusji. Ktm zwolni pracowników tylko w europie, w Chinach i Indiach nic sie nie zmieni, ale to my mamy kupowac KTM,y. Stary coś jest nie tak

BMWał

Remol71
A+B

lukas76 pisze:
26 sty 2025, 14:09

Nie ma argumentów, nie ma dyskusji....
Jeśli akceptujesz kradzież dóbr intelektualnych to ja nie mam argumentów.

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Remol71 pisze:
26 sty 2025, 14:38
lukas76 pisze:

Nie akceptuje, sami oddali. Ciekawe czy Amerykanie składają swoje f22 w Chinach

BMWał

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

lukas76 pisze:
26 sty 2025, 14:59
Remol71 pisze:
26 sty 2025, 14:38
lukas76 pisze:

Nie akceptuje, sami oddali. Ciekawe czy Amerykanie składają swoje f22 w Chinach
To nie jest kradzież. Sami oddali. Mogli nie wchodzić w spółki z chińskimi firmami, nie wchodzić na tamtejszy rynek.
Powtórzę co napisałem wyżej - dlaczego są kopie BMW czy KTMa a nie ma kopii Suzuki, Yamahy czy Hondy?

Kymco Downtown 350i

Awatar użytkownika
waldeman
A

Post autor: waldeman »

Remol71 pisze:
26 sty 2025, 10:25
Zrozumiesz temat, gdy zaczniesz pracować za miskę ryżu pod nadzorem przedstawiciela komitetu centralnego.
Wybacz ale ten argument jest w stylu : Jak się nie będziesz spowiadał to pan bozia ciebie pokara, lub - nie wychylaj się z krawędzi ziemi bo spadniesz w otchłań . Aż się zapytam , jak się tobie jeździ WSK- ą , czy Junakiem ? Zapewne brzydził byś się usiąść na jakiegoś Japończyka , o Niemcu już nie wspominając. Te wszystkie imperialistyczne też pewno do dupy , bo jeszcze nie zapłacili nam za rozsianą stonkę po wojnie . Ja tam nie mam takich problemów . ani do marki pojazdu , ani do narodowości i wyznania ludzi spotkanych na swojej drodze . I chyba tak jest łatwiej .

Mniejszość Niemiecka 3

Awatar użytkownika
Bip
A

Post autor: Bip »

Za 2024 Zontes sie znalazl na poz. 10 zestawienia sprzedanych motocykli w 2024 z udzialem 3.5%.

DL650XAL7

Waldic
A

Post autor: Waldic »

DL650A 2018

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Post autor: Lord »

Cena podana 35999 pln :) https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quad ... H4hp4.html tylko nie pamietam czy 21 czy 19 za tyle. Tobiasz cos tam juz podawał kufry tez mozliwe za niewielka doplatą

Voge 900 DSX / Husqvarna 901 Expedition

Waldic
A

Post autor: Waldic »

Lord pisze:
28 sty 2025, 13:56
Cena podana 35999 pln :) https://www.otomoto.pl/motocykle-i-quad ... H4hp4.html tylko nie pamietam czy 21 czy 19 za tyle. Tobiasz cos tam juz podawał kufry tez mozliwe za niewielka doplatą
Z linku który podawałem https://cityrider.pl/zontes,c324.html?s ... er=c&dir=d wynika, że cena ta sama za 19 i 21. Oba na szprychach. Z kuframi 2 tys wiecej. Nie doczytałem, czy jest quickshifter.

DL650A 2018

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Przeniesienie napędu:

Wielotarczowe sprzęgło z antyhoppingiem w kąpieli olejowej
Rodzaj napędu: łańcuch uszczelniony RK/DID
Skrzynia biegów: 6-biegowa z funkcją Quickshift

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Quickshifter tylko w górę z tego co Ci tam z mojego filmiku gadali, tyle co zrozumialem z Szwajcarskiego

BMWał

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E+T

Mozliw, mozliw

ODPOWIEDZ

Wróć do „Motocykle niesłuszne (czyli nie V-strom)”