Nawigacja - coś, ktoś ciekawego? W dobrej cenie?
Re: Nawigacja - coś, ktoś ciekawego? W dobrej cenie?
Używam tego terminala MTC-10 od czerwca 25 i zapiąłem na niej prawie 6tys km. Za ten pieniądz jestem zadowolony, kilka godzin deszczu spokojnie wytrzymało. Działa prawidłowo, ale ja tylko używam jako ekranu do Carplay z wyświetlaniem map Osmand. Bez muzyki i telefonów, oczywiście widzę na ekranie jak ktoś dzwoni.
Podpięte pod 12V spod stacyjki, jak się zatrzymuje na chwilę, to unieruchamiam silnik kill switchem, więc jest cały czas połączenie przez bluetooth/wifi z komórka. Pod sklepami czy knajpa i tego nie zdejmowałem, tylko zakrywałem kamizelka odblaskowa. Na noc zdejmowałem do kufra tylko dwa razy na przepełnionych kempingach, na tych spokojniejszych nie ruszam, ale cały motocykl jest na noc pod pokrowcem Oxford. Na razie nie myślę o jakiekolwiek wymianie tego ustrojstwa.
Podpięte pod 12V spod stacyjki, jak się zatrzymuje na chwilę, to unieruchamiam silnik kill switchem, więc jest cały czas połączenie przez bluetooth/wifi z komórka. Pod sklepami czy knajpa i tego nie zdejmowałem, tylko zakrywałem kamizelka odblaskowa. Na noc zdejmowałem do kufra tylko dwa razy na przepełnionych kempingach, na tych spokojniejszych nie ruszam, ale cały motocykl jest na noc pod pokrowcem Oxford. Na razie nie myślę o jakiekolwiek wymianie tego ustrojstwa.
DL650XAL7
Na Kickstarterze trwa kampania promująca jakąś nową nawigację motocyklową For The Professional Rider
459$ wersja 4G podstawowa, 559$ z dodatkowymi akcesoriami - wysyłka styczeń-luty '26
529$ wersja 5G podstawowa, 629$ z dodatkowymi akcesoriami - wysyłka koło kwietnia
Może kogoś zainteresuje...
459$ wersja 4G podstawowa, 559$ z dodatkowymi akcesoriami - wysyłka styczeń-luty '26
529$ wersja 5G podstawowa, 629$ z dodatkowymi akcesoriami - wysyłka koło kwietnia
Może kogoś zainteresuje...
Pozdrawiam,
Jacek
- A+B+C+D
Nie chce nikomu podcinać skrzydeł ale czarno to widzę. Najwięksi gracze jak TomTom i Garmin mają coraz trudniej ze sprzedażą. Rozumieją że teraz każdy ma smartfon w kieszeni więc rynek urządzeń umiera, a kierunkiem rozwojowym są aplikacje.
A nagle ktoś chce rozwijać nowe urządzenie? Czarno widzę ten produkt na lata z np długim wparciem.
A nagle ktoś chce rozwijać nowe urządzenie? Czarno widzę ten produkt na lata z np długim wparciem.
Dobra nawigacja to coś więcej niż sprzęt, to cały system do projektowania tras i do nawigowania, po trasach, śladach, edycji trasy na szybko w trakcie nawigowania, wyszukiwanie POI itp itd. Budowanie takiego systemu trwa lata, widzę po My Route App jaki to żmudny i długi proces, a w tym czasie trzeba to jakoś finansować. Wypuszczenie samego urządzenia to tylko początek. Wywalić 2-3 tys PLN na takie coś co nie wiadomo jak będzie działać, ja bym się nie zdecydował.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
Dodajmy jeszcze, że nowe auta już wszystkie mają carplay i android auto więc tym bardziej dodatkowe urządzenia będą umierać.
Natomiast dla 'nas' podejrzewam, że bardziej zaczną żyć aftermarketowe 'wyświetlacze' carplay/android auto. Telefon każdy w kieszeni ma - wybrać sobie jaką apkę chce użyć też każdy może. Google maps, apple maps, tomtom, maps.cz czy milion innych.
Natomiast to co @staszek_s wspomniał - zobaczymy 'kto wygra' z systemem projektowania tras. Ja mówiąc szczerze 'nawigacyjnie' w telefonie najchętniej bym korzystał z tomtoma... Gdyby tylko umiał znajdować adresy po nazwach tak jak google maps
Bo google maps niestety robi się coraz bardziej irytujące. Ale alternatywy póki co niestety nie ma żeby była DOBRA nawigacja i miała możliwość znajdowania adresów po nazwie. I tak wiem, że można samemu znaleźć i skopiować adres... ale przecież nie o to w tym chodzi żeby samemu robić 
Natomiast dla 'nas' podejrzewam, że bardziej zaczną żyć aftermarketowe 'wyświetlacze' carplay/android auto. Telefon każdy w kieszeni ma - wybrać sobie jaką apkę chce użyć też każdy może. Google maps, apple maps, tomtom, maps.cz czy milion innych.
Natomiast to co @staszek_s wspomniał - zobaczymy 'kto wygra' z systemem projektowania tras. Ja mówiąc szczerze 'nawigacyjnie' w telefonie najchętniej bym korzystał z tomtoma... Gdyby tylko umiał znajdować adresy po nazwach tak jak google maps
Kymco Downtown 350i
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Mapy.co po nazwie wyszukują dodatkowo mozesz planować trase na kompie
- Ocena: 5.88235%
DL 650 AK7, DRZ 400S - http://www.gcstuning.pl
Wtrącę swoje trzy grosze z mojego punktu widzenia, argumenty że rynek nawi się kończy i że tylko te góglepleje,komórki itd... nie trafia do mnie. Jak się traktuje podróżowanie na poważnie i chcesz mieć głowę wolną od kolejnego zmartwienia czy ugotujesz telefon pod ładowarką podczas 8-10h.stałej jazdy w upałach południa to tylko nawi. Obojętnie jakiej firmy, Tomtom, Garmin czy cokolwiek ale profesjonalnego z przeznaczeniem do nawigowania.. Kupę lat jeździłem z nawi na win ce i wgrywane mapy osm,ale gdy dobre się skończyło i trzeba płacić by pobrać aktualizację to zrezygnowałem na rzecz Zumo xt, co ciekawe na telefon apka i mapy osmand są za free. W Polsce się zdarzają czarne dziury bez zasięgu gsm,więc nie widzę inaczej jak normalna nawi z darmową wieczystą aktualizacją jak np.garmin. Praca w systemie carplay też ci zużywa energię w telefonie jak i przesył danych, nigdy bym się nie zdecydował na take nawigowanie i wycieczkę TET po Albanii,a to przecież nadal Europa.
Ja to bynajmniej widzę tak, z mojego punktu jak zagotowałem telefon i w napieciu czekałem czy po ostygnięciu się odpali.
Ja to bynajmniej widzę tak, z mojego punktu jak zagotowałem telefon i w napieciu czekałem czy po ostygnięciu się odpali.
Bandit 1250 2012r, Romet CRS250,Asix 300cc,Yamaha yz125
Kiedyś jeździłem z telefonem. Do czasu, aż przegrzał się i wyłączył. Oczywiście była obawa, czy uruchomi się po schłodzeniu. A kiedy wyłączył się? Kiedy był potrzebny. Po tym zdarzeniu kupiłem TT 550 Rider
Skończyły się problemy z przegrzaniem, deszcz nie robi wrażenia na nim. Pewnie są lepsze dedykowane nawigację, ja jestem zadowolony.
Skończyły się problemy z przegrzaniem, deszcz nie robi wrażenia na nim. Pewnie są lepsze dedykowane nawigację, ja jestem zadowolony.
Jeśli chodzi o ładowanie i przegrzewanie ja przetestowałem mojego Oukitela RT3 w Hiszpanii, przez 10 tys km zero problemów. Raz napisał że wyłącza ładowanie jak go zostawiłem na słońcu pod hotelem. Dla mnie sprzętowo on nie jest gorszy niż mój stary Tomtom 410, ekran podobnie słaby, za to kilka razy większy
No i możliwości softwarowe bez porównania lepsze. Przy okazji, jak ktoś używa androida to polecam apkę Maps altimeter
https://play.google.com/store/apps/deta ... =web_share
można skonfigurować widgecik w dowolnym rozmiarze i miejscu na ekranie nawigacji, nad właściwą mapą, bardzo fajne.
https://play.google.com/store/apps/deta ... =web_share
można skonfigurować widgecik w dowolnym rozmiarze i miejscu na ekranie nawigacji, nad właściwą mapą, bardzo fajne.
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
@staszek_s no a jak w pełnym słońcu, widziałeś cos na nim
Widziałem, po naklejeniu matowej folii jest przyzwoicie, bo nic się nie odbija. Oczywiście to nie jest OLED, jak mówię, jakość porównywalna z TT 410, jaki miałem, wystarczające do jazdy. To jest rozwiązanie ekonomiczne, 800 zł za tablet, nie ma co wymagać za wiele.
- lukas76
- A+B+C+D+E+T
- Kontakt:
Pytam bo widzialem wyprzedaż w MM w De, wychodzi cos ok 500zl