Pytanie dotyczy skutera, a nie motocykla. Mój DL przyzwyczaił mnie do 100% niezawodności, ale mam też skuterek.
Kontekst: Akumulator mi się bardzo szybko rozładowywał gdy skuterem nie jeździłem. Podejrzewałem zwarcie albo grzane manetki, ale była szansa, że to umierający akumulator. Kupiłem nowy akumulator i wymieniłem.
I teraz pytanie:
Podczas montażu nowego akumulatora zauważyłem iskrzenie przy podpinaniu kabla do klemy z plusem. Moje rozumienie jest takie, że żeby była iskra, musi być zamknięty obwód, czyli instalacja pobiera prąd z akumulatora? Może ktoś potwierdzić, że nie majaczę? Tej iskry nie powinno być, dobrze myślę?
Mam grzane manetki podpięte pod klemy - oddzielny kabel. Można miernik wpiąć szeregowo między klemę i kabel, nic się nie spali? Dobrze rozumiem, że przy wyłączonym skuterze pobór prądu powinien być zerowy? Jeśli to manetki, to je odłączę.
Strasznie mi mechanik sprzedawcy zmasakrował ten skuter, do dzisiaj nie mogę uwierzyć, że można było aż tyle szkod narobić składając nowy skuter do wydania klientowi.
Jak diagnozować przyczynę rozładowywania akumulatora
Re: Jak diagnozować przyczynę rozładowywania akumulatora
Sama iskra jeszcze nie jest dowodem bo może jakieś pojemności są i przez moment prąd popłynie ale raczej coś Ci ssie. Możesz włączyć miernik szeregowo, między klemę a plus akumulatora, miernik ustawiony w tryb amperomierza, zaczynając od dużego zakresu. Prąd powinien być zbliżony do zera, jak będzie coś szło to musisz odłączać kolejne elementy i patrzeć kiedy przestanie.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Generalnie w starszych konstrukcjach stacyjka odcinała całkowicie pobór prądu i akumulator podlegał jedynie samowyładowaniu . W nowszych już nie jest tak różowo i zazwyczaj minimalny prąd, rzędu kilku , kilkunastu mA ,płynie cały czas (jakieś zegarki ,diody immobilizera i inne duperele). Trzeba podłączyć miernik w trybie pomiaru prądu ,szeregowo miedzy klemę akumulatora a kable przyłączeniowe . Myślę ,ze każda wartość większa niż 10-15 mA to już trzeba szukać. Jeśli manetki masz podłączone bezpośrednio do aku to je też trzeba sprawdzić oddzielnie , tyle że tu prąd powinien być 0.
Nawet w DL-u zdarzają się takie cuda. U mnie też prad gdzieś ucieka "bokiem" pomimo zamontowania wszystkiego po stacyjce.
Musze zima przeprowadzić dochodzenie.
Wysłane z mojego SM-M526BR przy użyciu Tapatalka
Musze zima przeprowadzić dochodzenie.
Wysłane z mojego SM-M526BR przy użyciu Tapatalka
Yamaha Diversion 600--> Yamaha FZS600 --> V-Strom 1000XT AL8
Dzięki panowie
Przy wymontowywaniu aku na zimę się pobawię miernikiem.
Daelim Daystar ==> Suzuki DL650 XAL2018
Nie jestem elektrykiem, ale wyjalbym wszystkie bezpieczniki i po wspieciu szeregowo amperomierza, przy wyjętym kluczyku że stacyjki, po kolei wkładałbym bezpieczniki i patrzył po włożeniu którego zaczyna płynąć prąd. W tym obwodzie może być zwarcie. Wtedy uważnie przyjrzał bym się miejscom gdzie kable nie mają osłon, lub są docisniete do elementów metalowych. Tam może być przetarta izolacja.
DL650XAL7