Kaski ze zintegrowanym Cardo/Sena i ANC
Kaski ze zintegrowanym Cardo/Sena i ANC
Widziałem na materiałach z targów Eicma2025 informacje o ofercie kasków ze zintegrowanym fabrycznie systemem Sena lub Cardo, dodatkowo słuchawki w środku są z ANC (aktywna redukcja szumu), jeszcze niektóre kaski mają z tyłu światło stop uruchamianie czujnikiem bezwładności. Wszystko w skorupie, nic nie wystaje, bateria w kasku, ładowana z USB-c. Jest oferta Sena, Cardo i bodajże Shoei.
Ciekawe, że waga integrala jest do 1700g, więc coś tam na ciężarze oszczędzone. Kupilibyście/ kupiłybyscie sobie kolejny kask od razu z tymi bajerami zamontowany i fabrycznie?
Ciekawe, że waga integrala jest do 1700g, więc coś tam na ciężarze oszczędzone. Kupilibyście/ kupiłybyscie sobie kolejny kask od razu z tymi bajerami zamontowany i fabrycznie?
DL650XAL7
Re: Kaski ze zintegrowanym Cardo/Sena i ANC
Kupiłem Schuberta E1 tylko dla tego że interkom był zintegrowany w kasku. Kolejny kask kupię na pewno z redukcją szumów. Na razie w ramach usprawnienia planuje kupić adapter mesh https://rrmoto.pl/product-pol-8133-Adap ... -SENA.html , czy ktoś już próbował używał to ustrojstwo ?
Czytałem, że na razie Schuberth wypuścił tylko C5 w wersji ANC. Będzie dostępny w naszych sklepach na wiosnę.
Ma aktywną redukcję szumów na bebechach od Cardo.
Przypuszczam, że E2 niedługo też zaadoptują.
Ma aktywną redukcję szumów na bebechach od Cardo.
Przypuszczam, że E2 niedługo też zaadoptują.
Marcin (zwierzak)
----------------------
Szary DL1000 2016 -> R1300GS Triple Black
----------------------
Szary DL1000 2016 -> R1300GS Triple Black
Cena pewnie w okolicach 5-6 tys. Ale przetestuję chętnie, choć Schuberth na mojej głowie nie za dobrze się układa, więc i tak nie kupię (pomijając cenę)
DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS
Sprawy się komplikują. Nie dość, że kask trzeba dopasować do jajka (owalu głowy), to jeszcze do ślimaka (tego w uchu wewnętrznym) 
No, ale tanio to już było i se ne vrati.
No, ale tanio to już było i se ne vrati.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
zdajesz sobie sprawę że mesh działa w obrębie danej marki? Czyli jak kupisz ten adapter to po meshu połączysz się tylko z z interkomami seny działającymi w meshu. Nie połączysz sie tak z inną marką (tu nadal tylko BT). Tak więc jesli jeździsz z ludzmi którzy używają Seny z meshem to może mieć to sens, jeśli jednak nie to szkoda kasy.August pisze: ↑20 lis 2025, 20:32Kupiłem Schuberta E1 tylko dla tego że interkom był zintegrowany w kasku. Kolejny kask kupię na pewno z redukcją szumów. Na razie w ramach usprawnienia planuje kupić adapter mesh https://rrmoto.pl/product-pol-8133-Adap ... -SENA.html , czy ktoś już próbował używał to ustrojstwo ?
Dla mnie interkomy dedykowane czy fabrycznie wmontowane w kask mają jedną wadę. Jak zmieniasz kask to niestety muszisz znów kupic nowy interkom. Chyba że zostajesz w obrębie jednego modelu kasku od jednego producenta i ten dedykowany pasuje do nowego kasku. A niestety nie są to tanie rzeczy.
Więc ja raczej nie skorzystam z takich kasków. A szczególnie za taką cenę
- kamilborkowski
- A2
Schuberth C5 to akurat mój obecny kask więc jeśli będzie dostępny z ANC to chętnie kupię. Oczywiście dopiero jak zużyje swój albo sprzedam (a sprzedać kask ciężko, pół roku sprzedawałem HJC i udało się a jeszcze Arai mam na sprzedaż
)
Yamaha FZ6N 2007 >> BMW F850GS
Nie ma powodów, żeby pasował, już księgowi zaprojektowali: Neotec II i Sena SLR2, Neotec III i Sena SLR3,...
Wobec powyższego zmieniłem na cardo i jedną centralką ogarniam kask moto i kask na skuter. Genialnym rozwiązaniem jest rolka, łatwiejszej regulacji głośności nie ma.
DL650XAM020 w kolorze YVB na Au-felgach
genialne to jest duże kółko w Senie, rolka z Cardo akurat dla mnie mało wygodna. Ale każdemu coś tam podpasuje.
Yamaha Virago 535 > DL 650 AL5 > DL 1000 L9 > R1200GS
w Cardo rolka jest też przyciskiem, mi akurat pasuje i jest wygodne. Ale tak jak pisze @staszek_s każdy inaczej odbiera wygodę 
DL 650 AL6 --> CRF 1100 ATAS
Niestety dobre kaski są drogie lub bardzo drogie. Ale chronią one najważniejszą część naszego ciała, do tego w czasie wyjazdów mamy go na głowie czasem 8 do 12 godzin dziennie więc wymyśliłem sobie że nie będę na tym oszczędzał. Dodatkowo interkom podnosi niemałą już cenę. Pewnie za 2 lata kaski z tymi systemami lekko się opatrzą i dystrybutorzy zrobią jakąś promocje.
Z drugiej strony całe to wydawanie pieniędzy na motocykle jest na tyle irracjonalne że czemu nie kupić doższego gadżetu?
Z drugiej strony całe to wydawanie pieniędzy na motocykle jest na tyle irracjonalne że czemu nie kupić doższego gadżetu?
- moto_czort
- A1
Ja zakupiłam do mojego E2 Cardo SC Edge. Jak dla mnie rewelacja, nawet bez redukcji szumów.
VOGE 900 DSX
Ja uzywan na moto stoperow do uszu, bo nie mam zestawu komunikacyjnego. Natomiast mam zwykle, wieksze sluchawki z ANC i jest rewelacja, np. w podrozy samolotem czy pociagiem.moto_czort pisze: ↑23 lis 2025, 15:40Ja zakupiłam do mojego E2 Cardo SC Edge. Jak dla mnie rewelacja, nawet bez redukcji szumów.
DL650XAL7
DL650A L8