UWAGA UWAGA UWAGA

Uruchomiliśmy zrzutkę dla kolegi Zibic
Zrzutka pod linkiem:
https://zrzutka.pl/yz5grd
Jakby ktoś chciał wspomóc kolegę w trudnych chwilach to będziemy wdzięczni

Naszemu koledze Zibic`owi ukradziono w nocy motocykl w Przesiece.
Proszę o udostęopnianie tej informacji na wszelkich forach, facebookach, instagramach.
W kupie siła a nóż widelec coś pomoże
Jak tylko od Zibic dostanę zdjęcia i szczególowe informacje o motocyklu od razu umieszczę je w poście poniżej

topic7406.html

Halogeny LED

Wszystko co może świecić, dzwonić, błyskać, wyświetlać itp..
Wszystko przez co przepływa prąd.
Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Re: Halogeny LED

Post autor: MrWaski »

Radek_PL_WGM pisze:
13 cze 2025, 18:23
Rozumiem z dotychczasowej dyskusji, że dobrze, aby dwa dodatkowe źródła światła tworzyły trójkąt z głównym światłem mijania.
Czy któryś z konkretnych modeli halogenów może służyć poza opcją świateł przeciwmgłowych jako opcja do jazdy „dziennej”, aby polepszyć widoczność w trakcie jazdy? Nie chciałbym oślepiać innych kierowców po zmroku.
Dyskusja nie jest źródłem obowiązującego prawa. Wszystko jest opisane w Dzienniku Ustaw i Kodeksie drogowym.
https://1drv.ms/b/c/528a2931c7a16e33/ET ... w?e=suX8UX (nie wiem czy ostatnio nie dodano nowych rozporządzeń, a nie chce mi się teraz tego szukać)

Zatem, niedopuszczalne jest w motocyklu świecenie trzech świateł równocześnie poza jednym wyjątkiem - jedno drogowe lub mijania + dwa przeciwmgłowe. Można zatem włączyć dodatkowo dwa przeciwmgłowe, ale tylko w opisanych w KD przypadkach: mgła, zakręty oznaczone znakami ostrzegawczymi.

Byłem kiedyś w salonie Harleya w Rzeszowie i zwróciło moją uwagę to, że piękne amerykańskie motocykle wyposażone w 3 światła, mają środkowe w postaci ATRAPY! Zapytałem dlaczego i dostałem odpowiedź, że to był warunek dopuszczenia do sprzedaży w Polsce.

Tak więc, dodatkowe dwa światła inne niż przeciwmgłowe, są zgodnie z naszym prawem niedopuszczalne.

Osobiście bardzo często łamię przepisy z premedytacją, bo dla mnie ważniejsze jest moje bezpieczeństwo niż ewentualny mandat. W deszczu zawsze można się bronić, że woda rozpylana spod kół samochodowych tworzy mgłę... Zwłaszcza na autostradzie taka mgła z deszczu bardzo ogranicza widoczność.

PS
Oznaczenie przeciwmgłowych LED na kloszu to F3.
Załączniki
20231021_185436.jpg
20231021_185436.jpg (242.93 KiB) Przejrzano 2474 razy

Romet R125 vel Debeściak
Suzuki DL650 XAM2 vel Ziutek

Tags:

Awatar użytkownika
Radek_PL_WGM
AM
Kontakt:

Post autor: Radek_PL_WGM »

Cześć koledzy,
wielkie dzięki za odpowiedzi.

Podchodzę do tematu podobnie jak @MrWaski, chcę mieć lepszą widoczność, aby być bezpieczniejszym, ale również nie mam intencji oślepiać innych kierowców.

Dygresja co do oślepiania - mój Tata - kierowca zawodowy z ponad 40 letnim doświadczeniem, prowadząc autobus miejski, został w nocy oślepiony poza terenem zabudowanym przez kierowcę prowadzącego auto z zamontowanymi „Zenonami” i o mały włos nie potrącił idącego ŚRODKIEM JEZDNI człowieka (daleko mi do obrażania innych, ale był to po prostu amator trunków wyskokowych, któremu weekend przedłużył się z piątku na środę). Dzięki Bogu skończyło się na strachu, ale na podstawie tych doświadczeń i traumy mojego Taty, który jest moim wzorem co do techniki i odpowiedzialności za kółkiem, zrobię wszystko co mogę, aby nie oślepiać innych kierowców.

Czy sądzicie, że te halogeny SW-Motech (https://sw-motech.com.pl/product-pol-12 ... 57EALw_wcB) lub te PUIG (https://puig.pl/2645-5248-halogeny-puig ... r-czarny_n) zamontowane na gmolach i skierowane odpowiednio nisko i na boki będą w stanie dobrze doświetlić jezdnię, a i za dnia zwiększyć widoczność?

Mam też ciągle dylemat co do wyboru bo SW-Motech poza znaczącą różnicą cenową wydają się mieć mniejszą moc. Czy PUIG to dobry wybór? Do tej pory korzystałem z akcesoriów PUIGa do sporta (owiewki etc.), ale nigdy z oświetlenia. Będę wdzięczny za opinie użytkowników.

Życzę udanego weekendu i jadę nabijać kilometry przed pierwszym serwisem - nie to, abym nie miał z tego tytułu radochy i banana na twarzy ;-)

Radek

Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM

Awatar użytkownika
Radek_PL_WGM
AM
Kontakt:

Post autor: Radek_PL_WGM »

PiotrEm pisze:
13 cze 2025, 19:10
PiotrEm pisze:
06 kwie 2025, 16:26
Ja mam te. Ustawione mocno w dół, chociaż maja wyraźne odcięcie. I mimo takiego ustawienia po zachowaniu kierowców widzę, że działają.
Za niewiele drożej, z homologacją (i fv).
https://mking.pl/halogeny-motocyklowe/h ... adero.html
Nikt mi nigdy nie mrugnął.
ledy.jpg
Fajowe, dzięki! Cena też dużo bardziej konkurencyjna niż u PUIGa i SW-Motech.
Jak długo je masz? No i muszę zapytać bo noga jestem w tematach elektryki. Montaż to jakiś plug&play czy trzeba jakoś wiązkę modyfikować?
Radek

Z wyrazami szacunku,
Radek_PL_WGM

prebenny
A+B+C

Post autor: prebenny »

SW-Motecha miałem u siebie ale dalekosiężne a nie przeciwmgielne (tak mi poradzili w ASO Hondy) - świeciły bardzo ładnie i miały dobrą linię odcięcia.

Dla porównania - oryginalne przeciwmgielne w Triumphie niestety oślepiają mimo homologacji - nie mają żadnego odcięcia i jedynym zabezpieczeniem jest ta 'rybia' soczewka.

null

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Obczajcie kibel wolności, czyli Piaggio Liberty. Nabytek zeszłoroczny, nowy.
W lampie głównej jest żarówka halogenowa. Ledy zawsze świecą razem ze światłem mijania. W lampie led jest żarówka kierunkowskazu, led nie gaśnie, gdy zapala się żarówka. I ten pojazd posiada homologację drogową, a mi te ledy nie podchodzą ani pod światła do jazdy dziennej, ani obrysowe, ani przeciwmgielne, jak będzie pora przeglądu (za 2 lata), to zapytam diagnosty.
Tymczasem w v-stromie też zrezygnowałem z wyłącznika, ledy zapalą się razem ze światłem mijania po włączenia zapłonu, świecą w dół ("na skarpetki").
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (1.26 MiB) Przejrzano 2405 razy

Czarny DL650XT M0 na Au-felgach

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Może faktycznie weszło jakieś nowe rozporządzenie, zmieniające zasady gry, o którym nie wiem...?!

Romet R125 vel Debeściak

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

Radek_PL_WGM pisze:
14 cze 2025, 07:31
Cześć koledzy,
wielkie dzięki za odpowiedzi.

Podchodzę do tematu podobnie jak @MrWaski, chcę mieć lepszą widoczność, aby być bezpieczniejszym, ale również nie mam intencji oślepiać innych kierowców.

Radek
Puig mam i polecam. Moim zdaniem są bardzo dobre.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
trombel
A+B

Post autor: trombel »

A ja z innej beczki zapytam posiadaczy dodatkowych halogenów. Jak to macie wpięte w Waszych motkach? Czy przekręcanie stacyjki zapala wszystkie 3 punkty świetlne? Czy raczej jest jakiś pstryczek by włączyć/wyłączyć dodatkowe oświetlenie w każdej chwili? Ja generalnie bardzo nie lubię jeździć po zmroku i tego unikam. Oczy już nie te, w ciemności łatwiej wjechać w dziurę czy na jakąś inną pułapkę. Ale w przyszłości może dołożę dodatkowe oświetlenie i może częściej będę mógł się pobawić w night-ridera ;)

Suzuki DL 1050 V-STROM XT RCM1 Metallic Steel Grey

Xj6
A+B

Post autor: Xj6 »

trombel pisze:
15 cze 2025, 12:46
A ja z innej beczki zapytam posiadaczy dodatkowych halogenów. Jak to macie wpięte w Waszych motkach? Czy przekręcanie stacyjki zapala wszystkie 3 punkty świetlne? Czy raczej jest jakiś pstryczek by włączyć/wyłączyć dodatkowe oświetlenie w każdej chwili? Ja generalnie bardzo nie lubię jeździć po zmroku i tego unikam. Oczy już nie te, w ciemności łatwiej wjechać w dziurę czy na jakąś inną pułapkę. Ale w przyszłości może dołożę dodatkowe oświetlenie i może częściej będę mógł się pobawić w night-ridera ;)
Ja mam wszytsko po stacyjce. A dodatkowo jest włącznik świateł dodatkowych, jest na stałe włączony.

Kawasaki ER5, Yamaha XJ6, Suzuki V-Strom 1050XT

Awatar użytkownika
MrWaski
A+B+C

Po stacyjce z misternym włącznikiem na kierownicy. Wpięte z lewej strony do dedykowanej fabrycznie kostki.

Romet R125 vel Debeściak

Awatar użytkownika
Pawian
A+B

Post autor: Pawian »

PiotrEm pisze:
14 cze 2025, 00:23
Służbista podstemplował czy dopiero jak zdjąłeś?
Podbił, ale mi podniósł ciśnienie.
trombel pisze:
15 cze 2025, 12:46
A ja z innej beczki zapytam posiadaczy dodatkowych halogenów. Jak to macie wpięte w Waszych motkach? (...)
U mnie podobnie, mam podłączone po stacyjce a na kierownicy przełącznik, który był zamontowany na wiązce.

P.S. Ten "oryginalny" :D już raz mi sprawił problem i nie wiedziałem, dlaczego mi światła nie świecą.

Honda Varadero XL 125 >> V-Strom 650 AL2 Rudy :)

Awatar użytkownika
Smerfciamajda
A+B+C+D

Post autor: Smerfciamajda »

Miałem GIVI na żarówkach halogenowych i były ok. Wymieniłem tam na LED i było lepiej.

Mam Puig na LED i też są fajne.

Polecam te PUIG bardzo

Awatar użytkownika
matt28
A

Post autor: matt28 »

Smerfciamajda pisze:
16 cze 2025, 13:45
Miałem GIVI na żarówkach halogenowych i były ok. Wymieniłem tam na LED i było lepiej.

Mam Puig na LED i też są fajne.

Polecam te PUIG bardzo
Też mam założone Puig LED jako dodatkowe oświetlenie i też je sobie chwalę.
Mają również homologację.

Old, grumpy man na DL-u 800

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria elektryczne i elektroniczne”