UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Kubki garnki typu Jetboil i pochodne

Wszystko o bagażu i wszelkich udogodnieniach dla turystyki.
Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Kubki garnki typu Jetboil i pochodne

Post autor: bojaco »

Czołem. Przymierzając się powoli do wyjazdu robię przegląd sprzętu. Mam tradycyjne naczynia campingowe ze stali, palnik turystyczny szturmowy na kartusze z zaworem gaz propan-butan. Sprawdzając obecne trendy widzę sporo nowych rozwiązań , w tym konstrukcje typu Jetboil. Od samych kubków, garnków aż po kompleksowe, modułowe zestawy z dedykowanymi palnikami. Używacie takich sprzętów? Chętnie posłucham opinii. Nie zakładam gotowania potraw, a jedynie wody do napojów liofilizowanej żywności. Obecny sprzęt nadaje się do użytku więc zastanawiam się co zyskam wydając pieniądze na podobne rzeczy. Czas zagotowania wody szybszy i mniejsze zużycie gazu, to już wiem. Pytanie czy warto.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Re: Kubki garnki typu Jetboil i pochodne

Post autor: biblo »

Co jeszcze zyskasz? Czasem to również oszczędność miejsca i wagi... To kolejna grupa produktów, gdzie w kwestii ceny sky is the limit :D

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Garnki silikonowe skladane i kubeczki, miski, moga być z chin. Najlepsze bo najmniej miejsca zajmują

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C

Post autor: biblo »

lukas76 pisze:
03 mar 2025, 14:27
Garnki silikonowe skladane i kubeczki, miski, moga być z chin. Najlepsze bo najmniej miejsca zajmują
Dla mnie "made in China" nie jest problemem, o ile taki produkt jest brandowany przez jakiegoś "cywilizowanego" i uznanego producenta 8-)
Kiedyś kupiłem na Aliexpress bidon na siłownię, taki z wewnętrznym mniejszym dziurkowanym pojemniczkiem na np. kawałki owoców. No i okazało się, że tworzywo tego bidonu zaczęło się rozpuszczać od cytryny... Nawet nie chcę myśleć z czego to goowno było wykonane i ile bym wchłonął plastiku, gdybym tego nie zauważył :roll: Od tamtego czasu nie wszystko kupuję na chińskich bazarach :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Post autor: Lord »

Ogólnie Jetboil jest OK, ale ja i tak mam zawsze co najmniej 2 palniki, na jednym pyrka kawka na drugim jednogarnkowe dania również pomocne osobno makaron i witym czasie baza sosu do makaronu :) Palniki małe najlepiej z dobrym osadzeniem na podłożu czyli nóżki. Przekonałem sie ze wyroby nawet z markowych sklepów mając to samo zródło pochodzenia maja podobna jakość czyli do dupy. Wiec wychodzi na to ze palnik typu chinski stacjonarny sklep lepiej się spisuje niż nie jeden polski portal sprzedający to samo 2x drożej. Co do naczyń wróciłem do starej stali, rezygnując z mniej sprawdzających się teflonów itp. A patelnia tylko jedna, słuszna żeliwna to na ognisku daje radę :)

DL650A L8

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

BMWał

Awatar użytkownika
motostopem
A2

Post autor: motostopem »

Ja mogę polecić kuchenkę typu Jetboil. Szybko się gotuje i od razu ma się pojemnik na wodę lub jedzenie
Dla przykładu podsyłam filmik gotowałem wodę na jedzenie LIOfilizowane i w 1,5min miałem już gotowe.

w 6:34 widać jak to wygląda. Kuchenka turystyczna Fire Maple.
Kupiona chyba na Skalniku na dobrej promocji.

Najczęściej w roli głównej DL650 :arrow:
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Patrzyłem już na Fire Maple. Jest na liście potencjalnych zakupów.

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

bojaco pisze:
03 mar 2025, 11:18
Obecny sprzęt nadaje się do użytku więc zastanawiam się co zyskam wydając pieniądze na podobne rzeczy. Czas zagotowania wody szybszy i mniejsze zużycie gazu, to już wiem. Pytanie czy warto.
Nic więcej nie zyskasz :) Chyba, że za zysk uznamy lżejszy portfel :P Moim subiektywnym zdaniem rozwiązania typu jetboil są fajne, kompaktowe, ale zważywszy, że jest to tylko do gotowania wody, to jest to stanowczo za drogie ;) Jedyna przewaga jaką ja widzę to możliwość gotowania wody w namiocie, mając to podwieszone do sufitu. Wtedy jest to chyba najbezpieczniejszy z dostępnych systemów do gotowania wody. Co do garów to ja wszedłem w Sea to summit, w te składane silikonowe i do tego patelnia też od STS, 10 calowa. Też kiedyś nie zakładałem gotowania, ale jak odkryłem jakie to jest zajebiste doświadczenie w podróży, to już nigdy więcej nie wrócę do liofilizatów zalewanych wodą ;)

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
motostopem
A2

Post autor: motostopem »

Czy ja wiem, że tylko do wody? Puszkę od EdReda jestem w stanie tam wrzucić całą lub jej zawartość i też podgrzeje :D

Najczęściej w roli głównej DL650 :arrow:
https://www.youtube.com/channel/UCpp6Ux ... irmation=1

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Moim zdaniem zysk jest taki, że zestaw jest kompaktowy i jak ma służyć tylko do gotowania wody, to wygodniejszy niż luźne klamoty. Ja mam zestaw optimusa terra weekend i jestem zadowolony, nawet raz jajówę na boczku na tej patelence usmażyłem, ale drugi raz kupiłbym właśnie któregoś fire mapla.
A tak naprawdę, to całą robotę robi ten radiator od spodu. Wszystko gotuje się błyskawicznie.
Ocena: 5.88235%

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Przemyślane. Zysk czasowy, na gazie i tyle. Nowy klamot i stary zajmujące miejsce. Za to co wydam na taki sprzęt ma z 10 kartuszy gazu a aż tyle nie biwakuję. Chyba zostanę na razie przy tym co już mam.

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Kupiłem czajniczek https://www.bergzeit.de/p/sea-to-summit ... 018527-001
Zobaczymy czy dojdzie

BMWał

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Post autor: erykszolc »

@lukas76 będziesz zadowolony :)

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
gorghu
A+B+C+D+E
Kontakt:

Post autor: gorghu »

Też mam Optimusa i też mogę polecić. na wyjazdach na 4 różne kuchenki ten Optimus najszybciej zagotowywał wodę. No i jest oszczędny w gazie (dość wydajne to gotowanie jest na nim). Do tego miejsca mało zajmuje bo kartusz wkładam do środka tego optimusa, tak samo palnik i w kufrze miejsca zajmuje tyle co wielkość tego gara :) ).

Grzesiek
DL 650 AK8 Black Mat -->> Super Tenere 1200

Awatar użytkownika
Lord
A+B+C+D+E

Post autor: Lord »

Ja akurat dużo biwakuje więc mój sprzęt to nie tylko zestaw 2 garczjow l, dwa kubki, kawiarka, patelnia żeliwna dwa palniki dwa kartusze, ale cała reszta kuchni, czyli porządny duży nóż czasem dwa, mała deska, talerze , widelce i łyżki dla 2-jki, i cała masa małych pojemniczków tych z zestawowi kosmetycznych samolotowych Rossmana gdzie pakuje wszystkie przyprawy, od soli pieprzu, papryki po wszytkie zioła. Do tego dwa krzesełka , stolik który idealnie mieści się w kwadratowym kufrze. A kto mi zabroni ;)

DL650A L8

Awatar użytkownika
Bip
A

Post autor: Bip »

Ja mam mały palnik na alkohol Tatonka z nierdzewki. Do tego aluminiowy parawanik i pół litrowy garnuszek. Ale ja tylko gotuję wodę na kawę lub podgrzewam coś kupionego jako pół gotowe do zagotowania. Nie bawię się w dwa, trzy dania na biwaku, tylko coś zamawiam w knajpie po drodze.
Dość minimalistycznie. 😉

DL650XAL7

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyka, Bagaż”