Panowie, dużo napisaliście, bo już mamy drugą stronę, ale żaden z Was nie uwzględnił początkowych założeń @Bip

Proszę bardzo

Tia.... mój plecak "urósł" do 11 kilogramów... Lustrzanka z gripem, 3 obiektywy, lampa, dodatkowe akumulatory, itd. I kiedyś zabierałem go nawet lecąc samolotem na drugi koniec świata... Ale z powodu rosnących kosztów przewozu bagażu - a raczej obniżających się kosztów przewozu samego człowieka
Ale chyba 15-litrowym tankbagu
Podejrzewam, że jest to raczej bezwiedne nadużywanie szerokiego kąta. No bo skoro można złapać więcej, to czemu tego nie zrobić, później się przytnie. Aparatem fotograficznym, szczególnie takim z wizjerem, a nie z ekranikiem, kadrujesz świadomie i te zdjęcia muszą wyjść lepsze, "same"
To jest tak. Odpalasz aparat aplikację w telefonie. masz 3 tryby obiektywu: macro, "normalny", szeroki kąt (albo nazwane inaczej od "zoomu": x0.6, x1, x2). Robisz zdjęcia na podstawowym automacie. W telefonie masz także tryb Pro gdzie sam wszystko ustawiasz. Ale: tam nie ma listków przysłony, obiektyw nie porusza się przód tył zwiększając i zmniejszając ogniskową. To wszystko robi program sterujący aplikacją. I od programu zależy jakość zdjęcia.PiotrEm pisze: ↑08 mar 2025, 10:57Podejrzewam, że jest to raczej bezwiedne nadużywanie szerokiego kąta. No bo skoro można złapać więcej, to czemu tego nie zrobić, później się przytnie. Aparatem fotograficznym, szczególnie takim z wizjerem, a nie z ekranikiem, kadrujesz świadomie i te zdjęcia muszą wyjść lepsze, "same"![]()
dobrze to znam. mam podobny zestaw w plecaku. ale nawet to stare lustro Sony Alpha robi nadal lepsze zdjęcia niż ten kompakt Lumixa co mam.
Nie pamiętam czy ten mój tankbag ma 4 czy 6 litrów ale mieści się spokojnie
Albo denkiem od butelki
Ja sobie kiedyś zrobiłem taką lustrzankę
Faktycznie za trochę ponad 2 kPLN trudno znaleźć ciekawego travelzooma... Za niecałe 3 tysiące jest Canon PowerShot SX740 HS, który może pobierać lokalizację GPS z urządzenia przenośnego. A to się później przydaje, bo zdjęcia mają geolokalizację - coś, co w smartfonach jest oczywistą oczywistością, w aparatach jest funkcją "premium"gorghu pisze: ↑08 mar 2025, 12:17ok. z ciekawości zweryfikowałem ceny aparatów i faktycznie poszły one w górę (zresztą jak wszystko). Ale za 2500 już można coś przyzwoitego w kompaktach znaleźć. Szczególnie że za topowy telefon też musisz sporo zapłacić
przykład: Panasonic Lumix DC-TZ99 za ok 2400 zł.