Dyskusja nie jest źródłem obowiązującego prawa. Wszystko jest opisane w Dzienniku Ustaw i Kodeksie drogowym.Radek_PL_WGM pisze: ↑13 cze 2025, 18:23Rozumiem z dotychczasowej dyskusji, że dobrze, aby dwa dodatkowe źródła światła tworzyły trójkąt z głównym światłem mijania.
Czy któryś z konkretnych modeli halogenów może służyć poza opcją świateł przeciwmgłowych jako opcja do jazdy „dziennej”, aby polepszyć widoczność w trakcie jazdy? Nie chciałbym oślepiać innych kierowców po zmroku.
https://1drv.ms/b/c/528a2931c7a16e33/ET ... w?e=suX8UX (nie wiem czy ostatnio nie dodano nowych rozporządzeń, a nie chce mi się teraz tego szukać)
Zatem, niedopuszczalne jest w motocyklu świecenie trzech świateł równocześnie poza jednym wyjątkiem - jedno drogowe lub mijania + dwa przeciwmgłowe. Można zatem włączyć dodatkowo dwa przeciwmgłowe, ale tylko w opisanych w KD przypadkach: mgła, zakręty oznaczone znakami ostrzegawczymi.
Byłem kiedyś w salonie Harleya w Rzeszowie i zwróciło moją uwagę to, że piękne amerykańskie motocykle wyposażone w 3 światła, mają środkowe w postaci ATRAPY! Zapytałem dlaczego i dostałem odpowiedź, że to był warunek dopuszczenia do sprzedaży w Polsce.
Tak więc, dodatkowe dwa światła inne niż przeciwmgłowe, są zgodnie z naszym prawem niedopuszczalne.
Osobiście bardzo często łamię przepisy z premedytacją, bo dla mnie ważniejsze jest moje bezpieczeństwo niż ewentualny mandat. W deszczu zawsze można się bronić, że woda rozpylana spod kół samochodowych tworzy mgłę... Zwłaszcza na autostradzie taka mgła z deszczu bardzo ogranicza widoczność.
PS
Oznaczenie przeciwmgłowych LED na kloszu to F3.