UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Kamera - montaż

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

Re: Kamera - montaż

Post autor: Oskar »

erykszolc pisze:
24 lut 2025, 16:35
Oskar pisze:
24 lut 2025, 15:12
Dzięń dobry
Chopy pytanko ktoś przerabiał dodatkową baterie do go pro lub innej z boku trochę z tyłu kasku podpinaną bo coraz bardziej staje się to patrzę popularne ...
Ja tak czasem jeździłem podpinając do MediaMod kabel z ładowarki USB. Ale równie dobrze można wrzucić powerbank do kieszeni i lecieć też po kablu. Ze względów bezpieczeństwa nie dopinałbym kilkusetgramowego powerbanka do kasku, ani z tyłu ani z boku, serio :) Safety first!
Cześć o tym samym pomyślałem powerbanka można wrzucić do bocznej czy. tylnej kieszeni .Chociaż ostatnio modne się zrobiło przyczepienie do,kasku różnych baterii.

Lepszy głupiec wędrujący po świecie niż mędrzec siedzący w domu

Tags:

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

Wiesz @Oskar, na upartego wszystko można przyczepić do kasku ;) Nawet powerbank ważący 500 gramów :P Czy to kwestia mody czy "głupoty" to już kwestia dyskusyjna ;) Dla mnie, jadąc wiele godzin dziennie przez kilka dni, każde 100 gramów mniej na głowie to ulga dla karku, ale jeśli to komuś nie przeszkadza to może sobie i dwa powerbanki przykleić na głowę ;) Nie wiem jednak czy to ma cokolwiek wspólnego z bezpieczeństwem naszej głowy przy ewentualnym dzwonie :)

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
Colto
A+B

Post autor: Colto »

Miałem kiedyś wywrotkę na moto (kask Schuberth C3, waga 1570 gram), mieśnie karku ponaciągałem porządnie (dodatkowy ciężar do utrzymania podczas takich sytuacji). Miałem z mięsniami problem przez 3 miesiące. Każde 100 gram na kasku robi różnicę.

Wysłane z mojego SM-S926B przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam,

Mariusz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suzuki V-Strom DL1000 AL9 (2019r.)

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

erykszolc pisze:
24 lut 2025, 18:15
Wiesz @Oskar, na upartego wszystko można przyczepić do kasku ;) Nawet powerbank ważący 500 gramów :P Czy to kwestia mody czy "głupoty" to już kwestia dyskusyjna ;) Dla mnie, jadąc wiele godzin dziennie przez kilka dni, każde 100 gramów mniej na głowie to ulga dla karku, ale jeśli to komuś nie przeszkadza to może sobie i dwa powerbanki przykleić na głowę ;) Nie wiem jednak czy to ma cokolwiek wspólnego z bezpieczeństwem naszej głowy przy ewentualnym dzwonie :)
Oczywiście że masz rację tez. tak uważam chociażby dlatego że niedawno zmieniłem
kask na lżejszy.
A po kilkuset kilometrach to robi różnicę chociaż jak na tym filmie amerykanie pewnie zapominają że mieli kamerę podpięta ..

3.40 minuta

okamerowal się

Awatar użytkownika
major25
A2

Post autor: major25 »

Ja osobiscie mam kamere zamontowana z przodu na kasku, a prad mam z gniazda USB zamontowanego na kierownicy
Załączniki
BiH02.jpg
BiH02.jpg (1.33 MiB) Przejrzano 3422 razy
BiH01.jpg
BiH01.jpg (1.08 MiB) Przejrzano 3422 razy
Ocena: 5.88235%

Suzuki V-Strom 650 2012
Obrazek

Awatar użytkownika
pbird
A

Post autor: pbird »

Przez ostatnie cztery sezony jeździłem z kamerą na kasku zasilaną powerbankiem w wewnętrznej kieszeni kurtki. Kabel krótki, a gdyby poszło coś nie tak, to po pierwsze elementy mocujące kamerę złamały by się natychmiast, po drugie w takiej sytuacji najmniej martwił bym się kamerą. Powerbank 10 Ah idealnie mieszczący się w kieszeni wystarcza na nagrywanie GoPro przez ponad 10 godzin. Do GoPro wszystkie dodatki są w cenie platynowej biżuterii, więc zamiast Media Mod kupiłem u Chińczyka zamienną, boczną klapkę z otworem na wtyk USB i do dziś jej nie zgubiłem. Jednak kabla prowadzonego gdzieś dalej niż okolice kasku bym się ni odważył zastosować. Gdybyście kombinowali z powerbankami do zasilania kamery na kasku to zróbcie test, czy dostarczą wystarczającą ilość prądu do kamery. Zdziwiłem się kiedy markowe powerbanki nie dawały rady i trzeba było korzystać ze starego już i ciężkiego, ale dobrego sprzętu.

Awatar użytkownika
motostopem
A2

Post autor: motostopem »

Czy ktoś korzystał z taśmy 3M dwustronnej do przyklejenia uchwytu do kasku? zawsze korzystałem z oryginalnych taśm z akcesoriów, ale teraz będę kleił mocowanie wydrukowane na drukarce 3d i potrzebuję czegoś nowego :P Sugru na razie nie chce zamawiać :D

Najczęściej w roli głównej DL650 :arrow:
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Ja korzystałem i... zrezygnowałem ;) Gadałem o tym w jednym filmie, że mi się uchwyt zaczął na takiej taśmie wykręcać :P Teraz też mam wydruk 3d i przykleiłem to na ten plastelinowy klej od tesa, który był dołączony do uchwytu. Działa :)

edit: To chyba jest to sugru, taka czarna plastelina

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

Hej
i taka zagwustka czy ktoś z Was się zastanawiał która kamerę wybrać gdyby miał do wybowru miedzy , Insta 360 ace pro 2 a DJI OSMO ACTION 5 osttatnio często wybieraną tak przejrzałem sporo filmików kurcze kolory w ace pro 2 jakby ładniejsze ..hm

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Post autor: staszek_s »

Ja robię filmy jako pamiątkę dla mnie, żadne YT. Zawsze mnie wkurzało kadrowanie, kamera zamontowana na kasku nagrywała nie do końca to co było fajne, dlatego zdecydowałem się na insta 360. Jak komuś bardziej zależy na jakości technicznej to przypuszczam, że są lepsze wybory.
Minus 360 jest też taki, że trzeba dużo więcej czasu na obróbkę filmu, najpierw wybierać kadry a dopiero potem montować sam film, to duża wada ale coś za coś. Montuję kamerę na kierownicy i nie przejmuję się niczym a kask jest wolny.

Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

Sorry za delikatny offtop, ale zaczyna się to dziennikarskie pier.dolenie na temat kamer, w związku z nowymi przepisami dot. zakazu fotografowania/nagrywania :evil: U nas większość tych pismaków, to jednak debile!

Nowy zakaz dla motocyklistów. Od dziś za kamerkę na kasku dostaniesz mandat

https://motoryzacja.interia.pl/jednosla ... d,21396357

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

biblo pisze:
18 kwie 2025, 09:09
Sorry za delikatny offtop, ale zaczyna się to dziennikarskie pier.dolenie na temat kamer, w związku z nowymi przepisami dot. zakazu fotografowania/nagrywania :evil: U nas większość tych pismaków, to jednak debile!

Całkowicie debilny zakaz jak bedą chcieli nagrać i tak nagraja ... usmiałem sie ..

Niedawno białoruską opozycjionistke K...b wywiozło z Polski .. My się całe rzycie uczymy może faktycznie niech UANIA weżmie się za tych poatałachów ..

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i ... i-ladujace

Chopy już zamotałem się ten zestaw mikrofonów bez problemu bedzię się łaczył z kamera osmo action 5 czy tak
bo z gopro to napewno nie
a jak z insta 360 ace pro 2 ...

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Nie znam się ale ten filmik pokazuje że się da:
https://youtu.be/UgpY7bznN6o?si=lFdoo5F9OdVP85O2

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

@Oskar, zestaw mic mini połączy się z każdą kamerą jeśli faktycznie kupisz to jako zestaw i zastosujesz odbiornik. Z Action 5 Pro połączy się bez odbiornika i do tego połączą sie oba mikrofony jeśli tego potrzebujesz. Film, który pokazał @staszek_s nie pokazuje kamery Insta 360 ace pro 2, o którą pytał @Oskar. Dwa mikrofony łączą się aktualnie tylko z Pocket 3 i Action 5 Pro. Co do innych kamer, to to, że mikrofon się połączy nie znaczy, że jego jakość będzie taka jak ze stuffem DJI ;) Oni mają swój protokół kodowania transmisji, więc wiecie, rozumiecie ;) Oskar, Action 5 Pro łączy się również z DJI Mic2, jest to tańsze rowzwiązanie, a jakość jest zdecydowanie lepsza niż w Mini. Tyle z mojej strony. Spadam pod namiot :P

Awatar użytkownika
staszek_s
A+B+C+D+E

Sorry, nie doczytałem tego ace pro, przypuszczam że będzie podobnie. Całe szczęście że nie cierpię (na razie) swojego głosu w filmach, odpada jeden problem :)

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

staszek_s pisze:
18 kwie 2025, 13:10
(...) przypuszczam że będzie podobnie.
No właśnie niekoniecznie ;) Samo DJI nie mogło sobie poradzić z tym aby Action 4 łączyła się perfekcyjnie z Mic2 ;) W Action5 Pro jest nowy moduł BT i wszystko bangla rewelacyjnie. Więc wiesz, "podobnie", nie znaczy "tak samo", a w pewnych kwestiach diabeł tkwi w szczegółach 8-)

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

biblo pisze:
18 kwie 2025, 09:09

Ci ustawodawcy to debile. :shock:
Szpieg ma taką kamerkę, że żaden milicjant jej nie znajdzie.

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Awatar użytkownika
Oskar
A+B+C

erykszolc pisze:
18 kwie 2025, 13:04
@Oskar, zestaw mic mini połączy się z każdą kamerą jeśli faktycznie kupisz to jako zestaw i zastosujesz odbiornik. Z Action 5 Pro połączy się bez odbiornika i do tego połączą sie oba mikrofony jeśli tego potrzebujesz. Film, który pokazał @staszek_s nie pokazuje kamery Insta 360 ace pro 2, o którą pytał @Oskar. Dwa mikrofony łączą się aktualnie tylko z Pocket 3 i Action 5 Pro. Co do innych kamer, to to, że mikrofon się połączy nie znaczy, że jego jakość będzie taka jak ze stuffem DJI ;) Oni mają swój protokół kodowania transmisji, więc wiecie, rozumiecie ;) Oskar, Action 5 Pro łączy się również z DJI Mic2, jest to tańsze rowzwiązanie, a jakość jest zdecydowanie lepsza niż w Mini. Tyle z mojej strony. Spadam pod namiot :P
dziękuję
już tak ciepło że spisz w namiocie ..

kupiłem własnie nowa kamere i dwa mikrofony ... gopro pujdzie na moja zajebistość :lol: lub na przód motocykla ... Eryk wesołych swiat pozdrawiam .

ERYK U Norków o tej porze jest cudowna roślinność i pieknę kolorowe kwiatki nagrywaj ...

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

@Oskar, właśnie się pakuję i śmigam wgłąb fiordu pod namiot na dziko ;) A czy tak ciepło? Wiesz, w nocy +7 więc wystarczająco ;) Spróbuję dziś nagrać zorzę jeśli chmur nie będzie :P Wszystkiego dobrego Oskar!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interkomy, Nawigacje, Kamery”