UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Smartwatch czy zegarek klasyczny?

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Re: Smartwatch czy zegarek klasyczny?

Post autor: biblo »

MrWaski pisze:
29 sie 2023, 19:25
Każdy chwali wodę w swojej studni...
A jednak - choć sam też mam i czasem używam - smartwach, to tylko troche elektroniki bez duszy ;) I to powiedzenie bardziej pasuje do porównywania smartwatchy różnych firm, a szczególnie iOS vs. Adroid - i to woda, i to woda... 8-)

Taki "normalny" i "zwykły" zegarek, to raczej dobre wino lub gatunkowa whisky, a porównywanie tych napojów do wody to grzech :twisted:

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
Rommel
A+B+C

Post autor: Rommel »

biblo jaka jest dusza w kawalku metalu który cyka ci na rece? :D Kolejny smiec na który wydaje sie hajs, i ktorego wartosc niestety ale jest znikoma w obecnych czasach. Rozumiem zakup wersji limitowanej i wrzucenie do szuflady, zeby polezal 40 lat ;) Oczywiscie, mam Casio z GPSem i kompasem zawsze jak ide gdzies w dzicz, ale tu sie konczy jego przewaga nad smaruoczem. Na codzien zbyt wiele nie daje :D

No ale czasy lazenia w krawatach, marynarkach i spinkach juz sa dawno za mna. No chyba ze przywróca kapelusze eleganckie do garnituru, to count me in 8)

"Jam jest Latający Potwór Spaghetti. Nie będziesz miał innych potworów przede Mną. (Potem możesz mieć; tylko zabezpiecz się). Jedynym Potworem, który zasługuje na pisanie wielką literą jestem Ja!" Nieokreślona liczba NIE-Przykazań a Sugestii

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

@Rommel zegarka nie należy rozpatrywać w kategoriach rzeczy użytecznych, bo od strony funkcjonalnej w dzisiejszych czasach jest on faktycznie czymś archaicznym 8-) Ale z drugiej strony jest on świadectwem geniuszu człowieka, kunsztu jego konstruktora i twórcy, jest czymś ponadczasowym, czymś ładnym, tak jak np. kobieca biżuteria :)

Może też być oczywiście - w przeciwieństwie do super-hiper-wypasionych smartwachy - lokatą kapitału lub "towarem" inwestycyjnym, jak np. złoto.

To jest tak, jak z tymi kapeluszami, które wspominasz... lub jak z dobrym winem, dobrą wodą toaletową, dobrym sprzętem audio - niekoniecznie od razu audiofilskim ;) ... Jak chcesz się upić, to wystarczy pół litra lub jakiś jabol, a jak chcesz czegoś więcej, to musisz wydać ciut więcej kasy 8-) A muzyki można też niby "słuchać" na głośniczku BT wielkości jabłka ;)

Dlatego klasyczny zegarek i smartwatch, to są rzeczy nieporównywalne :mrgreen:
Ocena: 5.88235%

Pozdrawiam,
Jacek

drom
A1

Post autor: drom »

szklo polecam, ja nie wiem gdzie zalozone (dostalem juz z szklem) ale nie wyobrazam sobie miec smartwacha bez szkla hartowanego, po prostu ja chodze w zegarku przez 2/3 doby i szkoda mi.

Awatar użytkownika
bojaco
A+B+C

Post autor: bojaco »

Mała dygresja - posiadacze Garminów serii Fenix, którym zdycha bateria, nie martwcie się. Co prawda serwis jej nie wymieni bo nie świadczą tej usługi, zrobicie to sami. Na YT są filmy, jak to zrobić. Co też uczyniłem w moim 7 letnim Fenix 3 HR. Bateria 45 pln, 20 min roboty. Działa, jest nadal szczelny, przetestowany na basenie podczas pływania. Zalecam ostrożność podczas operacji i brak gwałtownych ruchów ale spokojnie, nic to strasznego. A satysfakcja gwarantowana. Łączny koszt wyniósł 90 pln bo za kolejne 45 pln kupiłem zestaw mini narzędzi do zegarków, telefonów i podobnych robót. Zarówno baterię jak i narzędzia nabyłem na Allegro.
Ocena: 11.76471%

DL650 2013 -> DL1000 2016 -> R1200GS Adv 2016 czyli Mniejszość Niemiecka :shock:

Janek-2004
A

Post autor: Janek-2004 »

Chociaż nigdy nie byłem zwolennikiem takich gadżetów i od 20 lat lat nosiłem zwykły zegarek, z troski o zdrowie ojca, moje dziecko zakupiło mi na urodziny takie cuś jak: Watch 6 classic. Oczywiście zagrałem szczęśliwego ojca na taki prezent, choć dziecko świeżo upieczony studenciak groszem nie śmierdzi więc najprawdopodobniej ja sfinansuję ten prezent w dłuższej perspektywie. Ale do rzeczy. Ponieważ zostałem poinstruowany (instrukcji do tej pory nie czytałem) że to będzie monitorować moje "parametry sercowe", jakość snu i coś tam jeszcze zacząłem z tym sypiać jakkolwiek i komukolwiek to się skojarzy :). Kilka dni temu ok 3:30 rano ma miejsce taka akcja. Najprawdopodobniej podczas jakieś nieokreślonej sennej pozycji wydawało mi się, że uderzyłem lewą ręką w krawędź łóżka. Po tym poczułem że cuś mnie wibruje i w środku nocy patrzę, a tu mnie coś miga na zegarku że wykryto poważne uderzenie i skubany wzywa 112. Po czym słyszę, a tu z zegarka jakiś chłop ze 112 coś się pyta. Zacząłem na półśpiąco coś bełkotać że to pomyłka i zegarek sam zadzwonił .. Chłop się wyłączył. Trwało to jakiś ułamek czasu. Mało co nie zszedłem , moja żona jeszcze bardziej się wystraszyła. Przez 1-2 godziny było po spaniu. Można to gdzieś ponoć wyłączyć - w aplikacji.

Awatar użytkownika
Hawk1985
A2

Post autor: Hawk1985 »

Co do zegarków nie nosiłem zegarka z 15 lat - telefon pełnił te funkcję.
Kilka lat temu kupiłem taniego smartwatcha (zależało mi na funkcji mierzenia kroków) żeby sprawdzić czy to dla mnie, i czy nie wyląduje w szafce.
Teraz mam już 3ciego z kolei smartwatcha, jako że zawsze podobały mi się zegarki Gshock wybór padł na
Amazfit TRex 2
Teraz ceny coś powariowały, ale w marcu 2023 płaciłem za niego 800 zł

Zegarek nie ma mikrofonu i głośnika, nie można przez niego rozmawiać, ale nawet przy 6 treningach tygodniowo, monitorowania snu i tętna, powiadomień na zegarku, bateria wytrzymuje 2 tygodnie.

Wytapatalkowano

Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Hawk1985 pisze:
16 lip 2024, 17:04
Co do zegarków nie nosiłem zegarka z 15 lat - telefon pełnił te funkcję.
Kilka lat temu kupiłem taniego smartwatcha (zależało mi na funkcji mierzenia kroków) żeby sprawdzić czy to dla mnie, i czy nie wyląduje w szafce.
Teraz mam już 3ciego z kolei smartwatcha, jako że zawsze podobały mi się zegarki Gshock wybór padł na
Amazfit TRex 2
Teraz ceny coś powariowały, ale w marcu 2023 płaciłem za niego 800 zł

Zegarek nie ma mikrofonu i głośnika, nie można przez niego rozmawiać, ale nawet przy 6 treningach tygodniowo, monitorowania snu i tętna, powiadomień na zegarku, bateria wytrzymuje 2 tygodnie.
Ja od kilku miesięcy używam Xiaomi Redmi Watch 4 i jestem nim zaskoczony i zachwycony :D Kosztuje grosze (ostatnio w MM widziałem go za 299 zł), ma prawie 2-calowy ekran AMOLED, głośnik i mikrofon, tak więc można przez niego rozmawiać i bateria wytrzymuje od 2 do prawie 3 tygodni 8-)

Co do sensorów trzeba przyznać, że jest „na bogato”. Redmi Watch 4 jest wyposażony w akcelerometr, dopracowany czujnik tętna, kompas, żyroskop oraz czujnik SpO2. To sprawia, że zegarek staje się nie tylko asystentem w codziennym życiu, ale również zaawansowanym narzędziem do monitorowania aktywności fizycznej i zdrowia. Tym bardziej, że smartwatch oferuje aż 150 dedykowanych trybów sportowych, które wsparto funkcją asystenta głosowego.

Nowy Redmi Watch 4 działa na systemie HyperOS, co zapewnia płynne i intuicyjne użytkowanie. Zegarek nie posiada własnej łączności komórkowej, ale oferuje Bluetooth 5.3, GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS oraz moduł NFC do szybkich płatności zbliżeniowych (w zależności od regionu). Dzięki temu można liczyć na precyzyjne śledzenie naszej lokalizacji oraz łatwe parowanie z urządzeniami mobilnymi.

Obrazek

P.S. Niedawno wyszedł też Huawei Watch Fit 3 i ma zbliżone parametry do Redmi, ale sporo krótszy czas pracy na baterii, no i kosztuje ok. 650 zł :roll:
ALE - jest podobny do Apple Watch i z tego powodu zbiera ochy i achy u juduperów :? i innych miłośników tureckich podróbek Louis vuitton :roll:

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
swoop
A1
Kontakt:

Post autor: swoop »

Ja przymierzam się do zakupu G-SHOCK GBD-H2000-1AER G-SQUAD, ktoś korzysta, poleca czy nie?

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

ja szukam cosik, musi miec nfc i gps, cosik fajnego, ktoś coś, bo ja nie kumam nic z tego

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Jeśli masz telefon z Androidem i Ci się nie spieszy, to poczekaj na premierę nowego Xiaomi Redmi Watch 5 lub Watch 5 eSim

https://www.notebookcheck.pl/Xiaomi-Red ... 501.0.html
https://www.tabletowo.pl/xiaomi-redmi-w ... cyfikacja/

Ma to, czego potrzebujesz 8-)

Ja używam wersji zeszłorocznej Redmi Watch 4 i bardzo podoba mi się duży ekran i bardzo długi czas pracy na baterii - mam włączone wszystkie powiadomienia + czasem przez niego rozmawiam i doładowuję go co ok. 2,5 tygodnia. Bez powiadomień wytrzyma przeszło miesiąc.
A kosztował 350 zł :D

Na rynku są już obecne uboższe wersje 5-tki - Active i Lite, ale nie znam ich parametrów...

Pozdrawiam,
Jacek

karatfvj
AM

Post autor: karatfvj »

jednak chińczyki biją w tej chwili konkurencję pod kontem relacji ceny do możliwości

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

karatfvj pisze:
10 cze 2025, 12:43
jednak chińczyki biją w tej chwili konkurencję pod kontem relacji ceny do możliwości
Może i biją, ale i tak najwięcej kasy zarabia Apple... Mowa oczywiście o smartwatchach, bo w klasycznych oni nie robią ;)

Pozdrawiam,
Jacek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne dla motocyklisty”