Wyjęcie akumulatora

Czyli o wszystkim co związane jest z elektryką
Dawid1984
AM

Wyjęcie akumulatora

Post autor: Dawid1984 »

Witam wszystkich. Od niedawna posiadam V-stromy 650 z 2012 r. Zimę przechowam go w nieogrzewanym garażu. Mam pytanie dotyczące tego konkretnego motocykla ponieważ różnie piszą w sieci. Czy mogę bezkarnie wyjąć akumulator żeby zimę przechować go w ciepłym? Czy po takim wyjęciu nie pokasuje jakiś ustawień i trzeba będzie jechać na serwis?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
erykszolc
A+B
Kontakt:

Re: Wyjęcie akumulatora

Post autor: erykszolc »

Nie, nic Ci się nie pokasuje ;) Jedynie po zimie zegarek będziesz musiał ustawić :)

Kiedyś biały DL650 z 2012, teraz DL650 rocznik 2019, czarny i ładny! https://www.youtube.com/seizetheroad

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

Post autor: biblo »

A akumulator podłączaj raz na miesiąc do jakiejś automatycznej ładowarki.

Pozdrawiam,
Jacek

Bo przecież najważniejsze są widoki... 8-)

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

Są ładowarki z funkcją podtrzymania, podpinasz i nic nie myslisz wiecej, calą zimę tak trzymasz
Ocena: 5.88235%

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

markali
A

Post autor: markali »

A jak nie będziesz odpalał przez kilka miesięcy to zwróć uwagę na paliwo żebyś się na wiosnę nie zdziwił.

DL650XAL7

Quarius
A

Post autor: Quarius »

Śmiało możesz odłączyć aku i przechowywać w ciepłym, motocyklowi nic się nie stanie a akumulator odwdzięczy się :)

Suzuki DL 650 AL6 V-Strom

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

markali pisze:
21 paź 2025, 07:57
A jak nie będziesz odpalał przez kilka miesięcy to zwróć uwagę na paliwo żebyś się na wiosnę nie zdziwił.
A miałeś kiedyś z tym jakiś problem? Spotkałem się już z takimi ostrzeżeniami, sam staram się zostawiać na zimę w nieogrzewanym garażu moto i skuter z pełnym bakiem (ponoć to chroni przed wytrącaniem się wody) - choć ostatnio zapomniałem - i nigdy nic się nie stało... Może to wynika z tego, że wszystkie swoje pojazdy tankuje wyłącznie na "markowych" stacjach benzynowych, głównie BP, czasem Orlen...

Pozdrawiam,
Jacek

Awatar użytkownika
lukas76
A+B+C+D+E+T
Kontakt:

Post autor: lukas76 »

biblo pisze:
21 paź 2025, 08:33
markali pisze:
21 paź 2025, 07:57
A miałeś kiedyś z tym jakiś problem? Spotkałem się już z takimi ostrzeżeniami, sam staram się zostawiać na zimę w nieogrzewanym garażu moto i skuter z pełnym bakiem (ponoć to chroni przed wytrącaniem się wody) - choć ostatnio zapomniałem - i nigdy nic się nie stało... Może to wynika z tego, że wszystkie swoje pojazdy tankuje wyłącznie na "markowych" stacjach benzynowych, głównie BP, czasem Orlen...
Z nowym paliwem mogą być problemy, te e10 ulegają szybko degradacji, na zimę polecam 98 zatankować

Ponowne przyjęcie do Mniejszości Niemieckiej 🤣
BMWał
[media]https://www.dampfbier.de/[/media]

Awatar użytkownika
skibol83
A+B+C

Post autor: skibol83 »

A ja proponuję jeździć całą zimę to nie bedziesz musiał sie martwic o paliwo czy akumulator :mrgreen: :lol:
Panowie.... troche się nakrecacie 8-) jeszcze powiedzcie zeby wymienił powietrze w kołach na zimowe i smar na łańcuchu na niezamarzający :lol:
Akumulator jak najbardziej moze sobie wyciągnąć, nie zaszkodzi ale tez nie wiele pomoże jesli juz jest szrot i nie trzyma prądu. Osobiście mi moto stoi tez w nieogrzewanym garażu, zostawiam na zimę podłączona ładowarkę z funkcją doładowania i od kilku sezonów nawet nie zaglądam, na wiosne pali od strzala.
A co do paliwa to bardziej chodzi o wytrącanie sie wilgoci i korozja zbiornika od srodka ale to tez troche nakręcony mit.
Motorek chłop ma z 21 roku, prawie nówka, wiec czy bedzie mial pod korek czy na rezerwie nic mu sie nie stanie przez te parę miesięcy
PS.
To jest moja opinia i nie musicie sie z nią zgodzić

DL650 AL2 ----> DL1000 ---> Honda CRF 1100L AT AS DCT
Fototag: 9

Lepiej mieć brzuch od piwa niż garba od roboty

Awatar użytkownika
biblo
A+B+C+D

skibol83 pisze:
21 paź 2025, 09:21
A ja proponuję jeździć całą zimę to nie bedziesz musiał sie martwic o paliwo czy akumulator :mrgreen: :lol:
Panowie.... troche się nakrecacie 8-) jeszcze powiedzcie zeby wymienił powietrze w kołach na zimowe i smar na łańcuchu na niezamarzający :lol:
Akumulator jak najbardziej moze sobie wyciągnąć, nie zaszkodzi ale tez nie wiele pomoże jesli juz jest szrot i nie trzyma prądu. Osobiście mi moto stoi tez w nieogrzewanym garażu, zostawiam na zimę podłączona ładowarkę z funkcją doładowania i od kilku sezonów nawet nie zaglądam, na wiosne pali od strzala.
A co do paliwa to bardziej chodzi o wytrącanie sie wilgoci i korozja zbiornika od srodka ale to tez troche nakręcony mit.
Motorek chłop ma z 21 roku, prawie nówka, wiec czy bedzie mial pod korek czy na rezerwie nic mu sie nie stanie przez te parę miesięcy
PS.
To jest moja opinia i nie musicie sie z nią zgodzić
No ja się trochę nie zgodzę, głównie co do akumulatora :twisted:
Wyjmuje go co roku, trzymam w domu (dokładniej piwnicy, gdzie jest zawsze ok.+15 stopni) i raz na miesiąc podłączam do automatycznej ładowarki - dzięki temu fabryczna Yuasa w moim Tigerze nie stała się szrotem i wytrzymała 10 lat! 8-)

A nie robię tego w garażu, bo jednak tego typu elektryczne sprzęty - głównie chodzi o akumulator - chce mieć na oku...

Co do paliwa, to również mam wątpliwości, choć jak napisałem wcześniej, staram się na zimę tankować pod korek 8-)

Pozdrawiam,
Jacek

Dawid1984
AM

Post autor: Dawid1984 »

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jeśli chodzi o ładowarkę automatyczną to mam taką ale mam opory żeby podłączyć ją na stałe w garażu. Boję się że dojdzie do jakiegoś pożaru. Miałem kiedyś przepięcie w domu i sprzęty które posiadały zabezpieczenia spaliły się razem z tymi zabezpieczeniami tak więc nie ufam temu rozwiązaniu do końca. Akumulator wrzucę do piwnicy i jak ktoś podpowiadał na forum będę doładowywał raz na miesiąc. Jeśli chodzi o paliwo zatankowałem pod korek jak większość doradza. Pozdrawiam

Quarius
A

Każdy ma swój modus operandi 8-). Ja akumulator wstawiam na zimę 'do szafy' i jedynie przed startem sezonu go doładowuję (a wg ładowarki i tak nie wymagał specjalnie dużego ładowania). Co do paliwa, to na wszelki wypadek tankuję 98 na zimowanie jak nie zapomnę (pod korek). Przed odpaleniem po dłuższym postoju staram się "pobełtać" tym co w baku - chociaż jak ktoś jest nieco bardziej nikczemnej postury to może mieć z tym problem, machanie V-Stromem do prostych nie należy :lol:

markali
A

Post autor: markali »

Dawid1984 pisze:
21 paź 2025, 10:49
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jeśli chodzi o ładowarkę automatyczną to mam taką ale mam opory żeby podłączyć ją na stałe w garażu. Boję się że dojdzie do jakiegoś pożaru. Miałem kiedyś przepięcie w domu i sprzęty które posiadały zabezpieczenia spaliły się razem z tymi zabezpieczeniami tak więc nie ufam temu rozwiązaniu do końca. Akumulator wrzucę do piwnicy i jak ktoś podpowiadał na forum będę doładowywał raz na miesiąc. Jeśli chodzi o paliwo zatankowałem pod korek jak większość doradza. Pozdrawiam
Odnośnie porad to ja bym zajrzał w pierwszej kolejności do instrukcji obsługi motocykla. To że nikomu nic się nie stało nie znaczy że robi dobrze. Chemii nie oszukasz. Jedni nie odpalą po zimie, inni przekonają się o tym później jak coś będzie nie tak. Wtedy milion pytań i tematów "bo nierówno chodzi" itp.
Paliwo wytrzymuje 3-6 miesięcy. Już na tym forum pisali że nie mogli odpalić po zimie. Pomogła zmiana paliwa. Nowsze motocykle są na to wrażliwe.
Serwisówka dlatego zaleca dolewanie stabilizatora do paliwa i wyciągnięcie Aku. Jeśli tak zaleca producent to co się może stać. Silnik też mało kto zalewa olejem.
Piszę to jako mechanik maszyn i wiem po co to się robi.
Osobiście cały rok jeżdżę swoimi motocyklami i nie mam z tymi tematami problemu.
Sposób skibola83 jest skuteczny. Odnośnie paliwa jak najbardziej się nie zgadzam. Chyba Franek nie mógł nowszego motocykla odpalić po kilkumiesięcznym postoju. Wymienił paliwo i ok. Zobacz:
Załączniki
Screenshot_20251021-111330-381.png
Screenshot_20251021-111330-381.png (174.23 KiB) Przejrzano 6053 razy
Screenshot_20251021-111229~2.png
Screenshot_20251021-111229~2.png (302.74 KiB) Przejrzano 6053 razy

DL650XAL7

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Z tym paliwem to kiedyś znajomy powiedział mi, że nie do końca chodzi o degradację paliwa ale o to, że jak zbiornik jest niepełny to na ściankach zbiornika osadza się woda i to powoduje korozję zbiornika paliwa. Oczywiście tyczy się to zbiorników metalowych.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Quarius
A

To na pewno w jakimś stopniu, ale również z czasem benzyna się degraduje. Tutaj polecam poniższy filmik testujący (co prawda amerykańskie) stabilizatory. Pokazuje jak bardzo niepalna benzyna przestaje być z czasem, a do tego ile warte są te specyfiki.

Awatar użytkownika
Centrino
Administrator

Post autor: Centrino »

Quarius pisze:
21 paź 2025, 13:39
T..., ale również z czasem benzyna się degraduje. ...
A nie, no. To to nie ulega wątpliwości. A już ta cała E10 to totalna porażka. Wystarczy 2 tygodnie w kosie i już kosa nie odpala. Trzeba gaźnik wyczyścić, zalać nowe paliwko i na strzała.

JAWA 350TS -> BMW F650 -> DL650 AK8 -> DL1050XT

Części, akcesoria motocyklowe https://dlmoto.pl/

Awatar użytkownika
skibol83
A+B+C

Wiecie co Panowie... bez obrazy ale nakrecacie sie jakby to miało decydować o życiu i śmierci. Conajmniej jakby to byl czołg odstawiony na zapasie wojennym . Robicie chłopu wodę z mózgu o jakich cudach na kiju a on tylko spytał o wyjście akumulatora na zime ;) :)
Moja rada... zrobisz jak uważasz, wyciąg na zimę jesli wiesz ze nie będziesz jeździł, nalej sobie paliwa z lepszej stacji pod korek. Przykryj motorek zeby ci sie nie kurzył i napij sie na koniec zimego piwerka. 8-) Amen. 8-)

Awatar użytkownika
PiotrEm
A+B+C

Post autor: PiotrEm »

Po wyjęciu akumulatora warto motocykl przykryć, żeby się nie kurzył. Przykrycie powinno być oddychające, dobre i tanie są prześcieradła z gumką, teraz w Lidlu chyba jest nawet jakaś promka na różne rozmiary, druga sztuka -50%. Howgh! :-)

DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach

Awatar użytkownika
f_ranek
A+B+C
Kontakt:

Post autor: f_ranek »

No właśnie ja tak miałem, że zatankowany do pełna na BP albo Shellu, i na wiosnę nie odpalał. Nie wiem, jaka była przyczyna - paliwa ostatecznie nie zmieniałem. Na pewno odpiąłem wężyk od pompy i sprawdzałem, czy działa, więc pół litra benzyny zeszło - może to jakiś syf właśnie był. Może wtedy się też w baku przemieszało (nie wiem, jak pompa reguluje ciśnienie i nadmiar paliwa). Iskra była, ostatecznie okazało się, że jest zalany i kręcenie rozrusznikiem na pełnym otwarciu manetki pomogło.

A co do aku - podłączyć do ładowania / podtrzymania w garażu to minuta roboty. Wyciągnąć i do piwnicy / domu - góra 15. Inwestycja prawie żadna, a zwrot może być duży.

Ja za każdym razem, nawet w lecie zostawiam pod ładowarką, bo nie wiem, czy następnym razem będę jeździł za tydzień czy za dwa miesiące.

Bogusław • Honda Varadero XL125V 2003 -> DL650XT 2021

Zapytałem jak mam lecieć, hej powiedziały wyżej, hej powiedziały śmielej

Awatar użytkownika
skibol83
A+B+C

f_ranek pisze:
21 paź 2025, 18:37
No właśnie ja tak miałem, że zatankowany do pełna na BP albo Shellu, i na wiosnę nie odpalał. Nie wiem, jaka była przyczyna - paliwa ostatecznie nie zmieniałem. Na pewno odpiąłem wężyk od pompy i sprawdzałem, czy działa, więc pół litra benzyny zeszło - może to jakiś syf właśnie był. Może wtedy się też w baku przemieszało (nie wiem, jak pompa reguluje ciśnienie i nadmiar paliwa). Iskra była, ostatecznie okazało się, że jest zalany i kręcenie rozrusznikiem na pełnym otwarciu manetki pomogło.

A co do aku - podłączyć do ładowania / podtrzymania w garażu to minuta roboty. Wyciągnąć i do piwnicy / domu - góra 15. Inwestycja prawie żadna, a zwrot może być duży.

Ja za każdym razem, nawet w lecie zostawiam pod ładowarką, bo nie wiem, czy następnym razem będę jeździł za tydzień czy za dwa miesiące.
Ja tez caly czas trzymam podpięty pod ładowarkę, bateria w moim motorku nie jest pierwszej młodości i stoi kilka dni to ma "problem" z odpaleniem dlatego jak tylko odstawiam moto przed wyjazdem to podpinam ładowarkę zima czy lato caly czas jest podpięta.
W poprzednim tez tak robiłem mimo tego ze tam byl nowy akumulator wsadzony. Nie zaszkodzi. ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat elektryczny”