UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Gorąca tarcza. Klocki nie blokują.

Wszystko co jest związane z mechaniką motocykla
logolo
A1

Gorąca tarcza. Klocki nie blokują.

Post autor: logolo »

Cześć. Chciałbym zapytać czy to jest normalne aby tarcza tylna była b goraca podczas gdy przednie są ledwo ciepłe. Klocki nie blokują: przejechałem dłuższą trasę bez hamowania tylnym - tarcza zimna. Czy to normalne?

Suzuki DL V-Strom 650; 2010r.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Re: Gorąca tarcza. Klocki nie blokują.

Post autor: biblo »

A podczas typowej jazdy nie dotykasz stopą, nawet delikatnie, dźwigni tylnego hamulca? ;)
Podnóżki masz standardowe?

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

logolo
A1

Post autor: logolo »

Podnóżki standardowe. Ale...może bo jak testowalem bez hamowania to cofnalem noge do tylu .Zwrócę na to szczególną uwagę i zobaczymy

Suzuki DL V-Strom 650; 2010r.

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Ja tak miałem, że prawa stopa delikatnie się opierała o dźwignię hamulca i to wystarczyło, żeby klocki troszkę tarły o tarczę... Tylko ja zmieniłem podnóżki na akcesoryjne o trochę innej wysokości, niż standardowe, a jednocześnie nie dopasowałem spoczynkowego położenia dźwigni hamulca :roll:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Post autor: MrWaski »

Też jak użyję równocześnie przedniego i tylnego hamulca przy zjeździe na MOP, tylna jest mocno gorąca, a przednie ledwie ciepłe. Wcześniej przez wiele kilometrów nie hamowałem wcale. Nie dotykam nogą hamulca. Bicia nie ma - sprawdzałem. Tak mam w moim DL-u od nowości.
Gorąca tarcza to nie jest jakiś duży problem. Po kilkunastu tysiącach przejechanych kilometrów, klocki jeszcze że ho, ho...

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Lukasz75vj
A1

Post autor: Lukasz75vj »

Dla pewności najprościej zdemontować zacisk wysunąć tłoczek obejrzeć go czy nie ma wźerów ewentualnych zabrudzeń wypolerować obejrzeć uszczelniacze czy nie są popękane sparciałe złożyć do kupy i musi grać . Robota na pół godz

Awatar użytkownika
Piter7011
A

Post autor: Piter7011 »

logolo pisze:
28 wrz 2024, 19:11
Cześć. Chciałbym zapytać czy to jest normalne aby tarcza tylna była b goraca podczas gdy przednie są ledwo ciepłe. Klocki nie blokują: przejechałem dłuższą trasę bez hamowania tylnym - tarcza zimna. Czy to normalne?
Witam mam podobny problem dl 650 2004 r z tym że nawet gdy nie dotykam i nie hamuje tylnim hamulcem i tak się grzeje, jak mocno ano tak że złapać palcami tarcz można ale po chwili trzeba puścić bo nie da rady trzymać Problem zauważyłem po wymianie klocków na nowe i być może istniał wcześniej bo szybko zniknęły stare. Zrobiłem już kilka rzeczy aby temu zapobiec czyli czyszczenie i smarowanie zacisku z wymianą uszczelniaczy gumowych. Polerowanie tłoczka choć był w ładnym stanie bez rdzy i wżerów podobnie zresztą jak zacisk. Rozebranie i czyszczenie pompy że sprawdzeniem drożności, stanu uszczelnień gumowych choć tam też wszystko ok. dodam że na tarczy jest mały próg około 0,5mm i został tylko stary wężyk . Hamulec po odpowietrzaniu jest twardy, i ma mały skok dźwigni. Koło blokuje bez problemu gdyż ten model nie ma ABS. Kombinując i szukając przyczyny zdemonowałem blaszki i te podkładki chyba ebonitowe co trzymają klocki w zacisku, wtedy klocki są ledwo letnie, ale nadal nie znam powodu dlaczego tarcz się grzała, przejechałem wcześniej z 1 tyś km czekając aż się klocki ułożą ale to nie nastąpiło. Ma ktoś pomysł gdzie tkwi awaria? bo ja już nie mam pomysłów. Pozdrawiam i może jakiś mędrzec coś podpowie 🤔

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Może to banalne, ale czy sprawdzałeś położenie pedału hamulca? Może go rozepnij na chwilę, przejedź się i wówczas sprawdź tarczę...

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Piter7011
A

biblo pisze:
21 kwie 2025, 11:55
Może to banalne, ale czy sprawdzałeś położenie pedału hamulca? Może go rozepnij na chwilę, przejedź się i wówczas sprawdź tarczę...
Hmmm spróbuję i tego bo mi brak już pomysłów , no może jeden jeszcze mam: coś jakby trzymało płyn hamulcowy bo cylinderek się cofa ale jak by za słabo bo koło bez klocków obraca się dłużej niż z nimi. Jest możliwość że nowe gumy trzymają bardziej tłoczek nie pozwalają mu się cofnąć daleko. Sprężynę sprawdzałem w pompie i bez płynu ma skok około 1cm a z płynem po odpowietrzaniu tylko 3-4mm.

Awatar użytkownika
Piter7011
A

Zamówiona nowa tarcz i klocki z DLmoto bo stara już nie trzymała wymiaru choć bicie mieściło się w normie. Zobaczę teraz co będzie z tym grzaniem .

Awatar użytkownika
Piter7011
A

biblo pisze:
Sprawdziłem ale to nie to , lecz to nie jest mądry pomysł aby rozpinać, bo można sobie krzywdę zrobić. Z przyzwyczajenia jednak przy do hamowaniu naciska się tą dźwignię.

Awatar użytkownika
Mariuszz
A1

Post autor: Mariuszz »

Piter7011 pisze:
21 kwie 2025, 10:16
logolo pisze:
Witam mam podobny problem dl 650 2004 r ....Kombinując i szukając przyczyny zdemonowałem blaszki i te podkładki chyba ebonitowe ....
Jakie podkładki????

Awatar użytkownika
Piter7011
A

Mariuszz pisze:
24 kwie 2025, 18:19
Piter7011 pisze:
21 kwie 2025, 10:16
logolo pisze:
Witam mam podobny problem dl 650 2004 r ....Kombinując i szukając przyczyny zdemonowałem blaszki i te podkładki chyba ebonitowe ....
Jakie podkładki????
Między klockiem a tą blaszką jest taki jakby papier ale to taki izolator.

Awatar użytkownika
andrus75
A+B

Post autor: andrus75 »

Nie przypominam sobie czegoś takiego u siebie. Jest klocek, blacha i na zacisk. Do tego blaszka sprężynująca na dole zacisku. No ale może skleroza mnie dopadła

Wysłane z mojego Pixel 7a przy użyciu Tapatalka

DL650 AK7

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

Może zależy od rocznika, a może poprzednik wywalił. Ja mam te białe przekładki np.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Piter7011 pisze:
24 kwie 2025, 15:42
biblo pisze:
Sprawdziłem ale to nie to , lecz to nie jest mądry pomysł aby rozpinać, bo można sobie krzywdę zrobić. Z przyzwyczajenia jednak przy do hamowaniu naciska się tą dźwignię.
W takim wypadku to oczywiste, że trzeba uważać 8-) Ale czasem nie ma innego sposobu, jak sprawdzanie "na żywca". Ja miałem kiedyś niezidentyfikowane przez długi czas problemy z odcinaniem silnika w Tigerze i dłuższy czas eksperymentowałem z odłączaniem różnych elementów... M.in. odpinałem a to jakieś czujniki powietrza, przewrotki, a to czujniki ABS-u, no i na jednym zakręcie, jak ABS-nie zadziałał, to niewiele brakowało, żebym pojechał prosto :D A swoją drogą, odpięcie czujnika ABS wyłączyło prędkościomierz i... wskaźnik poziomu paliwa. To dopiero była jazda z duszą na ramieniu ;)

Alternatywą była wymiana kolejnych podzespołów w ASO, oczywiście za grubą kasę :roll:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
Piter7011
A

Piter7011 pisze:
24 kwie 2025, 15:37
Zamówiona nowa tarcz i klocki z DLmoto bo stara już nie trzymała wymiaru choć bicie mieściło się w normie. Zobaczę teraz co będzie z tym grzaniem .
Założona nowa tarcz, nowe klocki, podmieniona inna pompa hamulcowa, wcześniej regenerowany zacisk i nadal się tarcza grzeje. Nie mam już pomysłów, został tylko stary przewód hamulcowy, wymienię jeszcze jego!
Tymczasem może ktoś ma namiary na jakiegoś mechanika motocyklowego bo jeśli to nie pomoże to musi się tym zająć fachowiec. Szukam w okolicy Kalisza i Turku lub Konina.

Awatar użytkownika
Struna
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: Struna »

Przewody hamulcowe stare ?
Ocena: 5.88235%

DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl

Awatar użytkownika
Piter7011
A

Struna pisze:
25 cze 2025, 17:17
Tak został tylko jeszcze stary przewód od pompy.

Awatar użytkownika
Piter7011
A

Piter7011 pisze:
25 cze 2025, 22:23
Struna pisze:
25 cze 2025, 17:17
Tak został tylko jeszcze stary przewód od pompy.
Może ktoś wymieniał przewód tylniego hamulca i ma sprawdzony do 2004 bez absu. Nie za miliony. Mam kilka aukcji ale nie są jasno opisane.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat mechaniczny”