UWAGA UWAGA UWAGA
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni
Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej
topic7406.html
Diagnoza OBD Vstrom
Re: Diagnoza OBD Vstrom
Czyli generalnie nic to nie daje. To samo można uzyskać włączają dealermode.
Natomiast nie przełączymy motocykla przez taki skaner w tryb np do robienia synchronizacji.
Dobrze myślę??
Natomiast nie przełączymy motocykla przez taki skaner w tryb np do robienia synchronizacji.
Dobrze myślę??
Nie do końca. Okrojona obsługa jest w AndroidAuto. W aplikacji na telefonie jest pełna obsługa.
Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek
To co to za magiczna aplikacja, która umie w konfigurację motocykli i samochodów po OBD II?
Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej
No nie, bo z OBD masz wgląd w live data z wielu czujników ( sonda(y), TPS, MAP itd )
A to czy "umie" zrobić synchro zależy generalnie od oprogramowania a nie samego interfejsu.
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Dzięki za odpowiedzi
Gwoli jasności, ja nie chcę bawić się w jakieś ustawienia lub regulacje, ale np. podejrzeć kod błędu (w Tigerze na zegarach pojawia się na żółto tylko symbol silnika, bez jakiegokolwiek kodu) lub ewentualnie ustawić/skasować interwały przeglądów...
Nada się do tego?
@MrWaski Jak uruchamiasz to oprogramowanie, to po połączeniu się przez BT z motocyklem, musisz wybrać z jakiejś listy model, rocznik, itd. swojej maszyny?
P.S. Ja nie potrzebuję tych przejściówek, bo mam pod kanapą "pełne" gniazdo OBD...

Gwoli jasności, ja nie chcę bawić się w jakieś ustawienia lub regulacje, ale np. podejrzeć kod błędu (w Tigerze na zegarach pojawia się na żółto tylko symbol silnika, bez jakiegokolwiek kodu) lub ewentualnie ustawić/skasować interwały przeglądów...
Nada się do tego?
@MrWaski Jak uruchamiasz to oprogramowanie, to po połączeniu się przez BT z motocyklem, musisz wybrać z jakiejś listy model, rocznik, itd. swojej maszyny?
P.S. Ja nie potrzebuję tych przejściówek, bo mam pod kanapą "pełne" gniazdo OBD...
Pozdrawiam,
Jacek

Nie musisz, ale możesz sobie skonfigurować wiele pojazdów i tylko dlatego tworzysz profil oddzielny dla każdego. W każdym profilu ustawiasz miliony ustawień, ale na domyślnych u mnie wszystko działa. Przy niektórych parametrach jest uwaga, że może nie działać, albo może źle działać. Jest tego jednak niewiele istotnych. Wszystkie podstawowe rejestruje bez problemów.
Tu jest kilka z wielu, których na razie nie ruszałem: .
Przykładowy wykres dla wersji za 25 zł (w podstawowej nie pamiętam, ale chyba tylko 2 lub 3 można na raz rejestrować):
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2025, 16:52 przez MrWaski, łącznie zmieniany 1 raz.
Romet R125 vel Debeściak
Rozumiem, że tworząc ten profil wybierasz konkretny pojazd z jakiejś listy dostępnych "zaszytej" w aplikacji... Czy mógłbyś zatem sprawdzić, czy ta apka pozwoli połączyć się z Triumph Tiger Explorer (rocznik 2014, pojemność 1215ccm, moc 137 KM)?
Pozdrawiam,
Jacek

Triumpha na liście nie ma, ale jest jakiś Trumphi... to zdaje się kitajska marka...
Roczników pojemności i mocy przy tworzeniu profilu nie ustawia się. Ustawie się tylko Ford, Suzuki, BMW, VW itd. W innym miejscu są jakieś ustawienia m.in. pojemność baku paliwa.
To jest standard OBD II, coś jak RS232 w komputerach. Wg mnie połączy się z każdym pojazdem posiadającym gniazdo OBD II, pewności nie mam. Producent urządzenia twierdzi że tak.
W Wikipedii podają standardy transmisji OBD II:
- J1850 PWM
- J1850 VPW
- ISO9141
- ISO14230 (KWP2000)
- ISO14229 (UDS)
- CAN (ISO15765/SAE J2480)
System OBDII jest obowiązującym standardem w samochodach:
- sprzedawanych po 1 stycznia 1996 w USA
- sprzedawanych po 1 stycznia 2001 w Unii Europejskiej
- sprzedawanych po 1 stycznia 2002 w Polsce
- z silnikiem Diesla, sprzedawanych po 1 stycznia 2003 w Unii Europejskiej
Nie wiem, aż tak się na tym nie znam, mam to od kilku dni i nie miałem jeszcze czasu rozkminić tematu. Sprawdziłem tylko czy działa, czy coś pokazuje i czy nie ma jakichś błędów w moim V-Stromie.
Musisz zapytać jakiegoś serwisanta z Triumpha.
Roczników pojemności i mocy przy tworzeniu profilu nie ustawia się. Ustawie się tylko Ford, Suzuki, BMW, VW itd. W innym miejscu są jakieś ustawienia m.in. pojemność baku paliwa.
To jest standard OBD II, coś jak RS232 w komputerach. Wg mnie połączy się z każdym pojazdem posiadającym gniazdo OBD II, pewności nie mam. Producent urządzenia twierdzi że tak.
W Wikipedii podają standardy transmisji OBD II:
- J1850 PWM
- J1850 VPW
- ISO9141
- ISO14230 (KWP2000)
- ISO14229 (UDS)
- CAN (ISO15765/SAE J2480)
System OBDII jest obowiązującym standardem w samochodach:
- sprzedawanych po 1 stycznia 1996 w USA
- sprzedawanych po 1 stycznia 2001 w Unii Europejskiej
- sprzedawanych po 1 stycznia 2002 w Polsce
- z silnikiem Diesla, sprzedawanych po 1 stycznia 2003 w Unii Europejskiej
Nie wiem, aż tak się na tym nie znam, mam to od kilku dni i nie miałem jeszcze czasu rozkminić tematu. Sprawdziłem tylko czy działa, czy coś pokazuje i czy nie ma jakichś błędów w moim V-Stromie.
Musisz zapytać jakiegoś serwisanta z Triumpha.
Romet R125 vel Debeściak
OK, dzięki za pomoc 

Pozdrawiam,
Jacek

Dzięki koledzy za informację .Widzę, że temat się rozwiną. Teraz musze poradzić sobie z moim problemem podwyższonego spalania. Jeśli ktoś ma jakieś informacje jak powinny wyglądać poprawne odczyty live data i co czytać to będę wdzięczny.
Prawidłowych wartości parametrów szukaj w mamnualu serwisowym: https://www.v-strom.co.uk/downloads.htm
Romet R125 vel Debeściak
Witam po dłuższej przerwie. Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego nie mogę się połączyć ze sterownikiem silnika? Adapter mam taki jak poniżej.
- Załączniki
-
- Screenshot_20250506_185838_AliExpress.jpg (59.86 KiB) Przejrzano 409 razy
Do mojego pasują, do starszych nie wiem.
Romet R125 vel Debeściak